Prețul grâului continuă să scadă
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Analiștii spun că este ceva trecător, pentru că se va găsi cineva care să agite spiritele
Analiștii spun că este ceva trecător, pentru că se va găsi cineva care să agite spiritele
Relaxarea de pe piața mondială a cerealelor a continuat miercuri, exporturile masive de grâu din Rusia susținând tendința, în ciuda incertitudinilor geopolitice și a condițiilor meteorologice neuniforme. 

În ciuda îndoielilor privind menținerea, după 18 mai, a coridorului de cereale de la Marea Neagră, "scăderea prețurilor este legată de faptul că rușii continuă să trimită masiv grâne peste hotare, ucrainenii accelerând, la rândul lor, livrările către alte piețer", explică Gautier Le Molgat, analist la Agritel.

Prețul grâului a încheiat în scădere joi, înainte de weekendul de Paște și de închiderea piețelor europene și americane. Această tendință a continuat la începutul săptămânii pe Euronext, grâul tranzacționându-se la aproximativ 250 de euro pe tonă. Abundența grâului rusesc, din care 4,7 milioane de tone au fost exportate numai în luna martie, și "prețul mic" al acestuia continuă să influențeze cursul, potrivit lui Jack Scoville, analist la Price Futures Group.

Acest lucru sporește concurența internațională, iar Marocul, "foarte dependent de importuri pentru cereale, a început să vadă cum să plaseze produsele rusești pe același nivel de sprijin la import acordat produselor europene", a declarat Gautier Le Molgat. În plus, Moscova va avea "un stoc mare în acest an", ceea ce ar trebui să tragă și mai mult prețurile în jos la începutul campaniei viitoare, a apreciat Damien Vercambre, de la Inter-Courtage.

Cu toate acestea, șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, a amenințat vineri, la Ankara, că va suspenda acordul privind exporturile de cereale ucrainene dacă vânzările de produse agricole rusești vor continua să fie îngreunate. Cealaltă parte a acestui acord, care permite scoaterea cerealelor prețioase din Ucraina, se referă la exporturile de îngrășăminte rusești.

În teorie, aceste produse, esențiale pentru agricultura mondială, nu fac obiectul sancțiunilor occidentale impuse Moscovei de la invazia Ucrainei din februarie 2022. Dar, de fapt, ele sunt împiedicate de bănci. Cu o lună înainte de expirarea coridorului, "rușii încep negocierile și șantajul, ceea ce înseamnă tensiuni și instalarea unei mari volatilități pe piață”, a comentat, la rândul său, Dewey Strickler de la Ag Watch Market Advisors.

"Cald și uscat"

"Sfârșitul iernii îi face pe comercianți să se uite la noile recolte - care vor sosi în aproximativ două luni și jumătate - și, pentru moment, condițiile de creștere sunt bune" în Europa, spune Gautier Le Molgat. Acestea se anunță mai dificile în țările din Africa de Nord, care se confruntă cu riscuri majore de secetă.

La Chicago, prețul grâului a crescut ușor la începutul săptămânii, în principal din cauza "condițiilor slabe de creștere în câmpiile vestice" din SUA, unde este "foarte cald și uscat", relatează Jack Scoville. Din cauza lipsei de apă, USDA a constatat o ușoară deteriorare a stării grâului de iarnă în SUA, 28% dintre acestea fiind în condiții de creștere excelente sau bune, față de 29% anul trecut în această perioadă.

În raportul său lunar publicat marți, USDA și-a revizuit din nou în scădere evaluarea producției mondiale de porumb și soia pentru 2023, în special în legătură cu "cea mai gravă secetă din 1929 încoace" din Argentina, după cum a spus președintele său, Alberto Fernandez. Această perspectivă "nu este deloc surprinzătoare", a comentat Dewey Strickler, mai ales că producția abundentă de porumb din Rusia ar trebui să compenseze această scădere.

Pe de altă parte, prețurile porumbului din SUA sunt "în prezent foarte competitive cu cele din America de Sud, deoarece Brazilia se concentrează mai mult pe exporturile de soia", potrivit lui Jack Scoville. Condițiile de cultivare ar trebui să se îmbunătățească și pentru soia, cu mai puțină umiditate în Midwest și ploi benefice în Argentina.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

INS: Scădere uşoară a deficitului comercial al României

Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...

Companiile europene se îndepărtează de China. Analiză

Este o realitate constatată de Camera de Comerț a UE în...

Marea Britanie întoarce spatele recesiunii

Revenirea economiei Regatului Unit este mai puternică...

Legea RCA. UNSAR acuză COTAR de dezinformare

Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi...

BP vrea să cumpere încărcătoarele de la Tesla

Divizia de încărcare a vehiculelor electrice a BP Plc...

Fermierii vor primi subvenția de 100 € săptămâna viitoare

Plata subvenţiei de 100 de euro/hectar pentru sectorul...

Statele Unite creează o „centură de baterii”

În copilărie, Devante Cuthbertson era convins că, într-o...

Norvegia deschide noi zone pentru explorări petroliere

Norvegia oferă 37 de noi blocuri pentru explorări...

Coșmarul celor de la Boeing continuă: Accident cu 11 răniți

Incidentul produs în noaptea de 8 spre 9 mai a dus la...


pixel