Prea mic procentul fetelor care studiază informatica în România

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Tînără lucrează la calculator
Tînără lucrează la calculator
Una din cinci fete din România studiază informatica, însă aproape un sfert (24%) dintre studentele/elevele românce interesate de acest domeniu îşi doresc "mai multe modele de urmat cu care să se identifice pe reţelele de socializare", reiese din rezultatele unui studiu publicat, vineri, de Google.

Cercetarea de specialitate arată că informatica este adesea percepută mai degrabă ca un subiect izolat decât o abilitate pe care să o dezvolţi şi doar 17% dintre fetele din România simt că înţeleg această materie.

În acelaşi timp, la ora actuală, există o decuplare între ceea ce învaţă elevii la şcoală şi cum arată informatica în viaţa lor de zi cu zi. Astfel, în studiul informaticii, fetele din România erau cel mai entuziasmate de design grafic (49%), animaţie (47%) şi design web (47%).

Cât priveşte interesul pentru acest domeniu, 24% dintre studentele/elevele din România vor mai multe modele de urmat cu care să se identifice pe reţelele de socializare.

Potrivit sursei citate, doar 12% dintre fetele din România spun că studierea informaticii i-ar face mândri pe membrii familiei lor, iar 20% afirmă că dacă "mai mulţi dintre prietenii mei ar face asta" ar avea mai multă încredere în capacitatea lor de a învăţa informatică.

La nivel european, implicarea femeilor în zona informaticii (computer science) este redusă, se menţionează în concluziile studiului.

Pe lista ţărilor în care implicarea femeilor este mare în IT&C, Spania este lider cu o pondere de 28%. La polul opus se află Marea Britanie, cu cel mai mic număr al femeilor în informatică, la jumătate faţă de Spania.

România înregistrează un procent relativ ridicat (în comparaţie cu celelalte ţări europene) al femeilor ce studiază informatică (21%), peste Italia şi Polonia, dar sub Franţa şi Spania.

De asemenea, este de două ori mai probabil ca băieţii să studieze sau să fi studiat informatica în şcoală, în comparaţie cu fetele (42% vs 24%). În plus, 19% dintre fete spun că înţeleg informatica, faţă de 26% dintre băieţi, în timp ce 28% dintre respondentele de sex feminin se văd în domeniul IT&C (36%, în cazul băieţilor).

"La nivelul biroului Google din România avem propriul nostru program de promovare a educaţiei în informatică. Peste 300 de elevi ne-au vizitat biroul anul acesta, pentru a vedea cum este să lucrezi la o companie de tehnologie, au cunoscut googlerii de aici şi le-au pus întrebări. Mai mult, derulăm o serie de cursuri online, în colaborare cu AdFaber.org, în care specialişti Google le explică elevilor cum funcţionează produsele Google, precum Cloud, Maps sau Translate. Ne concentrăm să atragem în special fete la aceste cursuri, scopul fiind să încurajăm un număr cât mai mare de tinere să urmeze o carieră în tehnologie. Avem în jur de 2.000 de copii de gimnaziu şi liceu care participă anual la cursurile online, pe care le vom continua şi extinde în anii următori", a declarat Elisabeta Moraru, country director Google Romania.

Studiul a fost realizat, în perioada noiembrie 2022 - aprilie 2023, de Google, în parteneriat cu compania de cercetare Canvas8, pe un eşantion de 3.000 de persoane, cu vârste între 16 şi 21 de ani, din Franţa, Irlanda, Italia, România, Spania şi Marea Britanie. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bună dimineața!

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Despre examenul scris pe care ar urma să-l susțină...

Bani
Friedrich Merz / FOTO: Wikipedia

Germania: Conservatorii în frunte. AfD, scor istoric

Conform sondajelor la ieșirea de la urne, CDU/CSU au...

Muncitori montează panouri solare pe acoperișul unei case / Freepik
Sebastian Burduja / FOTO: Gov.ro
Germania / FOTO: Unsplash
Meta
Consultând evoluția bursei / FOTO: Freepik
Santorini / FOTO: Freepik

La Santorini pământul s-a mai calmat. Ce spun specialiștii

Autoritățile din Grecia monitorizează situația seismică

Dispreț total
comertul online - FOTO: Freepik@narawit_sukkasemsakorn
Volodimir Zelenski Ursula von der Leyen / Foto: president.gov.ua

Cum vor europenii să-l ajute pe Zelenski în fața lui Trump

Ursula von der Leyen merge luni la Kiev, iar Emmanuel...

Volodimir Zelenski / Foto: Președinția Ucrainei
BMW electric
munca la gri - FOTO: Freepik@creativeart
Javier Milei
starlink - FOTO: Freepik@alicephoto

Țara care plătește abonamentul Starlink pentru Ucraina

Care este țara europeană care plătește abonamentul...

Bună dimineața! O zi liniștită! / FOTO: Unsplash

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Despre ultimele decizii ale președintelui Trump, despre...

Este o veste bună pentru cele doua banci
Ședință de Guvern / Foto: gov.ro
Warren Buffett supranumit și Oracolul din Omaha
Tanczos Barna / FOTO: gov.ro
Alegeri în Germania / FOTO: Freepik
Bani / Foto: Freepik
Taxe
reciclarea textilelor - FOTO: Freepik
Criptomonede / FOTO: Unsplash
Avion de luptă Rafale / FOTO: https://www.facebook.com/thalesgroup
Donald Trump / FOTO: Wikipedia

Air Force One: Donald Trump "nu este mulțumit" de Boeing

Termenele de livrare care ar putea determina...

Elon Musk

Trei scenarii pentru Elon Musk: Un exercițiu de imaginație

Cel mai bogat om din lume, devenit mâna dreaptă a...


pixel