Președintele Rompan anunță cât va costa pâinea. ”Faliment scrie pe noi!”
Autor: Oana Pavelescu | 21 ian, 14:28
Aurel Popescu, președintele Rompan
Aurel Popescu, președintele Rompan
EXCLUSIV
Tăvălugul prețurilor la energie electrică și gaze calcă imparțial peste toate afacerile, dar probabil că cea mai dureroasă lovitură o încasează zona agroalimentară, mai precis chiar zona de morărit și panificație. 

Contactat de redacția DCBusiness, președintele Rompan Aurel Popescu a dat de înțeles că este sceptic în legătură cu afirmațiile ministrului Agriculturii Adrian Chesnoiu care spune că 20% din prețul facturilor la energie vor fi compensate și că este în așteptare. Că deocamdată este doar la nivel de promisiune, nimic pus pe hârtie: ”Deocamdată e stadiul de propuneri. Nici nu știm dacă aceste propuneri vor apărea după discuțiile care se fac în coaliție, în ultimul timp. În al doilea rând e clar că sunt insuficiente (compensările n.r.) și pentru bruma de perioadă 1 februarie - 31 martie. Ne preocupă și ce va fi după 31 martie. pentru că atunci lucrurile sunt urâte. Chiar azi am primit telefoane că lumea (companiile din industrie n. r.) ”Noi nu mai putem rezista. Credem că trebuie să închidem!”, adică foarte multe unități vor închide”, a explicat Aurel Popescu.

Citește și: Adrian Chesnoiu distruge mitul pâinii congelate. Câtă pâine se mănâncă în România

Întrebat dacă producătorii de pâine au în plan scumpiri pentru compensarea facturilor, președintele Rompan a spus că: ”Nu pot să scumpești pentru că nu mai vinzi. Dacă scumpești... Gândiți-vă că dacă faci franzela 4 lei, dau un exemplu, nu mai cumpără lumea! E clar că n-o să pot!. Și atunci n-ai ce să faci! Trebuie să scumpește dar nu la nivelul la care au crescut costurile. Și atunci trebuie să aduci bani de undeva. Ori dacă nu ai de unde să aduci faliment scrie pe tine”.

Aurel Popescu a mai spus că: ”În acest moment se așteaptă publicarea proiectul de ordonanță despre care s-a spus că va fi pusă în consultare publică, după care vom decide ce vom face. O să cerem întâlnire cu ministrul de resort. Mergem mai departe o să vedem!”, a conchis președintele Rompan.

Săptămâna trecută, Ministrul Agriculturii Adrian Chesnoiu declara la DCNews că ”[...] lucrez, împreună cu Ministerul Energiei, la o Ordonanţă de Urgenţă să intervenim pe preţul facturilor la energie în industria alimentară şi agricultură, astfel încât să putem compensa acel bonus de cogenerare şi costul certificatelor verzi, plus alte câteva măsuri la care lucrăm în momentul de faţă, şi să reducem impactul asupra costului de producţie al produselor alimentare. Impactul va fi, probabil, undeva până în 20%. Acest procent va fi suportat de stat în perioada 1 februarie – 1 iulie 2022”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Impozitul progresiv! Câştigaţi mai mult, plătiţi mai mult

Guvernul și a dat seama că are nevoie urgentă de noi...

Preţul grâului a bubuit în Europa. Este un nou record

Este consecință logică a unei decizii adoptate recent de...

ANAF face angajări masive. Condiții de angajare

ANAF anunță că scoate la concurs zeci de posturi de...

McDonald's pleacă din Rusia, după 30 de ani

Celebrul lanţ de restaurante de tip fast-food şi-a...

Urmează o criză imobiliară? La ce ne putem aștepta

Cu un război lângă granița României care amenință să se...

Crossuri externe