Prețul gazului natural, la cel mai scăzut nivel din ultimii aproape doi ani
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Și sunt șanse să scadă și mai mult
Și sunt șanse să scadă și mai mult
Prețul gazelor a continuat să scadă, atingând vineri minimul ultimilor aproape doi ani, din cauza nivelului ridicat al depozitelor și condițiilor meteorologice mult mai blânde pentru această perioadă a anului. Se scumpește însă petrolul. 

În jurul orei 11.00 GMT, contractele la termen la hub-ul TTF din Olanda, considerate de referință la nivel european, se tranzacționau la 35,92 euro pe megawatt-oră (MWh), după ce au coborât la 35,125 euro/MWh, cea mai mică valoare din iulie 2021.

Comentând această evoluție, Kaushal Ramesh, de la Rystad Energy, a explicat că depozitele subterane de gaze din Uniunea Europeană și Marea Britanie "sunt acum pline în proporție de 60%, față de 35,7% în urmă cu un an, ceea ce sugerează că nu există presiuni pe termen scurt, chiar și din perspectiva unei veri mai calde decât în mod normal".

Analiștii de la Energi Danmark consideră, de asemenea, că Europa este pe cale să ajungă la o grad de stocare de 100% cu mult înainte de iarna viitoare, fapt conștientizat de investitori. 

De la începutul anului, prețurile europene la gazele naturale au scăzut cu peste 52%, departe de maximul istoric de 345 de euro pe MWh atins în martie 2022, după ce Rusia a invadat Ucraina, declanșând un război care pare să intre într-o fază mult mai agresivă. Cu toate acestea, prețurile se mențin la niveluri mai ridicate față de anii precedenți. În 2020, spre exemplu, prețul gazului fluctua în jurul valorii de 15 euro/MWh.

În ceea ce privește petrolul, țițeiul marca Brent din Marea Nordului cu livrare în iulie a câștigat 1,70%, ajungând la 73,73 dolari pe baril. Echivalentul său american, barilul de West Texas Intermediate (WTI), cu livrare în iunie, a recuperat 1,59%, urcând la 69,65 dolari.

Petrolul "beneficiază (...) de o revenire tehnică, după ce a fost tras în jos până la minimele din martie de temerile tot mai mari privind o recesiune mondială", a apreciat Han Tan, analist la Exinity. Totuși, aceste îngrijorări au cântărit puternic asupra prețurilor la începutul acestei săptămâni. De la închiderea ședinței de tranzacționare de vinerea trecută, țițeiul Brent a pierdut peste 7%, iar WTI peste 9%.

În plus, atât Rezerva Federală a SUA (Fed), cât și Banca Centrală Europeană (BCE) au majorat miercuri și, respectiv, joi ratele dobânzilor lor cheie cu 25 de puncte de bază, ceea ce a întărit temerile că "o înăsprire a condițiilor financiare ar putea duce la o contracție a principalelor economii", a declarat John Plassard, analist la Mirabaud.

Venind în completare, Tan a amintit că reapariția turbulențelor din sectorul bancar american "amplifică" preocupările legate de o mai mare "instabilitate financiară" în această țară, sau chiar de o recesiune în cel mai mare consumator mondial.

Trăgând linie, Carsten Fritsch, analist la Commerzbank, subliniază că toate aceste speculații rămân ipotetice: "până acum, nu au existat elemente concrete care să confirme avertismentele legate de o scădere reală a cererilor de petrol", insistă el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Aurul a recăpătat curaj și câștigă teren

Prețul aurului a crescut luni, susținut de slăbirea...

Cum vezi cine te-a blocat pe WhatsApp

Aplicația care numără aproape 2 miliarde de utilizatori...

Telefoanele Samsung care vor avea acces la Android 15

În timp ce Android 15 este planificat pentru această...

Rheinmetall vrea crearea unui consorțiu european de armament

Rheinmetall sugerează crearea unui consorțiu european de...

Întâlnire crucială între Ursula von der Leyen și Xi Jinping

Întâlnirea crucială între preşedinta Comisiei Europene,...


pixel