Tranzacții de 99,72 milioane euro: BVB închide săptămâna pe roșu
Performanța negativă a fost...
Contractele futures de referință au scăzut cu până la 8,2%, până la 117,50 euro pe megawatt-oră, cel mai scăzut nivel intraday de la jumătatea lunii iunie.
"Căldură puternică" este așteptată în sud-vestul Europei și în partea centrală a continentului în următoarele zile, a declarat într-un raport agenția de prognoză Maxar. Această tendință ar urma să continue pentru o mare parte din regiune în următoarele două săptămâni.
Chiar și în timp ce prețurile scad, țările Uniunii Europene iau măsuri pentru a atenua impactul crizei în cazul în care prețurile vor crește din nou în timpul iernii. Marți, UE urmează să prezinte un nou pachet de urgență care va include cooperarea între state în ceea ce privește achizițiile, potrivit Bloomberg. De asemenea, Comisia cere autorităților naționale să propună - doar în ultimă instanță - limite de preț pentru tranzacțiile la prețurile din hub-urile olandeze.
Luni, cancelarul german Olaf Scholz a ordonat prelungirea duratei de viață a celor trei centrale nucleare rămase în țară până la jumătatea lunii aprilie 2023, pentru a contribui la atenuarea crizei.
Între timp, compania italiană Enel SpA se află în discuții cu creditorii în legătură cu un nou împrumut de 16 miliarde de euro (15,8 miliarde de dolari) pentru a acoperi contractele futures legate de prețurile energiei, potrivit ziarului local Il Messaggero.
Instalațiile de depozitare a gazelor din Europa sunt pline în proporție de aproximativ 92%, peste media pe cinci ani pentru această perioadă a anului, ajutate de vremea mai caldă și de nivelurile ridicate ale importurilor de gaze naturale lichefiate. Cu toate acestea, refacerea stocurilor anul viitor va fi dificilă în lipsa unor volume normale de gaz rusesc.
Gazul olandez pentru prima lună, referința europeană, s-a tranzacționat cu 5,8% mai puțin, la 120,54 euro pe megawatt-oră, la ora 8:29 la Amsterdam.
Citește și:
Prețul gazelor scade la cel mai mic nivel din ultimele trei luni
Prețul gazelor naturale a scăzut pe fondul așteptărilor că Uniunea Europeană va introduce mai multe măsuri pentru a reduce volatilitatea pe cea mai mare piață a sa, în încercarea de a ține în frâu criza energetică.
Contractele futures de referință au scăzut cu până la 6,9%, ajungând la cel mai scăzut nivel din ultimele peste trei luni. Comisia Europeană intenționează să propună un mecanism temporar pentru a preveni creșterile extreme ale prețurilor în tranzacțiile cu instrumente financiare derivate, printr-o limită dinamică pentru tranzacțiile de pe Dutch Title Transfer Facility, potrivit unui proiect de document consultat de Bloomberg.
Piața a fost sensibilă la intervențiile UE pentru a limita efectele crizei care a alimentat inflația și a pus economiile în pragul recesiunii. Brațul executiv al blocului urmează să propună marți un pachet de măsuri pentru a atenua impactul reducerilor abrupte de aprovizionare ale Rusiei asupra companiilor și consumatorilor. Planul va fi discutat de liderii UE în cadrul summitului de la Bruxelles din 20-21 octombrie.
Gazul olandez pe prima lună, referința europeană, a scăzut cu 4,9%, la 135 de euro pe megawatt-oră, cel mai scăzut nivel intraday din 29 iunie, la ora 8:27 la Amsterdam.
Totuși, escaladarea războiului din Ucraina continuă să aducă riscul de întrerupere a livrărilor de gaze care trec prin această țară. Centrul Kievului a fost lovit de explozii luni dimineață, după ce Rusia a folosit drone kamikaze, potrivit șefului de cabinet al președintelui ucrainean, Andriy Yermak. Pentru moment, fluxurile de tranzit rămân stabile, deși la nivelurile reduse din ultimele luni.
Mecanismul temporar de plafonare conceput de Comisia Europeană ar urma să impună o limită de preț dinamică pentru tranzacțiile pe mecanismul olandez de transfer al titlurilor, al cărui indice principal este referința pentru toate gazele tranzacționate pe continent. Președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, a declarat la începutul acestei luni că TTF nu mai reflectă realitatea energetică a blocului, după ce Rusia a redus livrările către Europa, iar ponderea gazelor de la Moscova a scăzut de la 40% la aproximativ 7%. Citește mai mult AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...