Prețul carburanților astăzi, 22 septembrie. Benzina standard a sărit de 7,50 lei/litru

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
La benzinărie
La benzinărie
Prețul petrolului crește cu pași mici, carburanții se scumpesc, la rândul lor, încet, dar sigur. 

Firește, nu doar evoluția de pe piața petrolului este principala cauză a scumpirii benzinei și motorinei. Poate un rol mai mare îl joacă fondurile speculative care, prin acțiunile lor la bursă, umflă valoarea barilului, cu toate consecințele ce decurg de aici. Mai trebuie adăugate și temerile investitorilor legate de politicile monetare ale băncilor centrale. În aceste condiții, prețul petrolului a crescut vineri, deoarece îngrijorările legate de interdicția Rusiei privind exporturile de carburanți care poate restrânge oferta globală de țiței au depășit temerile legate de faptul că posibilele noi creșteri ale dobânzilor din SUA ar putea afecta cererea de carburanți. 

"Tranzacțiile au rămas agitate, pe fondul unui război între preocupările legate de aprovizionare, accentuate de interdicția Rusiei de a exporta carburanți, și îngrijorările legate de încetinirea cererii din cauza politicilor monetare mai stricte din SUA și Europa", a comentat Toshitaka Tazawa, analist la Fujitomi Securities Co Ltd.

"Pe viitor, investitorii se vor întreba dacă reducerile de producție OPEC+ sunt implementate așa cum au promis și dacă o nouă creștere a dobânzilor de referință va reduce cererea", a spus el, prognozând că petrolul american WTI se va tranzacționa în intervalul 90-95 de dolari. Rusia a interzis temporar exporturile de benzină și motorină către toate țările din afara unui cerc de patru foste state sovietice, cu efect imediat, pentru a stabiliza piața internă de carburanți, a anunțat joi guvernul.

În acest context, benzina și motorina au înregistrat, vineri, o nouă scumpire. Nu, prețurile nu au sărit, nu au explodat. Este o creștere ușoară, dar care se înscrie pe un trend ascendent care a început luna trecută și cu siguranță va continua în același ritm lent, dar sigur. 

Astfel, în București, cea mai ieftină benzină standard a ajuns la 7,24 de lei/litru și poate fi cumpărată la o singură stație de alimentare, cea a companiei Rompetrol de pe str. Luica 4D. La capătul opus, cea mai scumpă benzină standard este vândută de benzinăria MOL de pe str. Turnu Măgurele nr. 110-112 cu 7,51 lei/litru. Benzina superioară costă, în București, între 7,75 lei/litru (str. Dr. Herescu Petre nr. 2A) și 8,16 lei/litru (aceeași benzinărie MOL de pe str. Turnu Măgurele). 

În ceea ce privește motorina standard, prețul acestui caburant începe, tot în Capitală, de la 7,60 lei/litru (Lukoil, bd. Preciziei nr. 34) și merge până la 7,75 lei/litru (MOL, bd. Corneliu Coposu, nr. 14). În cazul motorinei superioare, tafiele se învârt în jurul valorii de 8 lei: cea mai ieftină costă 7,96 lei/litru, cea mai scumpă - 8,25 lei/litru. 

La Timișoara, prețul unui litru de benzină standard ocsilează într-un coridor cuprins între 7,28 lei/litru și 7,45 lei/litru, în timp ce la benzina superioară, aceste praguri sunt de 7,78 lei/litru și 8,11 lei/litru. În privința motorinei, cea standard costă de la 7,63 lei/litru, la 7,78 lei/litru, cea superioară variind între 7,99 lei/litru și 8,29 lei/litru.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Lingouri de aur / FOTO: Freepik
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Sebastian Burduja. Foto: Crisan Andreescu
Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz

pixel