Prețul CORECT al carburanților este ACESTA! Cine spune
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Părerea românilor este cu totul alta
Părerea românilor este cu totul alta
EXCLUSIV
Guvernul a decis, iar premierul Nicolae Ciucă a anunțat că preţul carburantului la pompă va fi compensat cu 50 de bani. Redacția DCBusiness a lansat un sondaj, întrebându-i pe cititori care este, de fapt, prețul corect.

„Pentru ca cetăţenii români şi firmele să plătească mai puţin pentru carburant, am identificat împreună cu specialiştii o soluţie de compensare în sumă fixă de 50 de bani care se aplică direct la pompă”, a anunțat, joi, premierul Ciucă. Tot el a precizat că ”mecanismul prin care să asigurăm stabilitatea preţurilor la combustibil va fi aplicat pentru o perioadă de 3 luni. Compensarea va fi evidenţiată pe fiecare bon fiscal emis la staţiile de alimentare cu combustibil”. 

În acest context, DCBusiness a realizat un sondaj cu întrebarea ”Care ar fi prețul corect al benzinei în opinia dumneavoastră”. Au răspuns 696 dintre vizitatorii site-ului nostru, care au putut alege între șase variante propuse. 

De menționat că, la data de 20 iunie, prețul mediu al benzinei era, în România, de 8,54 lei litrul, iar al motorinei de 9,08 bani pe litru, potrivit ultimelor date ale Oil Bulletin, serviciul de monitorizare al pieței carburanților din UE.

Care este însă părerea românilor despre prețul carburantului? Că trebuie să fie considerabil mai scăzut. În orice caz, aceasta este concluzia sondajului nostru, în cadrul căruia marea majoritate, mai precis 318 dintre participanții la chestionar au bifat prima opțiune, și anume 6 lei/litrul de carburant. 

Considerabil mai puțin, respectiv 113 repondenți au ales varianta a doua, de 6,50 lei/litrul și doar 43 au preferat un preț de 6,75 lei/litrul de carburant. Oarecum surprinzător a fost faptul că 77 dintre cititorii DCBusiness care au manifestat interes pentru sondajul nostru au optat ca variantă pentru prețul corect al benzinei 7 lei/litru, alți 74 bifând căsuța ”Alt preț”. În sfârșit, 71 au răspuns că nu știu. 

Iată rezultatele: 

- 6 lei/litrul (318 repondenți)

- 6,50 lei/litrul (113)

- 6,75 lei/litrul (43)

- 7 lei/litrul (77)

- Alt pret (74)

- Nu stiu (71)

Atât s-a putut!

Concluzia este una singură: decizia luată de guvernanți este departe de ceea ce și-ar fi dorit românii și de ceea ce consideră ei a fi prețul corect. În ultimă instanță, omul își face calculul în funcție de venitul pe care îl are și de nevoile lui, ale afacerii sau ale familiei sale. Dar, după cum declara, joi, președintele Klaus Iohannis, ”până la urmă și 50 de bani sunt 50 de bani, pe care nu-i dai când alimentezi la pompă. Nu este posibil să plafonezi preţul direct, sau să subvenţionezi o parte semnificativă, dar atât cât se poate”, adăuga șeful statului. 

Locul trei în Europa

Un lucru este însă cert. Odată cu aplicarea acestei reduceri cu 50 de bani, România urcă pe locul trei în clasamentul european al țărilor cu cei mai ieftini carburanți. Dacă în euro, prețurile erau, la data de 20 iunie, de 1,731 euro la benzină și, respectiv 1,837 euro pe litru la motorină, semnificativ sub prețurile medii ponderate de la nivelul UE, de 2,03 euro pe litru, acum, prețul mediu din România va fi, pentru benzină, de 1,63 euro, și, pentru motorină, de aproape 1,74 euro.

Cu aceste niveluri de preț, România va fi a treia cea mai ieftină țară din UE în ceea ce privește prețul benzinei, după Ungaria și Slovenia, unde prețurile sunt plafonate prin decizie a Guvernului. La motorină, la fel, va fi a treia cea mai ieftină piață din UE, după aceleași țări, și chiar ușor sub nivelul prețului mediu din Bulgaria – 1,737 euro litrul la noi, 1,74 euro litrul la ei.

Citește și Iohannis: Până la urmă și 50 de bani.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Bugetele C.E. Oltenia, Romarm şi IOR, aprobate de Guvern

Decizii importante ale Guvernului României, în şedinţa...

Zara, sursă de inspiraţie pentru cei de la H&M

Noua conducere a H&M se inspiră din strategia...

OUG pentru scăderea prețului gazelor naturale

Guvernul României a adoptat o nouă Ordonanță de Urgență...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel