Prețul la ALUMINIU a explodat la 3000 de dolari/tonă. Panică pe piață
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Experții cred că va fi nevoie de cinci ani pentru ca lucrurile să revină la normal
Experții cred că va fi nevoie de cinci ani pentru ca lucrurile să revină la normal
Prețurile aluminiului au atins cel mai înalt nivel din ultimii 13 ani. Luni, 13 septembrie, contractul COMEX cu livrare în noiembrie a crescut cu 3,5%, sărind la 3.025,75 dolari/tonă. Un preț la care aluminiul a mai fost tranzacționat în 2008.

Prețurile aluminiului continuă să crească de trei săptămâni consecutive. În acest timp, s-au majorat cu 15%. „Motorul creșterii îl constituie deficitul structural generat de o cererea puternică pe fondul unei oferte insuficiente. Recuperarea post-pandemică a coincis cu lansarea unor programe la scară largă pentru dezvoltarea energiei verzi, unde aluminiul se numără printre materiile prime cele mai solicitate”, au remarcat experții BCS World of Investments.

Factori de panică pe piață: 

- reducerea producției de aluminiu în China, care are ca scop limitarea emisiilor de poluanți atmosferici și reducerea consumului de energie electrică;

- lovitură de stat militară în Guineea - unul dintre cei mai mari producători de bauxită din lume, folosită la producția de aluminiu;

- în Europa cresc vertiginos cheltuielie uzinelor metalurgice pentru că trebuie plătite emisiile în atmosferă și datorită creșterii prețurilor la electricitate.

"În China și tot mai accentuat în UE, se amplifică riscul politic pentru livrăile de aluminiu”, au comentat  analiștii de la Goldman Sachs, citați de Bloomberg. Banca nu crede că recenta lovitură de stat din Guineea va afecta în mod semnificativ oferta de bauxită. Și totuși avertizează că prețurile vor continua să crească, deoarece tensiunile regionale ar putea crea blocaje logistice suplimentare.

Citește și Prețul gazelor, un nou RECORD ABSOLUT în Europa: 727 dolari/1000 mc

Mulți dintre participanții la summitul Harbour Aluminium Summit, desfășurat la Chigaco, sunt convinși că producătorii de aluminiu se vor confrunta până la sfârșitul anului, ba chiar și în 2022, cu probleme de livrare. În opinia lor, va fi nevoie de aproximativ cinci ani pentru a rezolva această chestiune. 

Acțiunile producătorul rus de aluminiu Rusal au crescut în ultimele trei săptămâni cu 47,9%, cele ale grupului Alcoa au afișat un avans de 34% în aceeași perioadă, în timp ce acțiunile Corporației din aluminiu din China au câștigat 53%.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel