Prăbușirea First Republic Bank face ravagii pe piața americană
Autor: Simona Haiduc | 16 Martie 2023, 20:00
Mulți se tem de o nouă criză bancară în Statele Unite
Mulți se tem de o nouă criză bancară în Statele Unite
First Republic Bank a afișat, joi, o scădere de aproximativ 30%, trăgând după sine acțiunile altor creditori regionali, pe măsură ce se intensifică temerile instalării unei crize bancare.

Indicele S&P 1500 al băncilor regionale a pierdut 1,8%, după ce a cedat mai mult de 15% în ultimele patru sesiuni, unii dintre constituenții săi majori, cum ar fi Western Alliance Bancorp, PacWest Bancorp și KeyCorp, pierzând 10%, ba chiar  20%.

„Vânzătorii atacă băncile pe care le consideră slabe, iar First Republic nu a făcut, din păcate, o treabă foarte bună în a riposta, așa că fondurile speculative continuă să lanseze săgeți”, a comentat Christopher Whalen, președintele Whalen Global Advisors.

Paotrivit datelor firmei de cercetare S3 Partners, fondurile speculative au încasat probabil 3,53 miliarde de dolari în prima parte a lunii martie, majoritatea câștigurilor provenind din dezastrul de la începutul săptămânii, marcat de efectul falimentului Silicon Valley Bank (SVB). 

Sectorul bancar regional american a fost zguduit de prăbușirea SVB, iar clienții se vor grăbi, de teamă să nu-și piardă agonisesile, să-și lichideze depozitele, ceea ce ar putea declanșa o criză de lichiditate. Bloomberg a anunțat, printre altele, că First Republic analizează posibile opțiuni pentru a-și consolida lichiditatea și că rivalii mai mari ar putea arăta interesați de preluarea băncii.

Mai multe bănci importante, inclusiv JPMorgan Chase & Co și Morgan Stanley, au demarat deja discuții cu First Republic în vederea unei posibile tranzacții, a informat The Wall Street Journal. 

Citește și Acțiunile Credit Suisse au revenit puternic

În jurul orei 09:00 GMT, acțiunile Credit Suisse au crescut cu 21,27%, înregistrând cea mai bună performanță din Stoxx 600 (+0,4%). Cu o zi înainte se prăbușise cu aproape 25%, până la 1.697 de franci elvețieni, cel mai scăzut nivel din istorie, semănând panică pe piețele financiare, ca reacție la decizia principalului său acționar de a nu mai reveni la oală.

Într-un comunicat de joi, banca elvețiană a liniștit în cele din urmă piața că va împrumuta până la 50 de miliarde de franci elvețieni (50,6 miliarde de euro) de la Swiss National Bank (SNB), banca centrală a Elveției, pentru a-și spori lichiditățile. În urma revenirii Credit Suisse, principalele bănci franceze, Credit Agricole (+1,05%), BNP Paribas (+1,53%) și Société Générale (+0,72%) au recuperat în cursul dimineții o mică parte din terenul pierdut miercuri, în timp ce indicele bancar european, care scăzuse cu 6,92% cu o zi înainte, a recuperat 1,62%.

Analiștii de la JPMorgan notează însă că împrumutul acordat de BNS nu va fi suficient pentru a atenua îngrijorările investitorilor cu privire la Credit Suisse. "Statu quo-ul nu mai este o opțiune", au scris aceștia, sugerând că o preluare a băncii elvețiene ar putea fi cel mai probabil rezultat. ....

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

România va ajunge la 34% surse de energie regenerabilă

România şi-a asumat ca surse de energie regenerabilă o...

Ikea, la un pas de vânzarea fabricii din Rusia

Tranzacţia a ajuns pe ultima sută de metri.

Pariați responsabil: ghid pentru un joc în siguranță

Grație evoluției tehnologiei și internetului, astăzi...

Tesla produce în Germania jumătate din obiectivul propus

În prima etapă de expansiune, compania intenționează să...

Ajutor de minimis pentru producția de usturoi

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR)...

Orașele cu cele mai ieftine și cele mai scumpe chirii

Cele mai accesibile apartamente de închiriat pot fi...

Cum se recuperează banii pe asigurarea Euroins

Euroins a rămas recent fără autorizația de funcționare...

Țara europeană care a renunțat la ora de vară

Această țară insulară își schimbă fusul orar și spune...

Pilotul unei curse Tarom a leșinat în timpul zborului

O aeronavă TAROM care efectua un zbor pe ruta Timişoara...

Scăderea Deutsche Bank, descrisă ca irațională de Citigroup

Deutsche Bank AG a înregistrat cea mai mare cădere din...

Crossuri externe