Prețul petrolului scade, la unison cu cel al gazelor naturale
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Piețele parcă ar fi nisipuri mișcătoare
Piețele parcă ar fi nisipuri mișcătoare
Pe același trend descedent s-au înscris, marți, prețurile la petrol și gaze naturale. 

După ce a crescut în ziua precedentă pe fondul unor achiziții ieftine, prețul petrolului a început să scadă din nou marți, în condițiile în care recentele turbulențe bancare, temerile legate de recesiune și semnele de rezistență în aprovizionarea din Rusia continuă să cântărească în deciziile jucătorilor din piață. În ceea ce privește gazele naturale, contractul futures TTF tranzacționat la Amsterdam, de referință în Europa, a rămas sub 40 de euro pe megawatt oră (MWh), în pofida unor încercări de a depăși acest prag. 

În prima oră de tranzacționare a sesiunii bursiere de marți, petrolul marca Brent din Marea Nordului cu livrare în luna mai se tranzacționa la 73,17 dolari pe baril, în scădere cu 0,85%, după ce în seara precedentă crescuse cu 1,12%, până la 73,79 dolari, departe de pragul simbolic de 70 de dolari atins în cursul dimineții de luni. Țițeiul american West Texas Intermediate (WTI), cu livrare în aprilie, valora 67,25 dolari, un preț în scădere cu 0,84%. Cu o zi înainte, acesta câștigase 1,34%, la 67,64 dolari, după ce atinsese 64,12 dolari, un nou minim din decembrie 2021.

Scăderea celor două repere mondiale ale țițeiului a fost reluată după salvarea Credit Suisse, care a fost cumpărată duminică de cea mai mare bancă elvețiană, UBS. "O relativă stabilitate în sectorul bancar, după acordul din weekend, a ajutat" la redresarea prețului petrolului, a declarat însă pentru AFP John Kilduff de la Again Capital.

Dar Tamas Varga, analist la PVM Energy, a declarat că "ar fi absurd să credem că turbulențele financiare sunt singurul factor care a stat la baza" scăderii prețurilor la țiței. "Adevărul este că piața mondială a petrolului este în prezent bine aprovizionată, chiar excedentară", a spus el.

TTF a crescut ușor

În plus, perspectiva tot mai palpabilă a unei recesiuni în SUA, potrivit lui Edward Moya, "duce la o distrugere a cererii", a notat analistul Oanda în comentariul său. Luni dimineață, banca americană Goldman Sachs a renunțat la prognoza sa de 100 de dolari pe baril pentru Brent peste un an.

Cotațiile aurului negru, "supravândute", au recăpătat totuși ceva forță în a doua parte a zilei "pe fondul unei reveniri tehnice, motivată de achiziții ieftine", a rezumat John Kilduff. Creșterea a fost de scurtă durată, în ciuda faptului că bursele și-au revenit, ușurate de preluarea Credit Suisse, iar dolarul a slăbit.

Pe piața gazelor naturale, prețul contractului futures olandez TTF abia își revenea după alunecarea din ziua precedentă, crescând cu 0,19%, dar rămânând sub 40 de euro pe MWh, la 39,40 euro pe MWh. Aflat la cel mai scăzut nivel din iulie 2021, TTF este ținut în frâu de vremea blândă și de nivelul ridicat al depozitelor, spun observatorii.

"Stocurile de gaze sunt încă aproape de maximele sezoniere și cu 20% peste nivelurile normale", au declarat analiștii DNB. De la începutul anului, gazele naturale europene au scăzut cu peste 47%, departe de maximul istoric atins în martie 2022, la 345 de euro pe MWh, dar încă la niveluri ridicate în comparație cu anii precedenți. În 2020, TTF fluctua în jurul a 15 euro pe MWh.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cod galben de inundaţii, sâmbătă seara. Zonele vizate

A fost emis un cod galben de inundaţii.

Compania de audit a Trump Media, acuzată de fraudă

Firma de audit a Trump Media, compania care conduce...


pixel