Prețul gazelor continuă să scadă în Europa. Joi, a pierdut 8% la începutul zilei

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Piața nu mai reacționează cu brutalitate
Piața nu mai reacționează cu brutalitate
Unii așteptau ca prețul la gaze să crească după propunerile anunțate de Comisia Europeană privind consumul de combustibili în perioada de iarnă și plafonarea prețului la ”aurul albastru” livrat de ruși. Dar nu.

Prețurile europene la gaze au continuat să scadă în dimineața zilei de 8 septembrie. Costul contractelor futures pentru luna octombrie pe hub-ul TTF din Olanda a scăzut față de nivelul de închidere din ziua precedentă cu 8,3%, ajungând la 196,05 euro pentru 1 MWh, sau 2060 de dolari pentru 1.000 de metri cubi, ținând cont de cursul actual de pe piața Forex, potrivit datelor de la bursa ICE.

Prețul gazelor scade pe fondul măsurilor luate de guvernele țărilor europene pentru a combate criza energetică, scrie Bloomberg. De exemplu, Germania dorește să limiteze creșterile prețurilor la electricitate pentru câteva săptămâni, iar Polonia intenționează să stabilească un plafon de preț pentru toate gazele importate. În plus, vineri, la nivelul UE se va discuta despre asigurarea de lichidități suplimentare pentru companii pe piața energiei.

Tot atunci se va discuta și despre introducerea unui plafon de preț pentru gazul rusesc. Cotidianul Politico a relatat că Comisia Europeană a propus limitarea prețului gazului din Rusia la 50 de euro pe megawatt/oră. În același timp, CE a avertizat că, în acest caz, UE ar trebui să fie pregătită să oprească furnizarea de combustibil din Rusia.

Noi măsuri anunțate de Germania 

Între timp, Germania a anunțat că intenționează să subvenționeze consumul de bază de electricitate al gospodăriilor și al întreprinderilor mici și mijlocii (IMM-uri), potrivit unui document al Ministerului Economiei consultat de Reuters.

Potrivit documentului, distribuitorii de energie electrică ar urma să fie obligați să ofere consumatorilor casnici și IMM-urilor o anumită cotă de energie electrică la un preț redus. Scopul declarat al măsurilor este de a decupla prețul energiei electrice de cel al gazului, care a crescut din cauza scăderii importurilor rusești în Germania de la începutul războiului din Ucraina.

De asemenea, ministerul a detaliat un plan de plafonare a prețurilor la electricitate pentru producători, diferența față de prețul pieței urmând să fie utilizată pentru finanțarea măsurilor de sprijin. 

În același documentul, autoritățile de la Berlin subliniază că Germania susține planul Bruxelles-ului de a impune un plafon la prețurile energiei electrice. Textul menționează, totodată, că, "dacă nu se poate ajunge la un acord suficient de rapid la nivel european, trebuie căutată o soluție națională".

"Cel mai important lucru este să punem capăt manipulării prețurilor de către Putin. Nu putem subvenționa prețurile ridicate pe termen lung", a avertizat joi ministrul german al economiei, Robert Habeck, în Bundestag.

Citește și Ce a propus UE la criza energetică și ce măsuri aunt aprobate în România

Expertul Dumitru Chisăliță pune față în față propunerile UE și Ordonanța Guvernului și face o scurtă analiză a diferențelor.

1. Reducerea obligatorie a consumului de electricitate la vârf de consum – măsură propusă de UE

În OUG 119 /2022 nu există, nu există nici măcar un cuvânt rătăcit de genul ”eficiență”, ”reducerea consumului”, cu atât mai puțin o măsură în acest sens, care să fie cuprinsă în acest OUG. Totuși să observăm că politicile UE, dacă la gaze vorbesc de reducerea cu 15% a consumului față de consumul mediu a ultimilor 5 ani, indiferent de ora de consum, la energie electrică se vorbește exclusiv de  reducerea / aplatizarea consumului la vârf, atunci când este discrepanță mare între cerere și ofertă care determină explozia prețurilor pe piața de energie, prețuri care sunt ulterior preluate și de alte produse  care se tranzacționează pe piața de energie. (UE a solicitat opțional reducerea consumului anual de gaze cu 15% ca medie a ultimilor 5 ani. Statistic România, va avea anul acesta o reducere a consumului cu 15% față de media ultimilor 5 ani, astfel teoretic am îndeplinit cerința UE.) 

Încercarea de a explica, că s-a redus cantitatea plafonată cu 15% la consumatorii de energie electrică pentru casnici, care consumă între 100 – 300 kWh, la instituții și IMM, este lamentabilă deoarece acel 15% se referea la propunerea UE de a reduce consumul la gaze și nu la energie electrică. În al doilea rând să modifici un plafon general la toată lumea, fără să ... Citește în continuare AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Euro vs dolar / FOTO: Freepik

Euro, la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani față de dolar

Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...

Jeff Bezos și Elon Musk
Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
Bună dimineața! / Foto: rawpixel.com
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz

pixel