Prețul petrolului, la răscruce. Grupul OPEC+ nu crede în lacrimi
Autor: Delia Gheață
Data publicării:
Astăzi va fi o importantă reuniune
Astăzi va fi o importantă reuniune
Grupul OPEC+ (compus din Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol şi alţi mari producători) a revizuit în creştere estimările din 2022 privind cererea de ţiţei, înaintea întâlnirii de miercuri, pe fondul presiunilor SUA de a majora mai rapid producţia, pentru a sprijini redresarea economiei mondiale, transmite Reuters.

Două surse din OPEC+ au declarat pentru Reuters că experţii grupului au revizuit estimările privind privind creşterea cererii de ţiţei în 2022 la 4,2 milioane de barili pe zi (bpd), faţă de prognoza precedentă, de 3,28 milioane bpd. O veste care ar trebui să determine o scădere a prețurilor la țiței.

Interesant este că această prognoză vine, oarecum, în dezacord cu starea de spirit a jucătorilor din piață, care se tem că al patrulea val al pandemiei de COVID-19 va determina guvernele lumii să adopte noi măsuri de restricții, cu efect direct asupra consumului. Oricum piața petrolului rămâne extrem de sensibilă la orice informații, afișând suișuri și coborâșuri bruște la simple zvonuri și speculații. Este evident că piața se apropie de un punct de cotitură. 

Pentru acest an, OPEC+ se aşteaptă la o creştere a cererii de ţiţei cu 5,95 milioane bpd, după un declin record, de aproximativ nouă milioane bpd în 2020, din cauza efectelor pandemiei de COVID-19. Sursele susţin că la reuniunea OPEC+ va fi decisă menţinerea actualelor politici, în pofida presiunilor SUA de a pompa mai mult ţiţei.

Citește și Petrolul european și cel american, în direcții opuse. Unul crește, altul scade

Marţi, la bursa ICE Futures, cotaţia barilului de petrol Brent din Marea Nordului cu livrare în luna octombrie a scăzut cu 0,42 dolari, la valoarea de 72,99 dolari. La bursa New York Mercantile Exchange (Nymex), cotaţia barilului de petrol 'light sweet crude' cu livrare în luna octombrie a scăzut cu 0,71 dolari, la 68,50 dolari. Anterior ambele cotaţii au scăzut cu peste un dolar.

Anul acesta, cotaţia barilului de ţiţei a urcat cu peste 40%, în urma redresării cererii de petrol, pe măsură ce economia mondială îşi revine din pandemia de coronavirus. Deşi impactul asupra economiei mondiale a variantei Delta a coronavirusului reprezintă încă o mare necunoscută, nu se va înregistra o diminuare a cererii de petrol prognozate pentru 2021 şi 2022, a previzionat recent Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Bugetele C.E. Oltenia, Romarm şi IOR, aprobate de Guvern

Decizii importante ale Guvernului României, în şedinţa...

Zara, sursă de inspiraţie pentru cei de la H&M

Noua conducere a H&M se inspiră din strategia...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel