Proiectul Ro-HydroHub. Câciu: ”Este un model care trebuie perpetuat”
La Palatul Victoria, a fost...
În numai trei zile, până în 24 decembrie 2018, prețurile la petrol au pierdut 12,25%. Imediat după Sărbători însă, barilul marca Brent și-a revenit pe fondul redresării piețelor mondiale, urcând la peste 52 de dolari. Ceea ce nu înseamnă o schimbare radicală de tendință. Dimpotrivă, avertizează analiștii, explicând că, atâta timp cât vor persista temerile legate de creșterea mondială, evoluția petrolului va râmâne sub presiune.
Așa a fost să fie
”Așa a fost să fie că în decembrie țările OPEC nu i-au impresionat pe jucători, iar vânzările pe piețele financiare s-au reluat cu o nouă forță. A fost o dublă lovitură. În plus, investitorii sunt îngrijorați de perspectivele economiei globale, care este, de fapt, principalul factor de presiune asupra contractelor futures. Ca să nu mai vorbim despre războiul comercial dintre Statele Unite și China. Conflictul este departe de a se rezolva, ceea ce amplifică starea de nervozitate de pe piețe”, au comentat analiștii.
Citește și OPEC. Noi măsuri pentru reducerea producției de petrol
În acest context este foarte posibil ca prețurile să cunoască o nouă prăbușire, poate chiar mai accentuată decât ultimul declin, când Brentul a fost cotat cu 41 de dolari/baril, cea mai coborâtă valoare din iulie 2017. ”Pragul de 50 de dolari va rămâne extrem de vulnerabil. Investitorii nu sunt pregătit pentru risc din cauza vânzărilor agresive și preferă să se refugieze în active sigure. Dacă pe termen scurt, prețul petrolului Brent va alunca sub 50 de dolari pe fondul intensificării tensiunilor pe piețele financiare, se va ajunge la 40-45 dolari/baril”, au avertizat experții.
Prețul mediu pentru 2019
Privind însă pe termen ceva mai lung, analiștii sunt convinși că decizia OPEC de a reduce cotele de producție va reuși să redreseze piața, astfel că în 2019 situația se va echilibra, iar prețurile vor intra pe un trend ascendent. Conform previziunilor companiei Argus, în primul trimestru al anului viitor, cotațiile la țițeiul Brent vor evolua în jurul valorii de 65 de dolari/baril, urcând la 68 de dolari în următoarele trei luni, pentru ca în perioada august-septembrie să ajungă la 70 de dolari și la 80 în ultimul trimestru din 2019. Pe ansamblul anului viitor, prețul mediu va fi de aproximativ 70 de dolari/baril.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
La Palatul Victoria, a fost...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...
Decizia adoptată în ședința de...
Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...
Trenul nou a fost anulat joi...
În şedinţa de joi a...
Legile gravitației par să se...
Evenimentul va avea loc, cel mai probabil, în primele...
MF sprijină autoritățile locale...
Potrivit celui mai recent...
La data de 19 noiembrie 2024,...
Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a...
O nouă inițiativă legislativă promite să revoluționeze...
Scădere uşoară a vânzărilor de autoturisme Dacia în...
Proiect de OUG pentru...