Scădere cu 5% a volumului lucrărilor de construcţii. Date INS
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Concret, jucătorii din piață așteaptă datele privind cererile de ajutor de șomaj din Statele Unite, temându-se că datele statistice vor fi mai bune decât cele prognozate și care ar putea confirma, astfel, planurile Băncii centrale americane de a continua înăsprirea monetară.
O scădere de peste 5%
În jurul orei 9.20, țițeiul Brent din Marea Nordului cu livrare în luna mai a scăzut cu 1%, la 80,78 dolari, după ce joi seară cedase deja 1,29%, la 81,59 dolari. În ceea ce privește barilul american West Texas Intermediate (WTI), scadent în aprilie, acesta se tranzacționa la 74,82 dolari, în scădere cu 1,22%, după o contracție identică din seara precedentă, la 75,72 dolari. În decurs de o săptămână, prețul aurului negru a scăzut cu peste 5%, iar scăderea anuală se ridică la peste 25%.
Prețurile coborâseră joi, după publicarea unor date care arătau o creștere peste așteptări a numărului de înregistrări săptămânale ale ratei șomajului în Statele Unite, ceea ce a ridicat speranțele unei încetiniri a pieței muncii. Investitorii așteaptă însă raportul privind locurile de muncă din SUA, care va fi publicat vineri după-amiază și care este considerat mai important decât cifrele săptămânale. Este o așteptare care a determinat piața să-și schimbe direcția la finalul sesiunii, a explicat pentru AFP Phil Flynn de la Price Futures Group.
Un număr de noi locuri de muncă mai mare decât previziunile analiștilor ar indica faptul că piața muncii este încă tensionată. Un astfel de semnal ar justifica politica Băncii centrale americane, Federal Reserve (Fed), de înăsprire monetară. "În acest moment, piața ar putea fi condusă de factori macroeconomici" care dau indicații despre traiectoria economiei, a continuat analistul.
Nu este o scădere pe termen lung
În ceea ce privește echilibrul actual între cerere și ofertă, "tabloul este mai degrabă favorabil" unei creșteri a prețurilor, potrivit acestuia, dar "pe termen scurt, operatorii sunt în continuare îngrijorați de Fed", ai cărei investitori nu mai exclud posibilitatea ca aceasta să împingă rata sa cheie la 6% în acest an și să pună cererea sub presiune. "Această tendință a fost determinată de comentariile ofensatoare făcute de președintele Fed, Jerome Powell, în timpul audierilor sale parlamentare de marți și miercuri", a declarat într-o notă Daniel Ghali de la TD Securities.
Pentru Phil Flynn, primăvara ar trebui să permită prețurilor să iasă din intervalul relativ îngust în care se mișcă de la începutul anului, odată cu accelerarea așteptată din China și cu sfârșitul perioadei de întreținere a rafinăriilor.
Secretarul general al OPEC, Haitham Al-Ghais, s-a făcut ecoul acestor îngrijorări, afirmând că scăderea consumului de petrol în SUA și Europa ar putea amenința piața. Traderii se concentrează, de asemenea, asupra fluxurilor de energie din Rusia, deoarece exporturile de petrol ale țării au rezistat bine în fața escaladării sancțiunilor, compensate de vânzările reduse către China și India, în special.
Dar investitorii continuă să evalueze în același timp perspectivele cererii din China. În timp ce cel mai mare importator de țiței din lume a renunțat la așa-numita politică de Covidă zero. Beijingul a stabilit o țintă de creștere modestă pentru acest an.
Gazele se scumpesc
În ceea ce privește prețurile la gaze, acestea își reveneau oarecum. După ce a atins marți cel mai ridicat nivel din august 2021, TTT, referința europeană tranzacționată la Amsterdam, se tranzacționa vineri la ora 9.40 la 48,10 euro pe megawatt oră (MWh), în creștere cu 10,34%. Pe parcursul săptămânii, însă, era încă în scădere cu aproximativ 6,9% și cu aproape 20% pe o lună. În variație anuală, prețul TTF s-a prăbușit cu peste 65%.
Scăderea, care este în curs de mai bine de trei luni, reflectă în special o iarnă destul de blândă, care a permis stocurilor să se mențină peste nivelurile normale, în timp ce primăvara bate la ușă. Rezervoarele europene de gaze naturale sunt pline în proporție de 61%, cel mai ridicat nivel înregistrat vreodată în această perioadă a anului, deoarece regiunea a redus consumul de gaze și a reușit să înlocuiască aprovizionarea obișnuită din Rusia cu importuri de GNL din SUA și Qatar.
Majoritatea observatorilor spun că investitorii vor urmări modul în care Uniunea Europeană se pregătește pentru iarna viitoare, când scăderea prețurilor ar putea stimula cererea în sectoarele industrial și energetic, iar o creștere a cererii din partea Chinei ar putea spori concurența pentru gazele naturale lichefiate.
Citește și România a produs cu 5,8% mai puțin țiței în 2022
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...