"Dacă se ţine cont de noile condiţii de creditare mult mai restrictive, creşterea cursului de schimb leu-euro, nivelul ridicat al dobânzii de referinţă ROBOR şi întârzierea/modificarea programului Prima Casă, este posibil ca în lunile următoare să asistăm la un blocaj pe piaţa rezidenţială care să conducă în mod direct la o scădere a preţurilor", consideră reprezentanţii imobiliare.net într-o analiză.
Conform documentului, circa 2.300 de apartamente au fost scoase la vânzare în ianuarie 2019, în creştere cu 25% faţă de perioada similară a anului trecut, preţurile fiind similare cu cele din decembrie şi mai mari cu 5-8% raportat la prima lună din 2018,
"Mult anunţata criză imobiliară şi scăderea iminentă a preţurilor în imobiliare a speriat proprietarii de apartamente. În ianuarie 2019 au fost scoase la vânzare aproximativ 2.300 de apartamente în Bucureşti, comparativ cu 1.850 în ianuarie 2018. Creşterea este de aproximativ 25%. În Bucureşti sunt scoase la vânzare în fiecare an între 25 şi 30 de mii de apartamente. Cel mai mare număr de oferte s-a înregistrat în 2008, ajungând la 36.000, iar cel mai mic număr s-a înregistrat în 2009 cu doar 22.000 de oferte", menţionează analiza citată.
Citește și: ANALIZĂ: Companiile românești supraviețuiesc pe datorie
Conform statisticilor portalului, în 2018 s-au scos pe piaţă 26.626 de apartamente din Bucureşti, iar dacă trendul înregistrat în prima lună se păstrează până la sfârşitul anului, atunci se va ajunge la circa 33.000 de oferte scoase pe piaţă în 2019.
Din punct de vedere al preţurilor solicitate de proprietari, chiar dacă oferta de pe piaţă a crescut foarte mult, deocamdată nu se înregistrează modificări semnificative, iar preţurile rămân în continuare mai mari cu 5-8% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, fiind aproape similare cu preţurile din decembrie 2018.
"În general, atunci când o proprietate este scoasă la vânzare pe piaţă, preţul solicitat iniţial, la prima strigare, este supraevaluat, iar sumele solicitate sunt peste aşteptările reale ale proprietarilor. Ajustările de preţ au loc după o perioadă relativă de timp, pe măsură ce proprietatea se maturizează în piaţă, fiind influenţate de cererea mai mare sau mai mică existentă la un moment dat. Marjele de negociere se situează între 5 şi 10%, dar pot fi şi mai mari în funcţie de tipul proprietăţii şi de graba proprietarilor", explică reprezentanţii imobiliare.net.
Pentru garsonierele din Bucureşti, preţul mediu solicitat se situează în jur de 44.400 euro, pentru apartamentele de 2 camere se solicită 64.500 euro, pentru 3 camere preţul mediu este de aproape 91.000 euro, iar pentru apartamentele de 4 camere preţul este de 123.000 euro.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Aprovizionarea cu apă în...
Construit în doar 10 zile la...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Un incident bizar în Polonia a...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...