Preţul grâului a bubuit în Europa. Este un nou record
Autor: Mara Ivan
Data actualizării:
Data publicării:
Și nu este exclus ca prețurile să mai crească
Și nu este exclus ca prețurile să mai crească
Este consecință logică a unei decizii adoptate recent de India, care a anunțat instituirea unui embargou asupra exporturilor de cereale. 

Cotaţia la grâu, care este într-o continuă creştere de la debutul războiului din Ucraina, a atins luni la deschiderea pieţelor europene un nou maxim istoric de 435 de euro pe tonă, după ce India a anunţat că a introdus un embargo cu privire la exporturile de cereale, informează AFP.

"Am înregistrat un record la deschidere pentru grâul din nou recoltă. Este cea mai ridicată valoare pentru toate contractele de pe Euronext, ca reacţie la anunţul venit din India", a declarat Gautier Le Molgat, analist la firma de consultanţă Agritel.

În paralel, la Bursa de la Chicago cotaţiile futures au crescut luni dimineaţa cu 5,9%, până la 12,475 dolari per bushel, cel mai ridicat nivel din ultimele două luni. De la începutul anului şi până în prezent, preţul grâului a crescut cu aproape 60%, ceea ce a majorat costurile pentru o gamă largă de produse de la pâine şi până la tăiţei.

Citește India aruncă în aer piața GRÂULUI. Prețurile o vor lua razna. Decizia autorităților de la New Delhi

Al doilea mare producător mondial de grâu, India a anunţat sâmbătă interzicerea exporturilor de grâu, fără o autorizaţie specială din partea Guvernului, pe fondul scăderii producţiei ca urmare a unor valuri extreme de căldură.

După ce anterior s-au angajat să furnizeze grâu ţărilor dependente de exporturile din Ucraina, autorităţile de la New Delhi au explicat sâmbătă că vor să asigure securitatea alimentară pentru cei 1,4 miliarde de locuitori ai Indiei. Însă decizia Indiei a generat critici din partea miniştrilor Agriculturii din grupul G7, care au apreciat că o astfel de măsură va înrăutăţi criza mondială.

Precedentul record european datează din 13 mai, când cotaţia la grâu a urcat până la 422 de euro pe tonă, după publicarea noilor prognoze ale autorităţilor americane cu privire la producţia mondială, previziuni conform cărora în sezonul 2022-2023 producţia de grâu a Ucrainei va fi cu o treime mai mică decât se preconiza anterior. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Stagnare a creditării companiilor din zona euro

Creditarea companiilor din zona euro stagnează, atrage...

Explozie la Petromidia. Plan Roşu de intervenţie

O explozie puternică s-a produs, vineri, la rafinăria...

Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită

Veşti bune pentru beneficiarii cardurilor de energie. 

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...


pixel