Prețul gazelor naturale SCADE în Europa. S-a produs o minune

Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Mai mulți factori favorabili
Mai mulți factori favorabili
Preţurile europene de referinţă la gaze naturale au scăzut luni, pentru a patra zi consecutiv, pe fondul aşteptărilor potrivit cărora livrările americane de gaze lichefiate vor calma piaţa, la acestea adăugându-se şi faptul că traderii iau în calcul evoluţiile meteo favorabile şi riscurile la adresa cererii de energie provocate de varianta Omicron a coronavirusului, transmite Bloomberg.

La hub-ul de gaze din Ţările de Jos, cotaţiile la gaze cu livrare în luna următoare au scăzut luni cu 19% până la 90 de euro pentru un Megawatt-oră, cel mai redus nivel înregistrat după data de 6 decembrie, pe fondul aşteptărilor ca livrările de gaze lichefiate să calmeze criza energetică de pe continent. În paralel, preţurile la electricitate în Germania au înregistrat o scădere record de 36%, până la 220 de euro pentru un Megawatt-oră, în condiţiile în care declinul preţului la gaze face mai ieftină producţia de electricitate.

În ultima săptămână cotaţiile la gaze naturale au scăzut cu 25% după ce un număr crescut de nave care transportă gaze lichefiate au început să se îndrepte spre porturile europene. În paralel, prognozele meteo favorabile pentru o mare parte din Europa continentală înseamnă o diminuare a cererii de energie şi există şi incertitudini cu privire la impactul răspândirii rapide a variantei Omicron a coronavirusului.

Cu toate acestea, Europa se confruntă în continuare cu cea mai gravă criză energetică din ultimele decenii. Luni, cu prilejul licitaţiilor pentru ziua următoare, grupul rus Gazprom nu a rezervat capacitate de tranzit pentru livrarea de gaze naturale la punctul de măsurare Mallnow, de la graniţa Germaniei cu Polonia, unde se termină gazoductul Yamal-Europe. În paralel, operatorul german de reţea Gascade a anunţat că gazoductul Yamal-Europe, care în mod normal trimite gaze ruseşti spre Europa Occidentală, funcţiona luni în mod reverse pentru a şaptea zi la rând, transportând gaze din Germania spre Polonia.

Citește și Importurile de gaze ale României au crescut cu peste 68%

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, susţine că Moscova nu realizează noi exporturi prin gazoductul Yamal-Europe din cauza lipsei de noi comenzi europene. Oficialii Gazprom consideră drept imprudentă revânzarea de către Germania a gazelor ruseşti Poloniei, într-un moment de creştere a preţurilor, dezminţind acuzaţiile că Moscova limitează în mod voluntar livrările spre Europa. "Există o inversare a fluxului de gaze către Polonia şi, aparent, şi către Ucraina, de ordinul a trei până la cinci milioane de metri cubi pe zi. Aceste gaze vin din rezervoarele subterane din Germania, rezervoare în care au fost folosite deja gazele în proporţie de până la 47%. Şi iarna e doar la început...nu este cea mai raţională decizie", a declarat Sergei Kuprianov, purtătorul de cuvânt al companiei ruse de gaze. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Un început frumos
Gabriela Nistor, CEO Salt Bank
Hollywood / sursa foto: Pexels.com
Versace și alte mărci de lux vor fi vândute unei multinaționale americane
Prosumatori. Foto: Freepik.com
Bani
ANAF / Foto: Oana Pavelescu
Cip / sursa foto: Freepik.com

Google atacă dominația Nvidia și lansează Ironwood

Alphabet dezvăluie cipul Ironwood, dedicat exclusiv...

Apple

Panică majoră la Apple. Gest disperat al companiei

Gigantul american din domeniul tehnologiei Apple a...

Project 2025 / Foto: DonkeyHotey / Flickr
Totul crește / FOTO: Freepik
Mihai Daraban
electricitate
O persoană numără bani / Foto: DCBusiness
Peter Navarro și Donald Trump
La benzinărie / FOTO: Freepik
Francois Villeroy de Galhau / FOTO: Wikipedia
Reciclare / Foto: Freepik
Bebeluș / FOTO: Freepik
Bogdan Ivan
Sigla Renault
Dolari / Foto: Freepik

Dolarul își revine din amețeală și urcă în fața euro

Dolarul american și-a recăpătat din avânt, după ce...

Nu toți acceptă însă / FOTO: Freepik

China caută aliați împotriva tarifelor impuse de SUA

O încercare ce se dovește însă destul de dificilă. 

Foto: Freepik.com

Acțiunile chineze ar putea fi radiate din SUA

Un risc crescut, dar fără măsuri iminente.

Depozit
Știrile dimineții
Foto: Freepik.com
Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook

pixel