Prețul petrolului. Cum va evolua aurul negru în 2019
Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Va fi o evolutie interesantă
Va fi o evolutie interesantă
De la începutul lunii octombrie, cotațiile petrolului marca Brent s-au prăbușit cu 41,5%. Analiștii sunt de părere că în perioada imediat următoare, prețul aurului negru cu extracție din Marea Nordului ar putea coborî la 40 de dolari/baril. Totuși, pe parcursul anului 2019, reducerea producției OPEC va împinge valoarea țițeiului chiar și spre 70 de dolari.

În numai trei zile, până în 24 decembrie 2018, prețurile la petrol au pierdut 12,25%. Imediat după Sărbători însă, barilul marca Brent și-a revenit pe fondul redresării piețelor mondiale, urcând la peste 52 de dolari. Ceea ce nu înseamnă o schimbare radicală de tendință. Dimpotrivă, avertizează analiștii, explicând că, atâta timp cât vor persista temerile legate de creșterea mondială, evoluția petrolului va râmâne sub presiune.

Așa a fost să fie

”Așa a fost să fie că în decembrie țările OPEC nu i-au impresionat pe jucători, iar vânzările pe piețele financiare s-au reluat cu o nouă forță. A fost o dublă lovitură. În plus, investitorii sunt îngrijorați de perspectivele economiei globale, care este, de fapt, principalul factor de presiune asupra contractelor futures. Ca să nu mai vorbim despre războiul comercial dintre Statele Unite și China. Conflictul este departe de a se rezolva, ceea ce amplifică starea de nervozitate de pe piețe”, au comentat analiștii.

Citește și OPEC. Noi măsuri pentru reducerea producției de petrol

În acest context este foarte posibil ca prețurile să cunoască o nouă prăbușire, poate chiar mai accentuată decât ultimul declin, când Brentul a fost cotat cu 41 de dolari/baril, cea mai coborâtă valoare din iulie 2017. ”Pragul de 50 de dolari va rămâne extrem de vulnerabil. Investitorii nu sunt pregătit pentru risc din cauza vânzărilor agresive și preferă să se refugieze în active sigure. Dacă pe termen scurt, prețul petrolului Brent va alunca sub 50 de dolari pe fondul intensificării tensiunilor pe piețele financiare, se va ajunge la 40-45 dolari/baril”, au avertizat experții.

Prețul mediu pentru 2019

Privind însă pe termen ceva mai lung, analiștii sunt convinși că decizia OPEC de a reduce cotele de producție va reuși să redreseze piața, astfel că în 2019 situația se va echilibra, iar prețurile vor intra pe un trend ascendent. Conform previziunilor companiei Argus, în primul trimestru al anului viitor, cotațiile la țițeiul Brent vor evolua în jurul valorii de 65 de dolari/baril, urcând la 68 de dolari în următoarele trei luni, pentru ca în perioada august-septembrie să ajungă la 70 de dolari și la 80 în ultimul trimestru din 2019. Pe ansamblul anului viitor, prețul mediu va fi de aproximativ 70 de dolari/baril.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Italia stimulează angajările prin bonusuri pentru companii

Guvernul italian a aprobat marți un pachet de legi axat...

Brașovul impune o nouă taxă de drum din cauza TIR-urilor

CJ Brașov a trecut la contramăsuri pentru a proteja...

Pogramul IMM Plus: Credite de la Exim Banca Românească

Exim Banca Românească continuă să susțină antreprenorii...

Taxarea marilor averi, amânată până la toamnă

Aplicarea taxei pe marile averi a fost amânată până la...

Marea Britanie: Încep controalele la importurile din UE

O decizie dificilă, cu două tăișuri, ce vine la opt ani...

Cum reușește Airbus să cumpere titan din Rusia?

În ciuda sancțiunilor impuse Moscovei în urma invaziei...

Constelația europeană Galileo primește noi sateliți

Comisia Europeană, care tocmai a lansat, din Statele...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel