Prag psihologic. Numărul infecţiilor cu coronavirus a depășit 100.000

Autor: Mara Ivan
Data publicării:
O cifră înfricoșătoare
O cifră înfricoșătoare
Numărul persoanelor infectate cu noul coronavirus a depăşit vineri pragul de 100.000 la nivel global, transmit agenţiile de presă Reuters şi AFP, care au centralizat date guvernamentale oficiale. În acest context, Comisia Europeană a anunțat că va asigura o finanțare suplimentară de 37,5 milioane de euro pentru dezvoltarea unor vaccinuri.

La nivel global, au fost contaminate 100.002 persoane, iar 3.407 au decedat, scrie AFP, citând cifre oficiale disponibile vineri 6 martie la ora 15:00 GMT. La rândul său, Reuters publică un bilanţ centralizat la ora 14:00 GMT, care indică de asemenea peste 100.000 de persoane infectate şi peste 3.400 de decese.

Comisia Europeană va suplimenta cu 37,5 milioane de euro cercetările legate de dezvoltarea de vaccinuri, tratamente şi metode de diagnostic pentru Covid-19, selectând 17 proiecte în domeniu, informează un comunicat al executivului comunitar. Astfel, programul Orizont 2020 creşte la 47,5 milioane de euro.

La 30 ianuarie, Comisia a lansat o cerere specială de exprimare a interesului pentru a sprijini cercetarea în domeniul Covid-19, cu un buget iniţial de 10 milioane de euro, mobilizat din fondul special pentru cercetarea de urgenţă a programului Orizont 2020 pentru cercetare şi inovare. Decizia de a majora finanţarea a permis selectarea a 17 proiecte care implică 136 de echipe de cercetare din întreaga UE şi nu numai, care vor începe să lucreze la dezvoltarea de vaccinuri, noi tratamente, teste de diagnostic şi sisteme medicale menite să prevină răspândirea noului coronavirus.

"Finanţarea de urgenţă din cadrul programului Orizont 2020 permite cercetătorilor să-şi înceapă imediat activitatea, pentru a combate epidemia de coronavirus pe mai multe fronturi. Comunitatea cercetătorilor a trecut la fapte extrem de rapid, ceea ce ne dă speranţe că vom fi în curând un pas mai aproape de obiectivul de a opri răspândirea virusului", a declarat Mariya Gabriel, comisar european pentru inovare, cercetare, cultură, educaţie şi tineret, citată în comunicat.

Citește și Avertisment: Este posibil un al doilea val al epidemiei de coronavirus

Comisia Europeană negociază în prezent acorduri de grant cu beneficiarii selectaţi. Dezvoltarea de noi vaccinuri este unul dintre obiectivele proiectelor selecţionate, cercetarea urmând să se concentreze asupra dezvoltării unui vaccin profilactic şi a unui vaccin terapeutic, care vor fi utilizate pentru prevenire şi, respectiv, pentru tratament. De asemenea, se doreşte dezvoltarea de teste de diagnosticare rapidă la locul acordării asistenţei medicale, care vor permite lucrătorilor sanitari din prima linie să pună un diagnostic mai rapid şi mai fiabil, fapt ce va avea ca rezultat reducerea riscului de răspândire a virusului.

Dezvoltarea de noi tratamente, pentru care se va adopta o abordare dublă, este un al obiectiv. În primul rând se doreşte accelerarea dezvoltării de noi tratamente aflate în curs de elaborare - inclusiv peptide terapeutice, anticorpi monoclonali şi substanţe antivirale cu spectru larg - iar în al doilea rând, detectarea şi identificarea de molecule care ar putea funcţiona împotriva virusului, utilizând tehnici avansate de modelare şi calcul.

Nu în ultimul rând, cercetarea va viza îmbunătăţirea epidemiologiei şi a sănătăţii publice, inclusiv a pregătirii şi a răspunsului la apariţia focarelor. Aceste proiecte ar urma să contribuie la dezvoltarea de sisteme de monitorizare mai bune pentru a preveni şi pentru a controla în mod eficient răspândirea virusului, precum şi pentru a contribui la evaluarea dinamicii sociale, se mai menţionează în comunicatul CE.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Irina Schrotter
Tanczos Barna / Foto: gov.ro
Borbely Karoly
Petrolierul Eagle S

Petrolier rusesc, arestat de finlandezi în Marea Baltică

Finlandezii s-au săturat de actele de sabotaj ale...

Donald Trump
ANAF / Foto: Oana Pavelescu
Riad, Emiratele Arabe Unite / Foto: Freepik
MINISTERUL DEZVOLTĂRII, LUCRĂRILOR PUBLICE ȘI ADMINISTRAȚIEI

Bugetul Ministerului Dezvoltării, majorat de executiv

Guvernul a decis, luni, majorarea cu 900 milioane lei a...

Premierul Marcel Ciolacu / FOTO: Gov.ro
Bani

Cursul BNR. Leul s-a apreciat, aurul s-a ieftinit

Banca Națională a României a calculat valoarea leului...

Date ROBOR

Vești proaste de la BNR: Ce se întâmplă cu indicele ROBOR

Banca Națională a României a anunțat evoluția indicelui...

Ce spun fermierii / Foto: Freepik
În pericol s-ar putea afla și centrala de la Cernavodă
Ședință de Guvern / FOTO: Gov.ro
Imaginile dezastrului din județul Galați / FOTO: gov.ro
Ucraina / sursa foto: Freepik.com / inguskruklitis

SUA, ajutor financiar suplimentar pentru Ucraina

Statele Unite vor furniza Ucrainei un ajutor financiar...

Lingouri de aur / sursa foto: Freepik.com
AmCham
O performanță deosebită

Cine este marele câștigător al Bursei Europene în 2024

O performanță cu adevărat remarcabilă, ce vine după un...

Iluminat public / Foto: Freepik
Avionul Rafale
Ascensor / FOTO: Freepik
OpenAI
Noua monedă / FOTO: Facebook

BNR lansează o monedă din aur pentru colecționari

Banca Națională a României (BNR) lansează începând de...

Radu Burnete
Știrile dimineții
Adrian Negrescu, analist economic
Zanzibar / Foto: Freepik

Turiști înșelați cu vacanțe în Zanzibar. Recomandarea ANAT

Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) atrage...


pixel