Prețul petrolului scade, aluminiul se ieftinește. Care este situația pe piețe
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Totul este într-o mișcare permanentă
Totul este într-o mișcare permanentă
Prețul petrolului a cedat teren luni, sub influența temerilor legate de o încetinire a cererii chinezești din cauza crizei actuale de petrol din această țară. Între timp, prețul aluminiului a coborât mult sub 3000 de dolari/tona.

În jurul orei 09:40 GMT (11:40 am CET), barilul de petrol Brent din Marea Nordului cu livrare în iulie era în scădere cu 2,11%, la 110,02 dolari. Cotația americană West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în iunie a coborât, la rândul ei, cu 2,25%, la 107,30 dolari.

"Prețul petrolului se află sub presiune (...) din cauza îngrijorărilor legate de economia globală, după datele mai slabe privind comerțul chinezesc publicate în cursul nopții, a comentat Victoria Scholar, de la Interactive Investor.

Exporturile Chinei au scăzut în aprilie într-un ritm nemaiîntâlnit din 2020, în condițiile în care izolarea Shanghaiului a afectat puternic activitatea, iar Beijingul a înăsprit restricțiile sanitare. China se confruntă de două luni cu cel mai grav val epidemic de la izbucnirea focarului inițial, la începutul anului 2020.

"Deteriorarea situației din China și încăpățânarea guvernului Xi de a menține o misiune imposibilă vor costa probabil China și economia globală mai mult în ceea ce privește creșterea și cererea de petrol în următoarele luni", a declarat Ipek Ozkardeskaya, analist la Swissquote Bank.

Citește și China dezamăgește. A înregistrat cel mai mic nivel din ultimii doi ani

Cu toate acestea, țițeiul începe săptămâna cu vești care ar putea susține prețurile, "deoarece liderii țărilor G7 s-au angajat să interzică petrolul rusesc duminică", a spus expertul. Această embargou se va face "într-un mod adecvat și motivat", au scris liderii G7 în comunicatul lor. "Întrucât interdicția asupra petrolului rusesc s-a reflectat deja în mare măsură în prețuri, impactul pozitiv va rămâne cu siguranță limitat", a declarat Ozkardeskaya.

În timp, valoarea aluminiului la Bursa Metalelor din Londra (LME) a scăzut. Prețul metalului se situa la 2.800 de dolari pe tonă, nivel pe care aluminiul l-a atins această marcă pentru prima dată din 4 ianuarie 2022.

Pe 3 martie, costul aluminiului a actualizat maximul istoric, ajungând la 3600 de dolari pe tonă. Creșterea prețului vine pe fondul îngrijorărilor legate de o ofertă suplimentară de metal. Prețul contractelor futures pe trei luni pentru aluminiu a depășit și el recorduri în februarie. Prețul unei tone de aluminiu a fost de 3,53 dolari pe tonă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Obligații noi pentru bănci față de clienții cu credite

Într-o mișcare care ar putea aduce un val de alinare...

Start-Up Nation. Condiții noi pentru cei care vor să aplice

Ministerul Economiei și Antreprenoriatului propune o...

Ahold Delhaize deschide un hub tech în București

Distribuitorul belgiano-olandez vrea să facă din...

Tesla propune o nouă mașină-minune. Cât mai repede posibil

Și ce dacă rezultatele financiare pe primul trimestru al...

Boeing va plăti în avans pentru a-și menține producția

Producătorul american de avioane Boeing va plăti un...

BNR: Câţi bani au românii în depozitele bancare

Banca Naţională a României a publicat cifrele privind...

ANOFM: Încep 139 de programe de formare profesională

139 programe de formare profesională vor începe în luna...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel