Prețul petrolului scade, deși Rusia și-a redus producția. Altceva îngrijorează piața
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Piața reacționează cu mai mult calm la șocuri
Piața reacționează cu mai mult calm la șocuri
Prețul petrolului a început săptămâna în scădere, în ciuda anunțului făcut de Rusia săptămâna trecută privind reducerea producției ei de petrol cu aproape 5%.

Dar nu asta a îngrijorat și neliniștit piața, temerile investitorilor sunt legate de cererea pe termen scurt, explică analiștii intervievați de agențiile de presă. Pe acest fundal, la ora 1540 GMT, contractul pentru petrolul Brent din Marea Nordului cu livrare în aprilie a scăzut cu 0,72%, până la 85,77 dolari barilul.

Echivalentul său american, West Texas Intermediate (WTI) pentru livrare în martie, a pierdut, la rândul său, 0,65%, ajungând la 79,20 dolari barilul.

Vineri, imediat după anunțul Rusiei, piețele păreau au urcat, o mișcare logică, iar analiștii dădeau de înțeles că trendul ascendent va fi unul lent și de lungă durată. Au existat și estimări, unii anticipând o scumpire a barilului până la 100 de dolari/baril, ba chiar până la 130 dolari până la sfârșitul acestui an. Iată însă că astăzi, prețurile au coborât, "situația cererii pe termen scurt revenind în prim-plan", după cum au explicat experții de la UBS.

Efect limitat

"Pe fondul unor perspective incerte în multe dintre economiile mari consumatoare de petrol, precum SUA, Europa și chiar China, capacitatea Rusiei de a provoca, pe cont propriu, anumite mișcări în jos ale piețele globale  ar putea fi limitată", a declarat Stephen Innes, analist la SPI AM.

Speranța unei reveniri a cererii din partea Chinei, cel mai mare importator de țiței din lume, a împins prețurile petrolului în sus de la eliminarea măsurilor sanitare stricte care izolau țara. Atunci însă a fost o reacție ”la cald”, imediată, care s-a stins destul de repede. Investitorii așteaptă acum semne concrete.

Decizia Rusiei a fost anunțată vineri de vicepremierul pentru energie Alexander Novak, la câteva zile după ce Uniunea Europeană a interzis importurile de produse petroliere rusești, iar țările G7 au impus o plafonare a prețurilor acestora.

"Moscova a făcut aluzie la această reducere încă de când UE și G7 au început să plafoneze prețul țițeiului rusesc în decembrie", a spus Stephen Brennock de la PVM Energy. Și în pofida acestui prim embargo european și a plafonului impus de la începutul lunii decembrie de Uniunea Europeană, G7 și Australia asupra țițeiului rusesc, Rusia și-a majorat exporturile de petrol cu 7,6% în 2022, până la 242 de milioane de tone, a anunțat luni Novak.

Mai afectate de sancțiunile internaționale, exporturile de gaze rusești au scăzut cu 25,1% în 2022, a adăugat el.

Citește și Deficitul bugetar al Rusiei a ajuns la 25 miliarde $ după prăbușirea veniturilor din energie

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

Cât cheltuie românii pentru masa de Paşte (Studiu)

În fiecare an, apropierea perioadei festive aduce cu...

AQUILA a preluat Parmafood

AQUILA finalizează a doua tranzacție din 2024, prin preluarea Parmafood.

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Programul magazinelor de Paște; Implementarea salariului...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Producţia de cărbune a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat o analiză...

Schimbări la vârful Allianz-Țiriac Pensii Private

Virgil Ichim, CEO Allianz-Țiriac Pensii Private, pleacă...

Revolut face angajări în România

Compania Revolut angajează la nivel global, inclusiv în România.

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel