Prețul la gaze. RECORD înspământător în fața căruia au pălit toate scenariile negre
Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Cine și-ar fi putut imagina așa ceva
Cine și-ar fi putut imagina așa ceva
Da, am fost avertizați că prețurile vor exploda, dar se pare că imaginația noastră are limite comparativ starea de spirit a investitorilor de la bursă, a panică a dobândit aspectul de spaimă totală. 

Creșterea prețului la gaze naturale a prins o viteză colosală, în Europa, unde ”aurul albastru” a fost cotat la 3.800 de dolari pe mia de metri cubi, un prag pe care nimeni nu credea că este posibl să fie depășit. 

Potrivit datelor de la Bursa ICE, din Londra, la deschiderea tranzacțiilor, prețul pe mia de metru cub de gaze a fost de 2.366,8 dolari, câteva minute mai târziu a ajuns la 2.700 de dolari, iar apoi a urcat la 3.800 de dolari. Este un record absolut, un record nedorit. 

Experții au atribuit această creștere bruscă capacității scăzute de stocare subterană din Europa, constrângerilor de aprovizionare și cererii ridicate de gaze naturale lichefiate din Asia.

La deschiderea ședinței de tranzacționare din 7 martie, prețul gazului în regiunea europeană a depășit pentru prima dată 2700 de dolari pe mia de metri cubi. Experții au remarcat că prețul gazului a crescut pe fondul îngrijorărilor legate de livrările din Rusia, cauzate de situația geopolitică actuală.

România poate rezista fără gazele rușilor. Întrebarea este cât timp

Întrebat, la un post de televiziune, cum stă România la capitolul gaze naturale, analistul de specialitate Dumtru Chisăliță a declarat că, ”în octombrie anul trecut, când am pus problema ce se va întâmpla în condițiile unei ierni foarte grele sau a unei necesități de gaze în această perioadă, reprezentanții autorităților au spus: vom vedea la momentul respectiv. Din păcate, suntem tot în situația de ”vom vedea”, nu avem, în momentul de față, nimic concret”, a spus expertul în energie. . 

Dar, a continuat el, ”am avut noroc de o iarnă foarte ușoară, cu temperaturi de primăvară în ianuarie, astfel că, astăzi, avem în depozit 800 de milioane de metri cubi de gaze. Dacă ar fi fost o iarnă grea, nu am fi putut vorbi de o asemenea cantitate, care, la un consum de 18 milioane de metri cubi de gaze extrase, înseamnă 44 de zile pe care le-am putea asigura cu gaze naturale. Iar împreună cu producția internă, am putea face față, în principiu, unui consum așa cum arată el în acest moment. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

China a creat Vidu, capabil să concureze cu OpenAI

China intenționează să se poziționeze în fruntea...

Salariile din agricultură au explodat în România

Salariile din agricultură încep să concureze cu cele din...

Noi reglementări pentru taxi și transportul alternativ

În contextul reglementării transportului alternativ s-a...

Aurul se repliază pe o piață cuprinsă de dezamăgire

Aurul scade pe măsură ce speranțele legate de o reducere...

Întreprinderile europene, vedete la răscumpărare de acțiuni

Valoarea totală a răscumpărărilor de acțiuni a scăzut cu...

Tona de cupru, metalul strategic, a depășit 10.000 de dolari

Prețul metalului roșu, element strategic al traziției...

Un român norocos poate deveni, duminică, milionar în euro

Loteria Română anunţă un report cumulat la Noroc de...

CNPP: Viaţă de "special": 24.151 lei pe lună

Casa Naţională de Pensii Publice a transmis...

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel