Mircea Coșea: România nu are o piață funcțională. ASF are o conducere cu performanțe sub orice nivel
Indicele S&P 1500 al băncilor regionale a pierdut 1,8%, după ce a cedat mai mult de 15% în ultimele patru sesiuni, unii dintre constituenții săi majori, cum ar fi Western Alliance Bancorp, PacWest Bancorp și KeyCorp, pierzând 10%, ba chiar 20%.
„Vânzătorii atacă băncile pe care le consideră slabe, iar First Republic nu a făcut, din păcate, o treabă foarte bună în a riposta, așa că fondurile speculative continuă să lanseze săgeți”, a comentat Christopher Whalen, președintele Whalen Global Advisors.
Paotrivit datelor firmei de cercetare S3 Partners, fondurile speculative au încasat probabil 3,53 miliarde de dolari în prima parte a lunii martie, majoritatea câștigurilor provenind din dezastrul de la începutul săptămânii, marcat de efectul falimentului Silicon Valley Bank (SVB).
Sectorul bancar regional american a fost zguduit de prăbușirea SVB, iar clienții se vor grăbi, de teamă să nu-și piardă agonisesile, să-și lichideze depozitele, ceea ce ar putea declanșa o criză de lichiditate. Bloomberg a anunțat, printre altele, că First Republic analizează posibile opțiuni pentru a-și consolida lichiditatea și că rivalii mai mari ar putea arăta interesați de preluarea băncii.
Mai multe bănci importante, inclusiv JPMorgan Chase & Co și Morgan Stanley, au demarat deja discuții cu First Republic în vederea unei posibile tranzacții, a informat The Wall Street Journal.
Citește și Acțiunile Credit Suisse au revenit puternic
În jurul orei 09:00 GMT, acțiunile Credit Suisse au crescut cu 21,27%, înregistrând cea mai bună performanță din Stoxx 600 (+0,4%). Cu o zi înainte se prăbușise cu aproape 25%, până la 1.697 de franci elvețieni, cel mai scăzut nivel din istorie, semănând panică pe piețele financiare, ca reacție la decizia principalului său acționar de a nu mai reveni la oală.
Într-un comunicat de joi, banca elvețiană a liniștit în cele din urmă piața că va împrumuta până la 50 de miliarde de franci elvețieni (50,6 miliarde de euro) de la Swiss National Bank (SNB), banca centrală a Elveției, pentru a-și spori lichiditățile. În urma revenirii Credit Suisse, principalele bănci franceze, Credit Agricole (+1,05%), BNP Paribas (+1,53%) și Société Générale (+0,72%) au recuperat în cursul dimineții o mică parte din terenul pierdut miercuri, în timp ce indicele bancar european, care scăzuse cu 6,92% cu o zi înainte, a recuperat 1,62%.
Analiștii de la JPMorgan notează însă că împrumutul acordat de BNS nu va fi suficient pentru a atenua îngrijorările investitorilor cu privire la Credit Suisse. "Statu quo-ul nu mai este o opțiune", au scris aceștia, sugerând că o preluare a băncii elvețiene ar putea fi cel mai probabil rezultat. ....
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Prețurile pentru vacanțele în...
România şi-a asumat ca surse de energie regenerabilă o...
Sistemul de impozitare a...
Tranzacţia a ajuns pe ultima sută de metri.
Grație evoluției tehnologiei și internetului, astăzi...
Evoluţii financiar-bancare şi...
Starea tehnică în care se află...
Greva sindicatului german...
În prima etapă de expansiune, compania intenționează să...
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR)...
Cele mai accesibile apartamente de închiriat pot fi...
Piaţa globală a dispozitivelor...
Cea mai populară dintre...
România a produs, în ianuarie...
Euroins a rămas recent fără autorizația de funcționare...
Grupaj de ştiri. Click pe...
Primăria Capitalei...
Această țară insulară își schimbă fusul orar și spune...
O aeronavă TAROM care efectua un zbor pe ruta Timişoara...
Deutsche Bank AG a înregistrat cea mai mare cădere din...
Daniel Dăianu, șeful...