Prețul carburanților astăzi, 22 septembrie. Benzina standard a sărit de 7,50 lei/litru

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
La benzinărie
La benzinărie
Prețul petrolului crește cu pași mici, carburanții se scumpesc, la rândul lor, încet, dar sigur. 

Firește, nu doar evoluția de pe piața petrolului este principala cauză a scumpirii benzinei și motorinei. Poate un rol mai mare îl joacă fondurile speculative care, prin acțiunile lor la bursă, umflă valoarea barilului, cu toate consecințele ce decurg de aici. Mai trebuie adăugate și temerile investitorilor legate de politicile monetare ale băncilor centrale. În aceste condiții, prețul petrolului a crescut vineri, deoarece îngrijorările legate de interdicția Rusiei privind exporturile de carburanți care poate restrânge oferta globală de țiței au depășit temerile legate de faptul că posibilele noi creșteri ale dobânzilor din SUA ar putea afecta cererea de carburanți. 

"Tranzacțiile au rămas agitate, pe fondul unui război între preocupările legate de aprovizionare, accentuate de interdicția Rusiei de a exporta carburanți, și îngrijorările legate de încetinirea cererii din cauza politicilor monetare mai stricte din SUA și Europa", a comentat Toshitaka Tazawa, analist la Fujitomi Securities Co Ltd.

"Pe viitor, investitorii se vor întreba dacă reducerile de producție OPEC+ sunt implementate așa cum au promis și dacă o nouă creștere a dobânzilor de referință va reduce cererea", a spus el, prognozând că petrolul american WTI se va tranzacționa în intervalul 90-95 de dolari. Rusia a interzis temporar exporturile de benzină și motorină către toate țările din afara unui cerc de patru foste state sovietice, cu efect imediat, pentru a stabiliza piața internă de carburanți, a anunțat joi guvernul.

În acest context, benzina și motorina au înregistrat, vineri, o nouă scumpire. Nu, prețurile nu au sărit, nu au explodat. Este o creștere ușoară, dar care se înscrie pe un trend ascendent care a început luna trecută și cu siguranță va continua în același ritm lent, dar sigur. 

Astfel, în București, cea mai ieftină benzină standard a ajuns la 7,24 de lei/litru și poate fi cumpărată la o singură stație de alimentare, cea a companiei Rompetrol de pe str. Luica 4D. La capătul opus, cea mai scumpă benzină standard este vândută de benzinăria MOL de pe str. Turnu Măgurele nr. 110-112 cu 7,51 lei/litru. Benzina superioară costă, în București, între 7,75 lei/litru (str. Dr. Herescu Petre nr. 2A) și 8,16 lei/litru (aceeași benzinărie MOL de pe str. Turnu Măgurele). 

În ceea ce privește motorina standard, prețul acestui caburant începe, tot în Capitală, de la 7,60 lei/litru (Lukoil, bd. Preciziei nr. 34) și merge până la 7,75 lei/litru (MOL, bd. Corneliu Coposu, nr. 14). În cazul motorinei superioare, tafiele se învârt în jurul valorii de 8 lei: cea mai ieftină costă 7,96 lei/litru, cea mai scumpă - 8,25 lei/litru. 

La Timișoara, prețul unui litru de benzină standard ocsilează într-un coridor cuprins între 7,28 lei/litru și 7,45 lei/litru, în timp ce la benzina superioară, aceste praguri sunt de 7,78 lei/litru și 8,11 lei/litru. În privința motorinei, cea standard costă de la 7,63 lei/litru, la 7,78 lei/litru, cea superioară variind între 7,99 lei/litru și 8,29 lei/litru.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Guvernul prorogă RO e-Factura pentru două domenii economice

Guvernul a adoptat, prin Ordonanță de Urgență, abrogarea...

Protest spontan al unor angajați ai ANAF din Cluj-Napoca
Dragoș Pîslaru
Gabriel Biriș
„Lo Storto” de la Zaha Hadid, afectat de temperaturi extreme în Italia
Energie / FOTO: Freepik
TVA mai mare, taxe în creștere, consum în picaj!
Președintele Nicușor Dan conduce ședința CSAT
Licitație ANAF pentru lucruri confiscate

OUG adoptată: fără restructurare ANAF pe județe

Guvernul a adoptat luni, 30 iunie 2025, o ordonanță de...

Semiconductori
Agricultură
Miniștrii cabinetului Bolojan / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Oameni pe stradă
freepik.com
Curs valutar. Foto: Mihai Ciobanu
ANAF
Freepik.com
Birou
Foto: Pexels.com
Panouri solare / Foto: Unsplash
Foto: Pexels.com
Bursă / FOTO: Freepik
Euro-dolar / FOTO: Freepik
Factura. Freepik.com

pixel