Prețul petrolului s-a dus sub 80 de dolari/baril, pentru prima dată din ianuarie

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Deocamdată, piața nu a reacționat violent la embargoul împotriva petrolului rusesc
Deocamdată, piața nu a reacționat violent la embargoul împotriva petrolului rusesc
Deocamdată, previziunile apocaliptice ale analiștilor care anunțau o explozie a prețurilor la petrol după intrara în vigoare a embargoului împotriva țițeiului rusesc nu se adeveresc. 

Pentru că prețurile mondiale ale aurului negru nu doar că nu au urcat vertiginos, așa cum avertizat specialiștii, dar a coborât până la valori nemaivăzute în ultimele câteva luni. 

Astfel, prețul petrolului marca Brent cu livrare în luna februarie a pierdut, la bursa ICE Futures din Londra, 3,34%, până la 79,92 dolari pe baril. Ultima dată când barilul a înregistrat o astfel de valoare a fost pe 6 ianuarie 2022.

Prețul futures al țițeiului american WTI cu livrare în ianuarie a scăzut, la rândul lui, cu 2,81%, la 74,77 dolari/baril, potrivit datelor de tranzacționare de la New York Mercantile Exchange.

BCS World Investments a reamintit că presiunea asupra prețului petrolului este exercitată de deteriorarea situației de pe piețele mondiale.

Între timp, Departamentul american al Energiei a redus prognoza pentru petrolul Brent în 2022 de la 102,13 dolari la 101,48 dolari/baril, potrivit unui raport al Administrației americane pentru informații energetice (EIA) din cadrul Departamentului american al Energiei.

De asemenea, se așteaptă ca țițeiul Brent să treacă de pragul de 90 dolari/baril la începutul anului 2023. În medie, prețul petrolului ar putea ajunge la 92 de dolari pe baril în 2023, consideră experții americani.

În plus, Departamentul american al Energiei și-a majorat prognoza privind producția zilnică de petrol din această țară în 2022 cu 40.000 de barili - până la 11,87 milioane de barili pe zi. Volumul producției preconizat pentru 2023 a fost majorat cu 30.0000 de barili, până la 12,34 milioane de bpd.

Producția de GNL la uzina americană Freeport LNG ar trebui să atingă capacitatea maximă până în martie 2023.

Citește și Previziunile șocante ale Saxo Bank pentru 2023: Va fi o nebunie!

Unele dintre scenariile descrise de analiștii de la Saxo Bank par adesea nebunești, deși echipa condusă de CEO Steen Jakobsen, a lansat o serie de profeții, deloc puține, care s-au adeverit în ultimul deceniu. Printre altele, ei au prezis Brexit-ul în 2015, scăderea cu 25% a indicelui S&P 500, în 2008, o triplare a valorii a Bitcoin, în 2017.

Ideea principală a previziunilor pentru 2023 este că "o revenire la dinamica dezinflaționistă de dinainte de pandemie este imposibilă, deoarece s-a intrat într-o economie de război globală, toate marile puteri ale lumii încercând acum să-și consolideze securitatea națională pe toate fronturile; fie într-un sens militar real, fie din cauza unor insecurități profunde în lanțul de aprovizionare, energie și chiar finanțe, scoase la evilea de pandemie și de invazia Rusiei în Ucraina", spune Jakobsen.

Iată câteva dintre previziunile Saxo Bank: 

1. Miliardarii fac echipă pentru un proiect energetic de un trilion de dolari

În 2023, proprietarii marilor companii de tehnologie și alți miliardari se vor uni pentru a forma un consorțiu, cu nume de cod Third Stone, pentru a strânge peste 1.000 de miliarde de dolari, bani destinați unui proiect de cercetare în domeniul energiei. Experții Saxo Bank subliniază că acesta va fi cel mai mare proiect de cercetare de la Proiectul Manhattan, care a creat prima bombă atomică în Statele Unite.

Cererea de energie electrică este pe cale să crească vertiginos, prezic experții Saxo Bank, atribuind acest lucru nu numai popularității crescânde a mașinilor electrice, dar și digitalizării în expansiune a economiilor și creșterii numărului de date. În următoarele decenii, centrele de date necesare economiei digitale ar putea ajunge să consume aproximativ 20% din energia mondială. În același timp, potențialul de creștere energetică pare limitat: combustibilii fosili nu sunt ecologici, iar sursele alternative de energie sunt nesigure.

2. Președintele francez Emmanuel Macron va demisiona

Analiștii Saxo Bank consideră că Emmanuel Macron va decide brusc să se retragă la începutul anului 2023 pentru a-și urma visul său, și anume înființarea unui start-up în domeniul educației. În același timp, el va spera că susținătorii săi îi vor cere să revină la Palatul Elysee când Franța se va confrunta cu turbulențe politice din cauza politicilor de dreapta ale lui Marine Le Pen.

3. Aurul va urca la 3.000 de dolari/uncia 

În 2023, prețul la vedere al aurului va depăși 3.000 de dolari/uncia, iar indicele VanEck Junior Gold Miners, care urmărește un coș de acțiuni din industria minieră auriferă, se va cvadrupla pe măsură ce piața se va convinge că inflația nu este un fenomen pe termen scurt. După cum scrie Saxo ... Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia

pixel