Președintele chinez, Xi Jinping, vrea legi mai aplicate pentru relațiile internaționale

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Xi Jinping și Joe Biden
Xi Jinping și Joe Biden
Președintele Xi Jinping a cerut legi mai aplicate în legătură cu relațiile internaționale, având în vedere "riscurile și provocările externe" pe măsură ce China se deschide către comerțul străin, a relatat marți presa de stat.

În timpul unei sesiuni a biroului politic al Partidului Comunist, Xi a declarat că, pentru a-și proteja cetățenii și interesele de peste hotare, este necesar să aprofundeze cooperarea internațională prin aplicarea legii, să consolideze protecția și asistența consulară și să construiască un stat de drept puternic.

Companiile private din China s-au confruntat în ultimii ani cu provocări juridice în străinătate, de la acuzațiile SUA privind produsele contrafăcute și piratate vândute pe platformele online deținute de Tencent Holdings și Alibaba Group, până la demersurile de interzicere a aplicației video TikTok, deținută de firma chineză de tehnologie ByteDance, în Nepal.

Xi a declarat în discursul de luni că este necesar să crească gradul de conștientizare a conformității și să îndrume publicul și întreprinderile să respecte legile, reglementările și obiceiurile în procesul de "globalizare".

Pentru a facilita schimburile economice și comerciale, autoritățile spun că firmele de avocatură chineze au înființat 180 de birouri în străinătate în 35 de țări și regiuni, o creștere de aproape 50% din 2018.

China trebuie să dezvolte în mod activ serviciile juridice legate de străinătate și să creeze instituții de arbitraj și firme de avocatură de clasă mondială, a declarat Xi.

Dar autoritățile din unele țări occidentale, inclusiv SUA, Canada, Marea Britanie și Olanda, au acuzat China că a înființat ilegal "centre de servicii de poliție în străinătate" pentru a-și monitoriza cetățenii de peste mări, acuzații pe care Beijingul le neagă vehement.

China spune că astfel de centre au rolul de a-i ajuta pe cetățenii săi să își reînnoiască permisele de conducere expirate și sunt conduse de voluntari chinezi, nu de ofițeri de poliție.

Apelul la o mai bună protecție a cetățenilor din străinătate coincide cu recentele izbucniri de conflicte în țări precum Ucraina și Sudan, care au determinat China să organizeze evacuări ale populației sale.

China a organizat aproape 20 de evacuări și s-a ocupat de peste 500.000 de cazuri de protecție consulară care au implicat milioane de cetățeni ai săi în ultimul deceniu, potrivit ministerului de externe.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Cumpărături / Foto: Freepik
Razboiul comercial SUA-China / Foto: Freepik
Cosmin Marinescu
Steve Witkoff și Marco Rubio
Donald Trump și Xi Jinping, în timpul summitului din 2019 din Japonia
Produse cu marca Rapid, pe site-ul Trendyol
Prudență / FOTO: Freepik

Atenție! Războiul comercial este departe de a se fi încheiat

Acțiunile americane au înregistrat câștiguri în...

Distracție în Maramureș, la Borșa / FOTO: Facebook
Bursa diamantelor de la Anvers, Belgia
Freepik.com
Carrefour Baneasa, închis de ANPC / Foto: Crișan Andreescu
O femeie la cumpărături / Foto: Freepik

Oficial, inflația scade. Neoficial, tot mai greu cu banii

Inflația anuală a coborât în martie 2025 la 4,86%, dar...

De ce se concentrează Donald Trump doar pe bunuri?

De câteva zile, tarifele vamale zguduie piețele bursiere...

Știrile dimineții
Foto: Freepik.com
Freepik.com
Freepik.com
Foto: Freepik.com
Freepik.com
Cosmin Marinescu
Foto: Freepik.com
Panouri solare / Foto: Unsplash
Foto: Freepik.com
Freepik.com
Lingouri de aur / sursa foto: Freepik.com
Foto ilustrativ: Freepik.com

pixel