Preşedintele BERD vine în România. Discuţii cu cu oficiali guvernamentali

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
BERD
BERD
Este prima vizită a lui Odile Renaud-Basso în România în calitate de preşedinte BERD.

Preşedintele Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, Odile Renaud-Basso, efectuează săptămâna aceasta o vizită de două zile în România, pentru a discuta cu oficiali guvernamentali şi şefi de companii şi pentru a se adresa Summitului Iniţiativei celor Trei Mări (I3M), care are loc miercuri la Bucureşti, se arată într-un comunicat al instituţiei financiare.

De asemenea, preşedintele Renaud-Basso a salutat numirea noului director pentru România al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, Victoria Zinchuk. Aceasta îi va succeda lui Mark Davis, care din 2019 a fost director regional al BERD pentru România şi Bulgaria şi se va muta la Zagreb pentru a prelua funcţia de director regional al BERD pentru Europa Centrală.

În 2022, investiţiile în economia verde au reprezentat peste 61% din investiţiile totale ale BERD din acel an în România, care s-au situat la 709 milioane de euro, al doilea cel mai ridicat nivel înregistrat vreodată în ţară.

Este prima vizită a lui Odile Renaud-Basso în România în calitate de preşedinte BERD. Vizita are loc la câteva luni după ce Marcel Ciolacu, liderul partidului Social Democrat, a devenit în iunie premierul coaliţiei aflată la guvernare.

De atunci, România a făcut progrese majore în furnizarea de energie regenerabilă, pregătind lansarea, sprijinită de BERD, a primei licitaţii pentru schema "contracte pentru diferenţă" (CfD) pentru energia regenerabilă. Proiecte de energie eoliană şi solară cu o capacitate totală de 2.000 MW vor fi sprijinite prin schema CfD timp de 15 ani, câştigătorii licitaţiei urmând să fie anunţaţi în noiembrie.

"Dezvoltarea energiei regenerabile este o prioritate pentru investiţiile BERD în România. Salut călduros aceste licitaţii ca un mecanism de sprijin pentru investiţiile în regenerabile. BERD este pregătită să sprijine multe alte proiecte pentru a ajuta România să-şi atingă obiectivele de sustenabilitate şi altele, din cadrul Mecanismului UE de redresare şi rezilienţă", a afirmat preşedintele BERD.

Pe lângă întâlnirile cu preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Marcel Ciolacu, preşedintele Renaud-Basso se va întâlni cu oficiali, inclusiv Marcel-Ioan Boloş, ministrul de Finanţe, Sebastian Burduja, ministrul Energiei, Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, şi Mugur Isarescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României. De asemenea, ea va discuta cu investitori, comunitatea de afaceri şi societatea civilă.

Miercuri, Renaud-Basso se adresa Summitului Iniţiativei celor Trei Mări (I3M), un forum de 12 state din Uniunea Europeană, care se află între Marea Baltică, Marea Adriatică şi Marea Neagră, în Europa Centrală şi de Est, şi va avea întâlniri pentru a discuta sporirea integrării.

Din februarie 2022, una din întrebările cheie a fost impactul asupra regiunii extinse a invadării Ucrainei de către Rusia.

BERD a fost în fruntea eforturilor de sprijinire a economiilor Ucrainei şi vecinilor ei în perioada de război. Deja banca s-a angajat să investească cel puţin trei miliarde de euro în Ucraina până la finalul lui 2023 - din care au fost deja alocate 2,5 miliarde de euro - şi a îmbunătăţit investiţiile în ţările vecine afectate de război.

România este un partener cheie al BERD şi una din primele şase destinaţii de investiţii ale sale. Până acum, BERD a alocat 10,5 miliarde de euro prin 515 proiecte în România, concentrându-se pe finanţarea infrastructurii, în special la nivel regional, sporirea productivităţii sectorului privat şi dezvoltarea suplimentară a sectorului financiar şi a pieţelor de capital. Ponderea sectorului privat în portofoliu este de 80%.

BERD este o instituţie financiară internaţională care promovează dezvoltarea sectorului privat şi a iniţiativelor antreprenoriale în 36 de ţări de pe trei continente. Acţionariatul băncii este compus din 71 de ţări, UE şi BEI. Investiţiile BERD au ca scop transformarea economiilor din regiunile de operare, astfel încât acestea să devină competitive, incluzive, bine guvernate, verzi, reziliente şi integrate. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Guvern sediu
Termocentrală
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Navă cargo / Foto: Freepik
panouri solare
Bursa de valori
Fum alb care anunță că un nou papă a fost ales de conclav

Habemus papam! A ieșit fum alb din hornul Capelei Sixtine

Vestea bună a zilei vine de la Vatican unde pe hornul...

Știrile dimineții / sursa foto: Freepik.com
Tribunal
Banca Naționala a României
Ministerul Finanțelor
Marcel Boloș / Foto: gov.ro
Arme / Foto: Freepik
Nicolae Giugea este noul șef al Casei Naționalede Pensii
Carrefour Baneasa, închis de ANPC / Foto: Crișan Andreescu
Lucrător din industria petrolieră / FOTO: Freepik
Donald Trump
Curs valutar. Foto: Mihai Ciobanu
Se impune o revizuire profundă / FOTO:Freepik
Euro-dolar / FOTO: Freepik
Dan Șucu, președintele Concordia
Ucraina. Foto: Freepik.com
Banca Norvegiei / FOTO: Wikipedia

Banca centrală a Norvegiei menține rata dobânzii la 4,5%

Norvegia, în contrast cu restul Occidentului.

Stație de transformare
Submarin

Compania Hyundai va dezvolta un nou submarin

Transferurile de tehnologie din anii ’80 au deschis...

Freepik.com
Robor
Foto: Freepik.com

pixel