Preşedintele SUA a semnat decretul menit să protejeze lumea de riscurile inteligenţei artificiale

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Joe Biden / Foto: No 10 / Flickr
Joe Biden / Foto: No 10 / Flickr
Preşedintele SUA intervine în controversa privind inteligenţa artificială. 

Luni, Președintele american Joe Biden a emis un decret prezidențial pentru a stabili norme de securitate, protecție și transparență în ceea ce privește sistemele de inteligență artificială (AI). Conform acestui decret, companiile care dezvoltă AI sunt obligate să furnizeze guvernului SUA informații detaliate cu privire la testele de siguranță efectuate.

În cazul în care firmele utilizează modele AI fundamentale pentru instruirea sistemelor care pot prezenta riscuri pentru securitatea națională sau sănătatea publică, în funcție de implementare, ele trebuie să raporteze rezultatele testelor agențiilor guvernamentale.

Modelul fundamental se referă la sistemele de inteligență artificială care pot procesa și utiliza volume mari de date și care ulterior pot fi aplicate în diverse aplicații. Aceasta se aplică în special sistemelor AI care utilizează procesarea limbajului natural sau care sunt implicate în dezvoltarea de compuși chimici noi.

Decretul prevede, de asemenea, că companiile care beneficiază de finanțare federală în proiecte din domeniul științelor biologice sunt obligate să dezvolte standarde pentru a se asigura că tehnologiile AI nu sunt utilizate în scopul producerii de materiale biologice periculoase.

Standardele pentru testarea obligatorie înainte de lansarea publică a sistemelor AI vor fi stabilite de Institutul Național pentru Standarde și Tehnologie și vor fi aplicate de către Departamentul de Securitate Internă pentru sistemele critice de infrastructură. În acest scop, un consiliu pentru siguranță și securitate AI va fi înființat de către Departamentul de Securitate Internă.

Atât Departamentul Energiei, cât și Departamentul de Securitate Internă vor evalua amenințările reprezentate de AI pentru companiile care operează instalații critice precum rețelele electrice, de apă și conductele.

Președintele Biden a emis acest decret în conformitate cu prerogativele acordate de Legea Producției de Apărare, pe care președinții americani o utilizează des pentru a superviza activitățile companiilor în scopul protejării securității naționale. Această lege a fost aplicată și de fostul președinte Donald Trump în timpul pandemiei de COVID-19 pentru a controla exporturile de produse medicale și pentru a sprijini creșterea producției articolelor critice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de la București
Miniștrii cabinetului Bolojan / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Freepik.com
Foto: Freepik.com

Rusia raportează un deficit bugetar de 1,7% din PIB

 Deficitul bugetar a ajuns la 1,7% din PIB, nivelul...

Dolari. Freepik.com
Elon Musk / Foto: Casa Albă / Flickr
Câmp petrolier / FOTO: Freepik
Casă de schimb valutar
Contor electric
Gabriel Biris
Factură energie electrică
ROBOR
Protest al angajaților MIPE
Ștampilă de vot / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Aramco

Surpriză totală, saudiții scumpesc petrolul

Arabia Saudită majorează prețurile la țiței pentru toate...

Cazino
Oameni traversează strada
Membrii SANITAS sunt nemulțumiți
Freepik.com
Carrefour
Dumitru Costin, BNS
Medicamente / Foto: Freepik
Bursa de Valori București
Banca Naționala a României
Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 şi 37 de grade, iar cele minime se vor situa între 17 şi 23 de grade.
Centru de date / Foto: Freepik
Wang Yi

pixel