Prețul cuprului a luat-o razna! Așa ceva nu a mai fost din 2011
Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Analiștii anticipează o evoluție frumoasă a pieței
Analiștii anticipează o evoluție frumoasă a pieței
Prețul la cupru a sărit de 9.000 dolari/tona în cursul tranzacționărilor de luni. Astfel, la Bursa din Moscova, metalul a fost cotat la 9.269,50 dolari, cel mai ridicat nivel din 2011, când valoarea acestui activ au atins recordul istoric de 10.190 dolari/tonă, potrivit datelor London Metal Exchange (LME).

Contractele futures pentru cupru au revenit pe trend ascendent în martie 2020. De atunci, creșterea a fost de 101%. Investitorii pariază pe o redresare mai accelerată a cererii de metale, care își va reveni odată cu economia mondială după criza provocată de pandemia de coronavirus și va continua să crească pe măsură ce se va trece la surse regenerabile și vehicule electrice, domenii unde este nevoie de mult nichel, cupru, litiu și alte metale.

În același timp, analiștii așteaptă ca pe piața cuprului să se formeze un deficit: oferta se va micșora atât din cauza creșterii cererii, cât și a scăderii marjelor de producție la unele fabrici - în special a celor din China. Scăderea profiturilor poate determina unele întreprinderi mari să reducă producția, scrie Bloomberg.

„Lista factorilor ce impulsionează piața cuprului este foarte lungă”, a comentat Max Leighton, de la Citigroup. "Multe evenimente optimiste se vor întâmpla în următoarele câteva luni, așa că noi credem că prețurile cuprului vor crește până la 10.000 dolari/tonă în viitorul foarte apropiat".

Citește și Bill Gates a EȘUAT? A vrut să scape de TOATE, dar a ieșit ALTFEL

Banca de investiții Goldman Sachs este, la rândul ei, de părere că trendul ascendent pe care s-a înscris piața cuprului este departe de a se încheia. Experții se așteaptă la un preț mediu mediu constant mai ridicat în 2021 și 2022.

Potrivit estimărilor lor, anul viitor prețul mediu al cuprului va fi de aproximativ 8.625 dolari, iar în 2022 va crește până la o medie de 9.175 dolari/tonă. În aceste condiții, este foarte probabil ca prețul cuprului să se apropie de recordurile istorice în prima jumătate a anului 2022.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel