Arieratele bugetului general consolidat au scăzut la 520 milioane de lei
Arieratele bugetului general...
Creșterea prețului la gaze naturale a prins o viteză colosală, în Europa, unde ”aurul albastru” a fost cotat la 3.800 de dolari pe mia de metri cubi, un prag pe care nimeni nu credea că este posibl să fie depășit.
Potrivit datelor de la Bursa ICE, din Londra, la deschiderea tranzacțiilor, prețul pe mia de metru cub de gaze a fost de 2.366,8 dolari, câteva minute mai târziu a ajuns la 2.700 de dolari, iar apoi a urcat la 3.800 de dolari. Este un record absolut, un record nedorit.
Experții au atribuit această creștere bruscă capacității scăzute de stocare subterană din Europa, constrângerilor de aprovizionare și cererii ridicate de gaze naturale lichefiate din Asia.
La deschiderea ședinței de tranzacționare din 7 martie, prețul gazului în regiunea europeană a depășit pentru prima dată 2700 de dolari pe mia de metri cubi. Experții au remarcat că prețul gazului a crescut pe fondul îngrijorărilor legate de livrările din Rusia, cauzate de situația geopolitică actuală.
România poate rezista fără gazele rușilor. Întrebarea este cât timp
Întrebat, la un post de televiziune, cum stă România la capitolul gaze naturale, analistul de specialitate Dumtru Chisăliță a declarat că, ”în octombrie anul trecut, când am pus problema ce se va întâmpla în condițiile unei ierni foarte grele sau a unei necesități de gaze în această perioadă, reprezentanții autorităților au spus: vom vedea la momentul respectiv. Din păcate, suntem tot în situația de ”vom vedea”, nu avem, în momentul de față, nimic concret”, a spus expertul în energie. .
Dar, a continuat el, ”am avut noroc de o iarnă foarte ușoară, cu temperaturi de primăvară în ianuarie, astfel că, astăzi, avem în depozit 800 de milioane de metri cubi de gaze. Dacă ar fi fost o iarnă grea, nu am fi putut vorbi de o asemenea cantitate, care, la un consum de 18 milioane de metri cubi de gaze extrase, înseamnă 44 de zile pe care le-am putea asigura cu gaze naturale. Iar împreună cu producția internă, am putea face față, în principiu, unui consum așa cum arată el în acest moment.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Arieratele bugetului general...
Conform sondajelor la ieșirea de la urne, CDU/CSU au...
România, în fruntea producției...
Favoriți în sondaje,...
Se dorește verificarea...
După o serie impresionantă de...
Litiul, cobaltul și nichelul...
Oficial BCE: „Am putea ajunge la acest nivel în câteva...
Autoritățile din Grecia monitorizează situația seismică
Angajații federali obligați să...
Ursula von der Leyen merge luni la Kiev, iar Emmanuel...
SUA apără acordul propus de...
O decizie dificilă pentru...
Președintele argentinian Javier...
Care este țara europeană care plătește abonamentul...
Guvernul s-a decis în privința...
Despre ultimele decizii ale președintelui Trump, despre...
Rating susţinut de apartenenţa...
Cum poți obține 500 de lei de...
Un avertisment adresat în...
Ministrul Finanțelor se află la...
Declinul social-democraților...
Portofoliul Berkshire Hathaway,...
SUA reacționează la taxele...
Reciclarea textilelor,...
Pe de altă parte, Bitpanda, a...
Rețea extinsă de conducte...