Preşedintele KazMunayGas, vizită în România la Petromidia şi şantierul centralei de cogenerare
Autor: DCBusiness Team | 27 ian 2023, 21:27
Rafinăria Petromidia
Rafinăria Petromidia
Preşedintele Consiliului Director al KazMunayGas a vizitat Petromidia şi şantierul centralei de cogenerare.

Preşedintele Consiliului Director al KazMunayGas (KMG), Magzum Myrzagaliyev, a vizitat vineri rafinăria Petromidia şi şantierul centralei pe cogenerare, cel mai important proiect de dezvoltare derulat în prezent de KMG International, prin Fondul de Investiţii în Energie Kazah-Român (FIEKR), informează Rompetrol.

"Succesul proiectelor derulate în cadrul grupului de companii KMG se datorează oamenilor pasionaţi, specialişti seniori în domeniul energiei, mentori pentru generaţiile tinere, care îşi dedică întreaga viaţă profesională dezvoltării acestui domeniu strategic. Sunt mândru să cunosc echipa din România şi să aflu despre eforturile lor constante de îmbunătăţire a activelor KMG locale, dar şi de consolidare a poziţiei Rompetrol ca lider stabil şi responsabil în regiune. Prin construcţia centralei pe cogenerare, urmărim un efect sinergic, pentru că rafinăria va beneficia direct de producţia de energie a centralei. Astfel, cel mai mare activ al KMG din afara Kazahstanului va face un nou pas în dezvoltarea sa, îşi va eficientiza procesele şi costurile şi, la fel de important, va avea un impact în scădere asupra factorilor de mediu", a afirmat Myrzagaliyev.

Centrala, care va fi operată de Rompetrol Energy (companie membră a Grupului KMG International), va genera aproximativ 80 MW energie electrică - din care circa 60-70 MW pentru acoperirea integrală a necesarului de energie electrică a platformei Petromidia şi abur tehnologic de până la 180 de tone/oră.

"Totodată, cu ajutorul turbinelor SGT-750, sosite în România la finele anului trecut, activitatea de producţie a energiei va consemna scăderi semnificative în generarea emisiilor de dioxid de carbon, cu reduceri estimate de circa 290kt CO2 pentru producţia de energie electrică şi o economisire a resurselor energetice de aproximativ 1,2 MWh", se menţionează în comunicat.

Delegaţia oficială KMG, din care au mai făcut parte vicepreşedinţii Consiliului Director al companie, Bulat Zakirov şi Vassily Lavrenov, precum şi Ilias Kuldzhanov (CEO KMG International), a realizat un tur complet al Petromidiei cu opriri în două puncte importante - Centrul de Comandă al Rafinăriei (CCR) şi instalaţiile realizate prin cel mai amplu program de investiţii din istoria rafinăriei.

Astfel, în Centrul de Comandă al Rafinăriei (CCR), specialiştii rafinăriei au prezentat delegaţiei KMG modalitatea de monitorizare continuă a producţiei, folosind instrumente şi aplicaţii ca Advanced Process Control, un soft complex de control predictiv al instalaţiilor şi fluxurilor operaţionale.

Ultimul punct de pe agendă a inclus prezentarea instalaţiilor construite şi modernizate în cadrul pachetului de investiţii de 380 de milioane de dolari, care a permis creşterea capacităţii rafinăriei, de la 3,8 milioane de tone/an, la peste 5 milioane de tone/an, facilitând tranziţia către producţia de carburanţi Euro5, înainte de termenele impuse de Uniunea Europeană.

Acţionarii semnificativi ai Rompetrol Rafinare SA sunt KMG International (54,63% - direct şi indirect) şi statul român prin Ministerul Energiei (44,7%).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Apple a lansat serviciu ”cumpără acum pătești mai târziu”

Apple a lansat marți serviciul său "cumpără acum,...

Tesla și General Motors, suspectate de muncă forțată

Senatul american face presiuni asupra producătorilor de...

Portugalia elimină TVA pentru produsele alimentare de bază

Confruntat cu creșterea prețurilor, guvernul portughez a...

Prețul carburanţilor în România - 28 martie 2023

Prețul benzinei și al motorinei în România, 28 martie...

Crossuri externe