Prețul cuprului pare determinat să doboare toate recordurile

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Industrie / FOTO: Freepik
Industrie / FOTO: Freepik
Această perspectivă pozitivă este atribuită confluenței condițiilor macroeconomice favorabile și unei înăspriri a fundamentelor pieței.

Tendințe curente ale pieței

Analiștii așteaptă ca prețurile pentru cupru să atingă niveluri record în trimestru patru al acestui an și prognozează un preț mediu de 10.265 dolari/tona.  

Evaluat în prezent la 9.548 USD pe tonă, cuprul a înregistrat o creștere notabilă de 12% de la începutul anului, deși rămâne sub vârful de peste 11.000 dolari/tona, atins în mai. Această tendință ascendentă este susținută, în principal, de reducerea ratei dobânzilor de politică monetară ale Rezervei Federale a SUA și planul de stimulare anunțat luna trecută de China.

Rolul Chinei pe piața cuprului

Măsurile de stimulare adoptate de Chinei, în valoare de 3,95 trilioane de yuani (560 de miliarde de dolari), reprezintă mai mult de 3% din PIB-ul său. Această injecție de fonduri a favorizat o ușoară redresare a pieței fizice a cuprului din China, ilustrată de creșterea primei pentru catozii de cupru de gradul A, la bursa din  Shanghai. Această îmbunătățire se datorează parțial condițiilor de import mai favorabile, care rezultă din prețurile mai scăzute la London Metal Exchange (LME).

Aluminiul se scumpește 

În același timp, prețurile la aluminiu au înregistrat o creștere notabilă la Bursa de Metale din Londra, de peste 2%, după anunțul Emirates Global Aluminium (EGA) de a opri exporturile de bauxită de la filiala sa Guinea Alumina Corporation (GAC). Această întrerupere, atribuită acțiunilor vamale, are un impact semnificativ asupra aprovizionării cu bauxită, materie primă crucială pentru producerea aluminei, componenta primară a aluminiului.

EGA a spus că lucrează activ pentru a rezolva rapid această problemă, subliniind că producția de la rafinăria sa Al Taweelah nu a fost afectată. Creșterea prețului a împins aluminiul la un maxim de 2.655 de dolari pe tonă, în timp ce, la Shanghai, contractele futures pe alumină au înregistrat o creștere impresionantă de 4,2%, la 4.553 de yuani (644 de dolari) pe tonă, marcând cel mai înalt punct de la introducerea lor la tranzacționare, în iunie 2023.

Întreruperea lanțului de aprovizionare 

Această suspendare sie coincide cu un an marcat de constrângeri de aprovizionare pe piața aluminei. Suficient de amintit închiderea fabricii Kwinana din Australia de către Alcoa și declararea situației de forță majoră de către Rio Tinto la unitățile sale din Queensland, din cauza penuriei de gaze. Sunt doar două dintre cazurile care au generat probleme pe lanțul de aprovizionare. În plus, China s-a confruntat cu limitări în aprovizionarea cu alumină din cauza penuriei de bauxită pe fondul inspecțiilor de mediu.

Reacția pieței și perspective

Pentru a profita de prețurile ridicate, producătorii chinezi au crescut producția, cu o nouă capacitate planificată de 6,4 milioane de tone în 2024. Cu toate acestea, aceste livrări suplimentare ar putea moderat creșterile de preț. Chen Xinlin, consultant la Wood Mackenzie, este de părere că ”prețurile la alumină sunt susținute pe termen scurt de penuria ofertei chineze de bauxită și de o cerere robustă”. 

Grupul Trafigura a subliniat, la rândul lui, presiunea pe care aceste creșteri de preț o exercită asupra topitoriilor de aluminiu, numind-o cel mai influent factor asupra perspectivei pieței.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

România are aprobată prima tranșă
TVA
Așa prăbușiri mai rar!
O importanta linie de cale ferată va fi disponibila pentru călători
Cafeaua de dimineață! Să aveți o zi minunată! / FOTO: Freepik
Foto: Pexels.com
ASF trebuie să mai lucreze pe text

Noi obligații pentru Autoritatea de Supraveghere Financiară

ASF urmează să fie desemnată să transmită date...

pexels.com
Sebastian Burduja
Donald Trump / Foto: Arhiva Casei Albe / Flickr
Sebastian Burduja
Rulmentul / sursa foto: Facebook @OAR Concursuri
Bulgarii sunt deciși că adopte moneda unică europeană / Foto: Freepik
Cipuri / sursa foto: Freepik.com
La cumpărături
Comisia Europeană
Gigantul de lux LVMH
Wizz Air
Contribuțiile sociale sunt mult peste media OECD
Industrie / FOTO: Freepik

Prețul cuprului pare determinat să doboare toate recordurile

Această perspectivă pozitivă este atribuită confluenței...

Bani / FOTO: Freepik
Luca de Meo / FOTO: Wikipedia

Renault îndeamnă la cooperare cu producătorii chinezi

Șeful Renault, Luca de Meo, a cerut marți industriei de...

Apă curgătoare / FOTO: Freepik

Alertă maximă privind calitatea apelor dulci din Europa

Doar puțin peste o treime din apele de suprafață ale...

Dosare de pensie / Foto: Arhivă
Oameni pe stradă / Foto: Oana Pavelescu

pixel