Un lucru este cert: în toamna 2019, cacao a luat-o înaintea metalelor prețioase la ristul de creștere a prețurilor. De la sfârșitul versii, mai precis din 29 august 2019, valoarea de bursă a boabelor de cacao a câștigat 19%. În același timp, aurul, argintul și platina s-au scumpit cu 1,5%, 3,3% și, respectiv, 4%. La Bursa din Londra, contractele futures la cacao au ajuns la 2361 dolari/tona. La New York, prețurile sunt și mai ridicate - 2451 dolari/tona pentru contractele cu livrare în octombrie 2020.
Cererea la cacao este determinată de producția de ciocolată. O materie primă prea scumpă poate ridica prețurile la ciocolată. Mai mult, poate antrena un deficit, dacă producătorii nu reușesc să-și planifice livrările. Este posibil un astfel de scenariu?
Cele mai importante plantații de cacao se află în Africa, exportatorii cheie fiind Ghana și Côte d'Ivoire, care furnizează, împreună, 3,05 milioane tone de cacao dintr-un total de aproximativ 5,3 milioane de tone. ”Având în vedere această repartizare de forțe, este de la sine înțeles că Ghana și Côte d'Ivoire dispun de pârghiile necesare pentru a influența piața ciocolatei. Iar anul aceste, ambele țări au decis să demareze lupta împotriva sărăciei”, precizează analiștii.
Citește și Altfel de ciocolată. Arată la fel, dar e mai gustoasă. Află secretul
Ceea ce înseamnă că la prețul de bursă se adaugă 400 de dolari pentru fiecare tonă. Cu alte cuvinte, în loc de 2500 dolari/tona, un cumpărător ar urma să plătească 2900 dolari/tona pentru boabele de cacao vest-africane. În aceste condiții, producătorii de ciocolată au început să cumpere materia primă existentă pe piață pentru a-și forma rezerve. Prin urmare, depozitele din New York unde se păstrează cele mai multe din recoltele de cacao provenite din Africa s-au redus cu 44% de la sfârșitul lunii august.
Având însă în vedere că, anul acesta recolta a fost excelentă, micii fermieri au cules cantități frumoase de boabe de cacao, mai precis 4,85 milioane de tone. Odată ajunse pe piață, ele vor echilibra situația, astfel că nu va exista un deficit de cacao.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Aprovizionarea cu apă în...
Construit în doar 10 zile la...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Un incident bizar în Polonia a...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...