În jurul orei 11:13 a.m., la hub-ul de gaze de la Amsterdam, unde se stabilesc preţurile de referinţă pentru Europa, cotaţiile futures la gaze cu livrare în luna următoare erau în scădere cu 1,6% până la 38,21 euro pentru un Megawatt-oră.
Deşi zona euro a reuşit să evite în iarnă o recesiune provocată de preţul energiei, datele recente economice indică un ritm lent al redresării, precum şi deteriorarea încrederii în rândul companiilor.
Traderii urmăresc cu atenţie indiciile privind majorarea cererii de gaze în industrie, după ce preţurile au scăzut cu aproximativ 50% de la începutul anului. Deşi Europa a cumpărat masiv gaze naturale lichefiate (GNL) după reducerea livrărilor de gaze ruseşti, numărul vapoarelor care transportă GNL şi au stat pe mare peste 20 de zile a ajuns la 34 în ultimele zile, arată datele Bloomberg.
Europa "a salvat într-un fel această iarnă" deoarece vremea a fost blândă iar cererea din China pentru GNL a fost slabă, din cauza restricţiilor. Dar va dura această situaţie?", se întreabă Anton van Heesewijk, de la Jera Global Markets, care avertizează că va urma o perioadă de incertitudini.
Capacităţile de stocare a gazelor în Europa sunt acum pline în proporţie de aproape 60%, mult peste din media din ultimii cinci ani. Gigantul energetic BP Plc a estimat marţi că preţul gazelor în Europa şi preţul GNL în Asia va fi sprijinit de eforturile de refacere a stocurilor de gaze, şi de redresarea cererii din China.
Meteorologii avertizează că vremea se va răci considerabil săptămâna aceasta în nordul Europei, ceea ce ar putea majora cererea pentru încălzire şi ar putea duce la creşterea preţului energiei.
România, cea mai mare creştere a preţurilor la energia electrică
Preţurile medii la electricitate pentru consumatorii casnici din UE au continuat să crească semnificativ în semestrul doi din 2022, comparativ cu perioada similară din 2021, de la 23,5 euro/100 kWh la 28,4 euro/100 kWh, iar România este statul membru UE cu cel mai semnificativ avans, în moneda naţională, arată datele publicate miercuri de Oficiul European de Statistică (Eurostat).
Sunt cele mai ridicate preţuri de când se dau publicităţii statisticile Eurostat.
După o creştere majoră a preţurilor care a început înainte de invadarea Ucrainei de către Rusia, dar a urcat semnificativ în semestrul doi din 2022, recent preţurile la electricitate şi gaze naturale au arătat semne de stabilizare, parţial în urma politicilor şi intervenţiilor guvernelor UE. Statele membre UE au optat pentru diverse măsuri, cum ar fi reducerea taxelor şi impozitelor, exonerări temporare de la plata taxelor pentru consumatori, plafonări de preţuri sau alocarea de vouchere consumatorilor finali, în timp ce unele ţări au aplicat preţuri reglementate..... Află mai multe detalii AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
În cadrul emisiunii Totul...
Într-un comunicat al Haier...
Piețele financiare au...
Națiunile care utilizează pe...
Sindicatul Angajaților din...
Înalta Curte de Casație și...
Într-o mișcare istorică,...
Ministerul Finanţelor (MF) a...
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Circa 1.000 de angajaţi ai...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...