Preşedintele KazMunayGas, vizită în România la Petromidia şi şantierul centralei de cogenerare
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Rafinăria Petromidia
Rafinăria Petromidia
Preşedintele Consiliului Director al KazMunayGas a vizitat Petromidia şi şantierul centralei de cogenerare.

Preşedintele Consiliului Director al KazMunayGas (KMG), Magzum Myrzagaliyev, a vizitat vineri rafinăria Petromidia şi şantierul centralei pe cogenerare, cel mai important proiect de dezvoltare derulat în prezent de KMG International, prin Fondul de Investiţii în Energie Kazah-Român (FIEKR), informează Rompetrol.

"Succesul proiectelor derulate în cadrul grupului de companii KMG se datorează oamenilor pasionaţi, specialişti seniori în domeniul energiei, mentori pentru generaţiile tinere, care îşi dedică întreaga viaţă profesională dezvoltării acestui domeniu strategic. Sunt mândru să cunosc echipa din România şi să aflu despre eforturile lor constante de îmbunătăţire a activelor KMG locale, dar şi de consolidare a poziţiei Rompetrol ca lider stabil şi responsabil în regiune. Prin construcţia centralei pe cogenerare, urmărim un efect sinergic, pentru că rafinăria va beneficia direct de producţia de energie a centralei. Astfel, cel mai mare activ al KMG din afara Kazahstanului va face un nou pas în dezvoltarea sa, îşi va eficientiza procesele şi costurile şi, la fel de important, va avea un impact în scădere asupra factorilor de mediu", a afirmat Myrzagaliyev.

Centrala, care va fi operată de Rompetrol Energy (companie membră a Grupului KMG International), va genera aproximativ 80 MW energie electrică - din care circa 60-70 MW pentru acoperirea integrală a necesarului de energie electrică a platformei Petromidia şi abur tehnologic de până la 180 de tone/oră.

"Totodată, cu ajutorul turbinelor SGT-750, sosite în România la finele anului trecut, activitatea de producţie a energiei va consemna scăderi semnificative în generarea emisiilor de dioxid de carbon, cu reduceri estimate de circa 290kt CO2 pentru producţia de energie electrică şi o economisire a resurselor energetice de aproximativ 1,2 MWh", se menţionează în comunicat.

Delegaţia oficială KMG, din care au mai făcut parte vicepreşedinţii Consiliului Director al companie, Bulat Zakirov şi Vassily Lavrenov, precum şi Ilias Kuldzhanov (CEO KMG International), a realizat un tur complet al Petromidiei cu opriri în două puncte importante - Centrul de Comandă al Rafinăriei (CCR) şi instalaţiile realizate prin cel mai amplu program de investiţii din istoria rafinăriei.

Astfel, în Centrul de Comandă al Rafinăriei (CCR), specialiştii rafinăriei au prezentat delegaţiei KMG modalitatea de monitorizare continuă a producţiei, folosind instrumente şi aplicaţii ca Advanced Process Control, un soft complex de control predictiv al instalaţiilor şi fluxurilor operaţionale.

Ultimul punct de pe agendă a inclus prezentarea instalaţiilor construite şi modernizate în cadrul pachetului de investiţii de 380 de milioane de dolari, care a permis creşterea capacităţii rafinăriei, de la 3,8 milioane de tone/an, la peste 5 milioane de tone/an, facilitând tranziţia către producţia de carburanţi Euro5, înainte de termenele impuse de Uniunea Europeană.

Acţionarii semnificativi ai Rompetrol Rafinare SA sunt KMG International (54,63% - direct şi indirect) şi statul român prin Ministerul Energiei (44,7%).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Bosch avertizează asupra unui posibil nou val de concedieri

Orice reduceri de personal vor fi efectuate "cu simţul...

Mai multe servicii BRD nu vor fi disponibile. Anunţul băncii

BRD anunţă noi lucrări de mentenanţă a sistemelor...

De ce România riscă să piardă banii din PNRR. Răspunsul MIPE

Comisarul european Celine Gauer, responsabil în cadrul...

Alți doi Arnault intră în board-ul grupului LVMH

În vârstă de 31 și 29 de ani, Alexandre și Frédéric...

Prețul petrolului s-a stabilizat după o scădere abruptă

Prețurile la cele două referințe de petrol au recuperat...

CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar

CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la...


pixel