Preşedintele Consiliului Director al KazMunayGas (KMG), Magzum Myrzagaliyev, a vizitat vineri rafinăria Petromidia şi şantierul centralei pe cogenerare, cel mai important proiect de dezvoltare derulat în prezent de KMG International, prin Fondul de Investiţii în Energie Kazah-Român (FIEKR), informează Rompetrol.
"Succesul proiectelor derulate în cadrul grupului de companii KMG se datorează oamenilor pasionaţi, specialişti seniori în domeniul energiei, mentori pentru generaţiile tinere, care îşi dedică întreaga viaţă profesională dezvoltării acestui domeniu strategic. Sunt mândru să cunosc echipa din România şi să aflu despre eforturile lor constante de îmbunătăţire a activelor KMG locale, dar şi de consolidare a poziţiei Rompetrol ca lider stabil şi responsabil în regiune. Prin construcţia centralei pe cogenerare, urmărim un efect sinergic, pentru că rafinăria va beneficia direct de producţia de energie a centralei. Astfel, cel mai mare activ al KMG din afara Kazahstanului va face un nou pas în dezvoltarea sa, îşi va eficientiza procesele şi costurile şi, la fel de important, va avea un impact în scădere asupra factorilor de mediu", a afirmat Myrzagaliyev.
Centrala, care va fi operată de Rompetrol Energy (companie membră a Grupului KMG International), va genera aproximativ 80 MW energie electrică - din care circa 60-70 MW pentru acoperirea integrală a necesarului de energie electrică a platformei Petromidia şi abur tehnologic de până la 180 de tone/oră.
"Totodată, cu ajutorul turbinelor SGT-750, sosite în România la finele anului trecut, activitatea de producţie a energiei va consemna scăderi semnificative în generarea emisiilor de dioxid de carbon, cu reduceri estimate de circa 290kt CO2 pentru producţia de energie electrică şi o economisire a resurselor energetice de aproximativ 1,2 MWh", se menţionează în comunicat.
Delegaţia oficială KMG, din care au mai făcut parte vicepreşedinţii Consiliului Director al companie, Bulat Zakirov şi Vassily Lavrenov, precum şi Ilias Kuldzhanov (CEO KMG International), a realizat un tur complet al Petromidiei cu opriri în două puncte importante - Centrul de Comandă al Rafinăriei (CCR) şi instalaţiile realizate prin cel mai amplu program de investiţii din istoria rafinăriei.
Astfel, în Centrul de Comandă al Rafinăriei (CCR), specialiştii rafinăriei au prezentat delegaţiei KMG modalitatea de monitorizare continuă a producţiei, folosind instrumente şi aplicaţii ca Advanced Process Control, un soft complex de control predictiv al instalaţiilor şi fluxurilor operaţionale.
Ultimul punct de pe agendă a inclus prezentarea instalaţiilor construite şi modernizate în cadrul pachetului de investiţii de 380 de milioane de dolari, care a permis creşterea capacităţii rafinăriei, de la 3,8 milioane de tone/an, la peste 5 milioane de tone/an, facilitând tranziţia către producţia de carburanţi Euro5, înainte de termenele impuse de Uniunea Europeană.
Acţionarii semnificativi ai Rompetrol Rafinare SA sunt KMG International (54,63% - direct şi indirect) şi statul român prin Ministerul Energiei (44,7%).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...
Adrian Câciu, fost ministru al...
Donald Trump începe al doilea...
Erdogan negociază cu Putin...
Astăzi vă aducem în atenție subiecte de mare impact din...
Șeful Fondului Suveran al...
În cadrul emisiunii Totul...
Într-un comunicat al Haier...
Piețele financiare au...
Națiunile care utilizează pe...
Sindicatul Angajaților din...
Înalta Curte de Casație și...
Într-o mișcare istorică,...
Ministerul Finanţelor (MF) a...
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...
Averea miliardarilor crește...