Prețurile europene la gaze au continuat să scadă în dimineața zilei de 8 septembrie. Costul contractelor futures pentru luna octombrie pe hub-ul TTF din Olanda a scăzut față de nivelul de închidere din ziua precedentă cu 8,3%, ajungând la 196,05 euro pentru 1 MWh, sau 2060 de dolari pentru 1.000 de metri cubi, ținând cont de cursul actual de pe piața Forex, potrivit datelor de la bursa ICE.
Prețul gazelor scade pe fondul măsurilor luate de guvernele țărilor europene pentru a combate criza energetică, scrie Bloomberg. De exemplu, Germania dorește să limiteze creșterile prețurilor la electricitate pentru câteva săptămâni, iar Polonia intenționează să stabilească un plafon de preț pentru toate gazele importate. În plus, vineri, la nivelul UE se va discuta despre asigurarea de lichidități suplimentare pentru companii pe piața energiei.
Tot atunci se va discuta și despre introducerea unui plafon de preț pentru gazul rusesc. Cotidianul Politico a relatat că Comisia Europeană a propus limitarea prețului gazului din Rusia la 50 de euro pe megawatt/oră. În același timp, CE a avertizat că, în acest caz, UE ar trebui să fie pregătită să oprească furnizarea de combustibil din Rusia.
Noi măsuri anunțate de Germania
Între timp, Germania a anunțat că intenționează să subvenționeze consumul de bază de electricitate al gospodăriilor și al întreprinderilor mici și mijlocii (IMM-uri), potrivit unui document al Ministerului Economiei consultat de Reuters.
Potrivit documentului, distribuitorii de energie electrică ar urma să fie obligați să ofere consumatorilor casnici și IMM-urilor o anumită cotă de energie electrică la un preț redus. Scopul declarat al măsurilor este de a decupla prețul energiei electrice de cel al gazului, care a crescut din cauza scăderii importurilor rusești în Germania de la începutul războiului din Ucraina.
De asemenea, ministerul a detaliat un plan de plafonare a prețurilor la electricitate pentru producători, diferența față de prețul pieței urmând să fie utilizată pentru finanțarea măsurilor de sprijin.
În același documentul, autoritățile de la Berlin subliniază că Germania susține planul Bruxelles-ului de a impune un plafon la prețurile energiei electrice. Textul menționează, totodată, că, "dacă nu se poate ajunge la un acord suficient de rapid la nivel european, trebuie căutată o soluție națională".
"Cel mai important lucru este să punem capăt manipulării prețurilor de către Putin. Nu putem subvenționa prețurile ridicate pe termen lung", a avertizat joi ministrul german al economiei, Robert Habeck, în Bundestag.
Citește și Ce a propus UE la criza energetică și ce măsuri aunt aprobate în România
Expertul Dumitru Chisăliță pune față în față propunerile UE și Ordonanța Guvernului și face o scurtă analiză a diferențelor.
1. Reducerea obligatorie a consumului de electricitate la vârf de consum – măsură propusă de UE
În OUG 119 /2022 nu există, nu există nici măcar un cuvânt rătăcit de genul ”eficiență”, ”reducerea consumului”, cu atât mai puțin o măsură în acest sens, care să fie cuprinsă în acest OUG. Totuși să observăm că politicile UE, dacă la gaze vorbesc de reducerea cu 15% a consumului față de consumul mediu a ultimilor 5 ani, indiferent de ora de consum, la energie electrică se vorbește exclusiv de reducerea / aplatizarea consumului la vârf, atunci când este discrepanță mare între cerere și ofertă care determină explozia prețurilor pe piața de energie, prețuri care sunt ulterior preluate și de alte produse care se tranzacționează pe piața de energie. (UE a solicitat opțional reducerea consumului anual de gaze cu 15% ca medie a ultimilor 5 ani. Statistic România, va avea anul acesta o reducere a consumului cu 15% față de media ultimilor 5 ani, astfel teoretic am îndeplinit cerința UE.)
Încercarea de a explica, că s-a redus cantitatea plafonată cu 15% la consumatorii de energie electrică pentru casnici, care consumă între 100 – 300 kWh, la instituții și IMM, este lamentabilă deoarece acel 15% se referea la propunerea UE de a reduce consumul la gaze și nu la energie electrică. În al doilea rând să modifici un plafon general la toată lumea, fără să ... Citește în continuare AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Sindicatul Angajaților din...
Înalta Curte de Casație și...
Într-o mișcare istorică,...
Ministerul Finanţelor (MF) a...
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Circa 1.000 de angajaţi ai...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...