Prețul cuprului s-a prăvălit. Care este cauza
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Scădere / FOTO: Unsplash
Scădere / FOTO: Unsplash
În urmă cu mai puțin de o lună, cuprul atingea o valoare record. De atunci, tot scade.

La Bursa Metalelor din Londra, prețul cuprului a atins marți un minim al ultimelor șapte săptămâni, evoluție determinată de yuanul mai slab, care a redus puterea de cumpărare a Chinei, cel mai pmportant consumator de metale.

Astfel, cuprul cu livrare la trei luni a ​​scăzut cu 2%, la 9.706 USD pe tonă metrică, după ce a atins 9.691 USD, cel mai scăzut nivel din 23 aprilie. „Prețurile metalelor de bază continuă să fie sub presiune după ce s-au redresat puternic în mai”, a comentat Sudakshina Unnikrishnan, analist la Standard Chartered. Cuprul, folosit în energie și construcții, a atins recordul absolut de 11.104,5 USD pe 20 mai.

„În timp ce cuprul beneficiază de un context favorabil al pieței pe termen mediu și lung, caracterizat printr-o cererea în creștere din partea sectoarele de energie curată și regenerabilă și de preocupări legate de evoluția ofertei miniere, indicatorii actuali de cererea nu dau semne de redresare”, a adăugat Unnikrishnan.

Stocurile de cupru din depozitele monitorizate de Shanghai Futures Exchange (SHFE) se mențin la cel mai înalt nivel din ultimii aproape patru ani, iar primele spot de cupru din China rămân scăzute, cu importul de cupru din Yangshan în teritoriu negativ.

Yuanul chinez s-a prăbușit în raport cu dolarul american la cel mai coborât nivel din ultimele aproape șapte luni, deoarece investitorii s-au întors dintr-un weekend lung de vacanță pentru a recupera puterea dolarului pe piețele de peste mări.

"Era de așteptat că vor exista unele achiziții atunci când SHFE s-a redeschis după vacanța din China. Deoarece nu a existat o continuare a creșterii de ieri, se pare că s-a produs o lichidare a pozițiilor lungi pe piață", a spus un comerciant.

Aluminiul LME a scăzut cu 1,6%, la 2.531 USD pe tonă, după ce a atins 2.529 USD, cel mai scăzut nivel din 14 mai, sub presiunea recentei dublari a stocurilor în sistemul LME. 

Zincul a scăzut cu 2,4%, la 2.782 USD, plumbul a scăzut cu 1,3%, la 2.178 USD, staniul a scăzut cu 0,2%, la 31.935 USD, iar nichelul a scăzut cu 0,5%, la 17.810 USD.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Foate firmele, obligate să accepte plata cu cardul

Începând cu 16 iunie, Legea 406/2023 impune firmelor,...

Revolut se pregătește să vândă multe acțiuni, înainte de IPO

Compania are în vedere să vândă acțiunile, în valoare de...

Noi beneficiari ai normei de hrană. Modificare a OG 26/1994

A fost depusă la Senat o propunere legislativă pentru...

Dan Vardie: "Mașinile diesel nu mai au viitor"

Dan Vardie, preşedintele Asociaţiei Producătorilor şi...


pixel