Președintele Saudi National Bank și-a dat demisia după comentariile legate de Credit Suisse
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Ammar Al Khudairy și-a dat demisia din funcția de președinte al SNB
Ammar Al Khudairy și-a dat demisia din funcția de președinte al SNB
Ammar Al Khudairy, președintele celui mai mare acționar al Credit Suisse Group AG, a demisionat la doar câteva zile după ce comentariile sale au contribuit la declanșarea unei prăbușiri a acțiunilor și a obligațiunilor care a determinat guvernul elvețian să intervină și să organizeze preluarea acestuia.

Al Khudairy, care a devenit președinte al Saudi National Bank în 2021, când aceasta a fost creată prin fuziunea dintre National Commercial Bank și Samba Financial Group, pleacă "din motive personale", potrivit unei declarații de luni.

Plecarea sa vine la douăsprezece zile după ce a declarat într-un interviu acordat Bloomberg TV că Saudi National Bank nu ar fi "absolut" deschisă la noi investiții în Credit Suisse dacă ar exista un alt apel pentru lichidități suplimentare. 

Acțiunile băncii elvețiene s-au prăbușit la cel mai scăzut nivel înregistrat vreodată, iar marjele de credit au crescut în urma comentariilor sale. Acest lucru a contribuit la scăderea tuturor băncilor europene, deoarece investitorii s-au ferit de riscuri în urma prăbușirii a trei creditori din SUA. 

"Președintele SNB a fost victima faptului că și-a exprimat opinia sinceră într-un moment atât de tensionat pentru Credit Suisse", a declarat Mohammed Ali Yasin, specialist pe piețele de capital și consilier de investiții. "Privind retrospectiv, văzând rata de răscumpărare a CS de către UBS, răspunsul său a fost cel mai corect: să aștepte ca criza să fie mai clară."

În zilele care au urmat comentariilor sale pentru Bloomberg TV, Al Khudairy a încercat să calmeze piața, declarând pentru CNBC că panica din jurul alunecării acțiunilor Credit Suisse a fost "complet nejustificată".

Deși comentariile sale au fost în concordanță cu poziția anterioară a firmei saudite, comentariile lui Al Khudairy au fost considerate în mare măsură ca fiind punctul de inflexiune pentru șansele de supraviețuire ale Credit Suisse. Câteva zile mai târziu, UBS Group AG a acceptat să cumpere Credit Suisse într-o tranzacție istorică, intermediată de guvern, menită să limiteze criza de încredere care începuse să se răspândească pe piețele financiare globale. UBS s-a oferit să plătească 3 miliarde de franci elvețieni (3,3 miliarde de dolari) pentru rivalul său, în cadrul unei tranzacții pe bază de acțiuni care includea garanții guvernamentale extinse și prevederi privind lichiditățile.

Saudi National Bank, care este deținută în proporție de 37% de fondul suveran de investiții al regatului, a văzut cum valoarea investiției sale în Credit Suisse s-a prăbușit cu aproximativ 1 miliard de dolari în câteva luni, după ce anul trecut a achiziționat o participație de aproximativ 9,9% pentru 1,4 miliarde de franci. În acest timp, acțiunile Saudi National Bank s-au prăbușit cu aproximativ o treime, ștergând peste 25 de miliarde de dolari din valoarea sa de piață înainte de acordul dintre Credit Suisse și UBS. Luni, acțiunile se tranzacționau în creștere cu 1% la Riyadh.

Al Khudairy a declarat în octombrie că "îi place" noua conducere a Credit Suisse și hotărârea acesteia de a executa planul de redresare, dar că orice capital suplimentar pentru moment "iese din discuție".

Investitorii din Orientul Mijlociu susțin de mai mulți ani bănci globale precum Credit Suisse. În timpul crizei financiare, fondurile suverane din Abu Dhabi, Qatar și Kuweit au investit aproximativ 69 de miliarde de dolari în firme precum Barclays Plc, Merrill Lynch și Citigroup Inc.

Născut în 1963, Al Khudairy și-a petrecut cariera în sectorul financiar din Arabia Saudită, conducând unele dintre cele mai importante instituții din regat. El a fost președinte al Goldman Sachs Group Inc. și al Morgan Stanley în Arabia Saudită.

Al Khudairy a fondat, de asemenea, afacerile de gestionare a activelor alternative Amwal AlKhaleej și Amwal Capital Partners, cu sediul în Riyadh și Dubai.

El va fi înlocuit de directorul general al SNB, Saeed Mohammed Al Ghamdi. De asemenea, banca l-a numit pe Talal Ahmed Al Khereiji în funcția de director general interimar. Acesta a fost anterior director general adjunct și șef al serviciilor bancare angro la creditorul saudit.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Tendinţe pe piaţa criptomonedelor. Analiză

Aprilie a fost o lună dificilă pentru piața...

Boom-ul inteligenței artificiale nu se dezminte. Analiză

La bursă, acțiunile din sectorul inteligenței...

Cinébébé, o companie UNICĂ în Europa și extrem de prețioasă

Realizarea de filme cu nou-născuți este strict...

Ceasul de 10.000 de euro care a făcut furori la Cannes

La deschiderea Festivalului de Film de la Cannes,...

Care sunt cele mai mari companii listate la bursa olandeză

Printre multele altele, Țările de Jos sunt cunoscute...

Schimbări pe WhatsApp: Ce se va întâmpla în luna iunie

Care sunt surprizele lunii iunie. Un detaliu: multă...

Incendiile care au aprins prețul petrolului

Cursul petrolului a încheiat în creștere ultima sesiune...


pixel