Prețul petrolului continuă să scadă pe fondul falimentului Credit Suisse

Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Prețul carburanţilor în România - 28 martie 2023
Prețul carburanţilor în România - 28 martie 2023
Petrolul și-a menținut pierderile în condițiile în care îngrijorările tot mai mari ale investitorilor privind criza bancară mondială au erodat apetitul pentru activele de risc, inclusiv pentru mărfuri.

West Texas Intermediate s-a dus sub 65 de dolari pe baril, ajungând la cel mai scăzut nivel din 2021, înainte de a reduce o parte din declin. Acest lucru a urmat unei scăderi de 13% săptămâna trecută, deoarece problemele de la Credit Suisse Group AG au declanșat turbulențe pe piețele financiare.

După un weekend de discuții frenetice, autoritățile elvețiene au orchestrat o salvare a băncii de către UBS Group AG. Între timp, Rezerva Federală și alte cinci bănci centrale au anunțat o acțiune coordonată pentru a stimula lichiditatea în cadrul swap-urilor în dolari americani.

După ce s-a tranzacționat într-un interval strâns la începutul anului, țițeiul a scăzut pe fondul turbulențelor bancare, al temerilor legate de recesiunea globală și al rezistenței fluxurilor de țiței rusesc. Prăbușirea prețului a ridicat perspectiva unei intervenții din partea OPEC+, deși există speculații că grupul va rămâne deocamdată pe margine.

"Acest lucru nu mai are nimic de-a face cu cererea și oferta", a declarat șeful departamentului de strategie pentru mărfuri de la Saxo Bank A/S. "Este pur și simplu determinată de îngrijorări, iar vânzătorii în lipsă pot să se plimbe pe acest val până când nivelul general al apetitului pentru risc dă semne de stabilizare."

Scăderea bruscă de săptămâna trecută l-a determinat pe unul dintre cei mai înfocați susținători ai pieței petrolului, Goldman Sachs Group Inc. să își tempereze optimismul. Titanul de pe Wall Street nu mai vede petrolul ajungând la 100 de dolari pe baril în acest an, pe măsură ce temerile legate de recesiune se întețesc.

Prețul petrolului scade puternic, vinovate fiind Rusia și SUA

Prețul petrolului a scăzut luni, investitorii concentrându-se asupra riscurilor ce amenință sistemul financiar după falimentul băncii Silicon Valley Bank, piața fiind sancionată, în egală măsură, de exporturile din Rusia.

Astfel, la ora 13:05 GMT (14:05 CET), contractele cu livrare în luna mai pentru petrolul marca Brent cu extracție din Marea Nordului afișau o scădere de 4,60%, la 78,97 dolari, coborând din nou sub 79 de dolari pentru prima dată de la începutul lunii ianuarie.

Peste Ocean, țițeiul american West Texas Intermediate (WTI), cu livrare în aprilie, era, la rândul lui, în pierdere cu 5,02%, până la 72,84 dolari. Ședințele de tranzacționare au început, luni dimineață, pe verde, tendința fiind inversată de temerile investitorilor privind situația generată de prăbușirea Silicon Valley Bank (SVB). 

Falimentul băncii californiene a obligat autoritățile americane să anunțe măsuri de protecție a depozitelor, pentru a evita o panică pe piață. ”Piețele încă digeră știrea, astfel încât gândurile negre nu au dispărut, la fel cum nici teama că lucrurile vor lua o turnură neplacută dacă falimentul va antrena un efect de domino”, a comentat James Harte, analist la TickMill.

Petrolul are de suferit deoarece jucătorii din piață se tem pentru creșterea globală și favorizează paradisurile sigure. În plus, "Rusia continuă să exporte în multe țări, ceea ce crește oferta de pe piață", a adăugat Walid Koudmani, de la XTB. Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia

pixel