Prețul țițeiului Brent a scăzut cu 10% în ultimele două zile. Marți, 30 august, prețul futures al țițeiului Brent a atins un maxim de 105,45 dolari pe baril la bursa ICE din Londra. Dar în tranzacțiile de miercuri, 31 august, cotațiile futures ale țițeiului Brent pentru luna octombrie au scăzut cu aproape 4%, până la 95,4 dolari pe baril, minimul zilei.
Costul petrolului scade din cauza temerilor că înăsprirea politicii monetare a băncilor centrale globale va avea un impact negativ asupra creșterii economice, iar cererea din partea Chinei, cel mai mare importator de petrol din lume, se va reduce din cauza efectelor pandemiei și a înăspririi restricțiilor pentru a limita răspândirea COVID-19, scrie Bloomberg.
Reprezentanții mai multor bănci centrale, inclusiv ai Rezervei Federale americane, au declarat la sfărșitul săptămânii trecute că este nevoie de rate mai mari ale dobânzii pentru a limita accelerarea inflației, care creează obstacole în calea creșterii economice și a cererii de petrol. Piețele de mărfuri, inclusiv petrolul, au fost afectate negativ și de întărirea dolarului în raport cu principalele valute, ceea ce a făcut ca materiile prime să fie mai scumpe pentru cumpărătorii din afara Statelor Unite, potrivit publicației.
Tamas Varga, analist la PVM Oil Associates, a declarat că semnele de încetinire a economiei chineze și așteptările privind o creștere semnificativă a ratelor dobânzilor de către Fed și BCE luna viitoare au un impact negativ asupra pieței și forțează investitorii să se retragă din acțiuni și mărfuri.
De asemenea, un semnal negativ pentru piață a fost creșterea bruscă a surplusului global de petrol prognozat pentru acest an de către experții comitetului tehnic OPEC+. Aceștia și-au majorat estimarea privind excedentul de petrol din 2022 de la 0,8 milioane de bpd la 0,9 milioane de bpd, în condițiile în care creșterea prețurilor la energie și înăsprirea politicii monetare a băncilor centrale mondiale pun presiune asupra cererii de petrol.
Ministrul saudit al energiei, prințul Abdulaziz bin Salman, a declarat săptămâna trecută că OPEC+ este pregătită să reducă producția, pe fondul volatilității de pe piața futures a petrolului. Miniștrii OPEC+ vor discuta despre situația pieței petrolului și despre parametrii suplimentari ai acordului în cadrul reuniunii de luni, 5 septembrie.
Citește și Teama de recesiune a prăvălit prețul petrolului
Prețul petrolului a scăzut marți cu aproape 5 procente, slăbit de o nouă carantinare în China și de temerile tot mai mari legate de o recesiune globală, în condițiile în care Banca Centrală a SUA (Rezerva Federală) pare ferm hotărâtă să contracareze inflația prin creșterea în continuare a ratei dobânzii.
Astfel, în jurul orei 14,40 GMT (1640 CET), contractele cu livrare în octombrie pentru țițeiul marca Brent, cu extracție din Marea Nordului, era în scădere cu 4,69%, la 100,16 dolari, după ce pierduse 5%, coborând pentru scurt timp sub 100 de dolari pe baril.
Cotația americană West Texas Intermediate (WTI) pentru livrările din septembrie a scăzut cu 4,38%, la 92,76 dolari. "Scenariul este extrem de familiar", a declarat analistul PVM Energy, Tamas Varga. "Este vorba de recesiune versus lipsă de ofertă, scăderea cererii versus scăderea producției."
Întâlnirea de vineri, de la Jackson Hole, a șefilor băncilor centrale, reuniune așteptată cu interes de investitori, "a confirmat temerile celor care se tem de perspectivele economice sumbre induse de inflație", a continuat el.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Sindicatul Angajaților din...
Înalta Curte de Casație și...
Într-o mișcare istorică,...
Ministerul Finanţelor (MF) a...
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Circa 1.000 de angajaţi ai...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...