Bursa de Valori București, între creșteri și scăderi: Ce acțiuni domină topurile
Evoluţii mixte la Bursa de...
Comisia Europeană a anunțat inițierea unei proceduri de infringement împotriva Bulgariei pentru introducerea unui preț redus la carburanți în beneficiul exclusiv al automobiliștilor din această țară, încălcând astfel normele pieței unice.
Sofia a instituit "un sistem de compensare care are ca rezultat prețuri mai mici la carburanți doar pentru proprietarii de vehicule înmatriculate în Bulgaria", a declarat executivul UE, denunțând o gravă măsur "discriminatorie și disproporționată", contrară normelor pieței interne.
Reducerea, care se ridică la 0,13 euro pe litrul de carburant, "nu se aplică vehiculelor care nu sunt înmatriculate în Bulgaria". Cele 27 de state membre ale UE încearcă să-i protejeze pe automobiliști de creșterea prețurilor la carburanți, care s-au scumpit de la invazia rusă în Ucraina.
Dar "introducerea unui tratament discriminatoriu nu poate fi o soluție", avertizează Bruxelles-ul. Bulgaria are acum la dispoziție două luni pentru a răspunde la preocupările exprimate de Comisie printr-o scrisoare de punere în întârziere, primul pas dintr-o procedură care ar putea duce la sesizarea instanțelor UE și la impunerea de sancțiuni financiare.
În iulie, executivul UE a deschis deja o procedură de infringement împotriva Ungariei pentru un motiv similar. Anul trecut, Budapesta a introdus un mecanism care le oferea automobiliștilor maghiari prețuri la carburanți "cu 60-70% mai mici" decât cele practicate pentru automobiliștii străini.
Mecanismul de "plafonare a prețurilor" a fost introdus de guvernul lui Viktor Orban în noiembrie 2021, dar din mai 2022 a fost limitat la vehiculele înmatriculate în Ungaria. Cu toate acestea, controversatul sistem a fost abolit la 6 decembrie. În ceea ce privește procedura împotriva Ungariei, "serviciile Comisiei analizează în prezent situația în lumina acestor ultime evoluții pozitive", a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al executivului comunitar.
Citește și Prețurile la carburanți. Surpriză, Petrom a ieftinit benzina
În cazul motorinei, pentru un plin de 50 de litri, dăm 390 de lei, în timp ce în ultima zi a anului trecut acesta era de aproximativ 358 de lei, adică cu 32 de lei mai puţin.
Analiștii estimează însă că scumpirile vor continua în 2023. Iar principalele motive sunt, pe de o parte, intrarea în vigoare, începând din 5 februarie, a embargoului impus de UE la importurile de produse petroliere, inclusiv motorină, din Rusia. Pe de altă parte, conform ultimelor estimări, prețul mondial al petrolului are toate șansele să urce în perioada următoare, în contextul în care economia Chinei își va reveni după eliminarea completă a restricțiilor epidemiologice impuse de epidemia de COVID. ....
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Evoluţii mixte la Bursa de...
Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...
Adrian Câciu, fost ministru al...
Donald Trump începe al doilea...
Erdogan negociază cu Putin...
Astăzi vă aducem în atenție subiecte de mare impact din...
Șeful Fondului Suveran al...
În cadrul emisiunii Totul...
Într-un comunicat al Haier...
Piețele financiare au...
Națiunile care utilizează pe...
Sindicatul Angajaților din...
Înalta Curte de Casație și...
Într-o mișcare istorică,...
Ministerul Finanţelor (MF) a...
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...