Prețul grâului se prăbușește, pentru că piața mondială ignoră riscurile geopolitice

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Exporturile de grâu ale Rusiei s-au dublat comparativ cu situaţia anterioară războiului
Exporturile de grâu ale Rusiei s-au dublat comparativ cu situaţia anterioară războiului
Grâul moale roșu de iarnă (SRW), soiul de referință din SUA, a scăzut la cel mai mic nivel din ultimele 14 luni, coborând la 7,1250 dolari/bushel (aproximativ 27 kg) la contractele cu livrare în decembrie. Din Statele Unite și până la bursele europene, prețul grâului s-a depreciat constant pe fondul unei oferte stimulate de recoltele rusești și australiene, care, pentru o vreme, au estompat anxietățile geopolitice legate de conflictul ucrainean.

Prețul grâului a pierdut aproape jumătate din valoare (-46%) față de maximul istoric de la începutul lunii martie, în primele zile ale invaziei rusești în Ucraina. De la jumătatea lunii octombrie, scăderea a fost de aproape 25%. În Europa, grâul cu livrare în martie 2023, cel mai tranzacționat, a testat pragul simbolic de 300 de euro pe tonă pe Euronext, o premieră de la începutul lunii martie.

"Există mai mult grâu [decât se aștepta] în lume, iar cererea este în scădere. Rusia a avut o recoltă record. De aici încolo, totul este în scădere", a declarat Jason Roose de la firma de brokeraj US Commodities. Timp de luni de zile, "au fost vești bune pentru prețuri în fiecare zi, iar acum sunt vești negative în fiecare zi, cum ar fi creșterea producției în Australia", spune el.

Biroul Australian pentru Agricultură și Resurse Economice (Abares) a anunțat luni că prognozează o recoltă care a surprins piața, de 36,6 milioane de tone, cu aproximativ două milioane de tone mai mult decât cea mai recentă estimare a Departamentului de Agricultură al SUA (USDA). La acestea se adaugă noile previziuni rusești ale firmei de analiză Ikar, al cărei director, Dmitri Rylko, a indicat marți că preconizează o recoltă de grâu în Rusia de 111 milioane de tone în 2023, în timp ce analiștii europeni se așteaptă la circa 95 de milioane de tone.

Ce face China

"Traderii văd multă ofertă și o cerere insuficientă pentru a o absorbi pe termen scurt", a declarat Michael Zuzolo de la Global Commodity Analytics and Consulting. În cazul grâului, "toate câștigurile din 2022 au fost șterse și am revenit la nivelul de preț din toamna anului 2021. Acest lucru ar trebui să stimuleze cererea, nu să o descurajeze", a spus el.

În așteptarea unei posibile reveniri, scăderea bruscă a prețului la grâu din SUA a tras în jos piețele bursiere europene. "Piața este într-o psihologie aparteh: uită de riscurile climatice și își anulează prima de risc geopolitic" legată de războiul din Ucraina, a observat Sébastien Poncelet, specialist în cereale la Agritel. Reînnoirea, la jumătatea lunii noiembrie, a acordului privind coridorul maritim de export al cerealelor ucrainene a fost integrată de operatori: aceștia sunt mai puțin îngrijorați de evoluția conflictului pe teren și sunt, de asemenea, liniștiți de scăderea prețurilor la transportul maritim de mărfuri, care au explodat în timpul crizei Covid-19 și au revenit la niveluri apropiate de cele din 2019. Scăderea prețurilor cerealelor este legată, în special în Europa, de îngrijorarea tot mai mare cu privire la noul focar de gripă aviară, care a dus deja la sacrificarea a peste un milion de păsări de curte în Franța și se răspândește rapid pe întreg continentul.

În consecință, "cererea de grâu sau de porumb pentru hrana animalelor este revizuită în scădere", după ce a încetinit deja într-un context inflaționist care apasă puternic asupra gospodăriilor, notează Edward de Saint-Denis, broker la Plantureux & Associés. "Cu toate acestea, rămânem într-o tendință foarte volatilă", moderează Sébastien Poncelet, amintind că previziunile privind stocurile de grâu sunt la cel mai scăzut nivel din ultimii cincisprezece ani în rândul principalilor exportatori, cu excepția Rusiei.

Citește și Petre Daea: Producția de porumb este este mai mică cu 40%-50% decât în anii precedenţi

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia
Copil
Lucrător din industria petrolieră / FOTO: Freepik

Grupul MOL a semnat o înţelegere cu Kazmunaygas

Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...

Trenul nou a rămas în gară
Industrie. Foto: Pexels.com
Nvidia / FOTO: Freepik
LM 400 / FOTO: Flichr

Lockheed Martin lansează un nou vehicul spațial

Evenimentul va avea loc, cel mai probabil, în primele...

Marcel Boloș / Foto: Inquam Photos / George Călin
Dolari / sursa foto: Freepik.com
Dumitru Nancu
Dumitru Nancu
Tineri / Foto: Freepik

pixel