Bitcoin, spre pragul de 100.000 USD: Ce schimbări aduce noul val de optimism cripto
Bitcoin, cea mai mare...
Contractele futures de referință pentru prima lună au închis cu 4,9% mai jos, la 38,13 euro pe megawatt-oră - puțin peste nivelul contractului pentru luna aprilie, care marchează începutul sezonului estival de șase luni.
Micșorarea diferenței de preț ilustrează încrederea tot mai mare a pieței că regiunea va face față cu bine acestei ierni, nivelurile de stocare fiind încă în jur de 94% după prima perioadă rece majoră în Europa. Vara prezintă acum provocări, deoarece nevoia de a umple depozitele pentru iarna următoare se adaugă la riscurile geopolitice persistente și la incertitudinea legată de aprovizionarea din Rusia.
"Având în vedere previziunile meteorologice actuale și modelarea noastră privind depozitarea, vedem că prețurile pentru vara anului 2024 vor fi peste nivelurile din 2023", a declarat Adnan Dhanani, analist la RBC Europe Ltd., într-o notă de cercetare.
Accentul "s-a mutat rapid pe locul în care se agită stocarea la sfârșitul iernii".
O iarnă potențial mai rece decât anul trecut în Europa va face ca depozitele de gaze să fie pline cu aproximativ 40% până la sfârșitul lunii martie, "ceea ce ar trebui să susțină prețurile din vara anului 2024 și pare să se reflecte în contractele futures actuale", a spus el. Acest lucru este sub nivelul de 56% al stocurilor de la sfârșitul iernii din 2023.
Pentru moment, o abundență de aprovizionare cu gaze naturale lichefiate presează prețurile. Importurile de GNL în Europa de Vest au crescut luna trecută la cel mai ridicat nivel din luna mai, iar primele zile ale lunii decembrie semnalează că oferta robustă va continua în următoarele săptămâni. Congestia de la Canalul Panama înseamnă că mai multe încărcături de GNL din SUA aleg să debarce în Europa, în loc să facă față întârzierilor pe calea navigabilă sau să parcurgă călătorii mai lungi către Asia, unde cererea a fost atenuată.
Contractul pentru prima lună s-a stabilit la cel mai scăzut nivel de la începutul lunii octombrie, începutul actualului sezon de încălzire. Gazele pentru luna aprilie au închis la 38,06 euro.
România nu este afectată de scăderea de preț dat fiindcă guvernul a menținut plafonarea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Bitcoin, cea mai mare...
Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...