Prețul aurului, prins în iureșul falimentului SVB. Așteptările pieței pe termen lung

Autor: Matei Ion
Data publicării:
Aurul prinde aripi
Aurul prinde aripi
Aurul este din nou pe creștere împins de prăbușirea Silicon Valley Bank (SVB) și ceea ce s-ar putea traduce într-o revenire pe termen lung a metalului prețios.

Prețul la vedere al aurului s-a redresat puternic luni, după ce autoritățile de reglementare din SUA au adoptat o serie de măsuri de urgență după falimentul Silicon Valley Bank și Signature Bank din New York.

Aurul a încheiat luni la 1.913,24 dolari pe uncie, după ce a câștigat 4,5% de la închiderea din 9 martie și s-a apropiat de maximul atins până acum în 2023, de 1.959,60 dolari pe 2 februarie.

Creșterea a fost determinată de investitorii care au cumpărat în fonduri tranzacționate la bursă (ETF) pentru aur, cel mai mare vehicul de acest tip, SPDR Gold Trust, raportând că deținerile sale au crescut luni cu 1,31%, la 913,27 tone, de la 901,42 tone pe 10 martie și după ce deținerile SPDR au fost într-o tendință de scădere din aprilie anul trecut, când au atins un vârf de peste 970 de tone.

Scenarii în cazul unei contagiuni mai largi

Întrebarea mai amplă pentru piața aurului este dacă vor persista îngrijorările legate de o contagiune mai amplă pe piețele financiare din SUA sau dacă acțiunile Rezervei Federale și demersul președintelui Joe Biden de a calma temerile vor împiedica răspândirea.

Chiar dacă piața este liniștită de faptul că problema este limitată la cele două bănci prăbușite, ar putea exista implicații pozitive pentru prețul aurului.

Orice sugestie că Rezerva Federală va reduce actuala înăsprire a politicii monetare este probabil să fie pozitivă pe termen lung pentru aur, mai ales dacă acest lucru se întâmplă înainte ca piața să fie încrezătoare că inflația ridicată este domolită.

Până în prezent, se pare că aurul își îndeplinește din nou rolul tradițional de refugiu împotriva volatilității și a riscurilor, dar este probabil prea devreme pentru a spune că achizițiile actuale vor persista.

Cu toate acestea, ramificațiile probabile ale prăbușirii băncii sunt pozitive pentru aur, care era deja susținut de alți factori de creștere.

Cererea din China și India

Principalul dintre acestea este așteptarea ca cererea fizică să se relanseze în China, în mod tradițional cel mai mare consumator de metal prețios din lume.

Economia chineză se redresează după politicile stricte de zero-covidă, acum abandonate, care au afectat creșterea economică anul trecut, iar cererea de bijuterii, lingouri și monede din aur este probabil să fie reprimată, ceea ce ar putea duce la o creștere a cererii.

Cererea de bijuterii din aur a Chinei a scăzut cu 14%, sau 101 tone, până la 598,3 tone în 2022, potrivit datelor grupului industrial World Gold Council.

Acest lucru a însemnat că cererea de bijuterii a Chinei a scăzut sub cea a Indiei, care a înregistrat o cerere de 600,4 tone în 2022, o scădere de 2% față de anul precedent.

Aceasta a fost prima dată din 2011 când cererea de bijuterii a Indiei a depășit-o pe cea a Chinei, ceea ce indică faptul că există numeroase posibilități de creștere în cazul în care așteptările privind o redresare a economiei chineze se vor concretiza.

Perspectivele pentru India sunt, de asemenea, destul de optimiste, deoarece economia țării continuă să aibă performanțe puternice, produsul intern brut fiind așteptat să crească cu 7% în actualul an fiscal 2022-23, care se încheie la 31 martie.

China și India joacă un rol covârșitor pe piața bijuteriilor fizice din aur, reprezentând aproximativ două treimi din totalul global în 2022, următoarea țară ca mărime fiind Statele Unite, care au avut o cerere de bijuterii de 143,7 tone anul trecut.

Cumpărarea de către băncile centrale este wildcardul pentru aur, având o creștere puternică de 152% în 2022, până la 1.135,7 tone.

Este greu de prezis dacă această tendință va continua, având în vedere că unii dintre cei mai mari jucători din acest spațiu, cum ar fi China și Rusia, oferă puține sau chiar niciun comentariu public cu privire la intențiile lor.

În general, riscurile pentru aur sunt înclinate în sus, presupunând că investitorii sunt atrași din nou de aur ca acoperire împotriva riscurilor și a inflației, China și India își sporesc cererea fizică, iar achizițiile băncilor centrale se mențin și ele.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia

pixel