Prețul petrolului și-a luat zborul după anunțul marilor producători de țiței

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
O decizie care a luat piața prin surprindere
O decizie care a luat piața prin surprindere
Această nouă reducere "intervine după ce în martie prețurile petrolului au atins cel mai coborât nivel din ultimii doi ani".

Prețul petrolului a urcat luni după ce mai multe țări mari exportatoare au anunțat o reducere surpriză a producției în luna mai, prezentată ca o "măsură de precauție" pentru a stabiliza piața. La începutul tranzacțiilor asiatice, prețul barilului de WTI din SUA era în creștere cu 5,74%, la 80,01 dolari, iar cel al barilului de petrol Brent din Marea Nordului era în creștere cu 5,67%, la 84,42 dolari.

Reducerea anunțată duminică de Irak, Algeria, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Oman și Kuweit va începe în luna mai și va dura până la sfârșitul anului. În total, ea va însemna o scădere a producției de aproximativ un milion de barili pe zi (bpd), cea mai mare începând din octombrie anul trecut.

Riadul va reduce producția cu 500.000 bpd, Irakul cu 211.000 bpd, Emiratele Arabe Unite cu 144.000 bpd, Kuweit cu 128.000 bpd, Algeria cu 48.000 bpd și Oman cu 40.000 bpd, a anunțat fiecare țară prin intermediul agențiilor de presă oficiale. Aceste scăderi au loc "în coordonare cu unele țări Opec și non-Opec", potrivit ministerului algerian al Energiei.

Elementul surpriză

Anunțurile au fost făcute înainte de videoconferința de luni a Comitetului ministerial comun de monitorizare (JMMC), un grup de experți al Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol și aliații lor (Opec+). În februarie, membrii JMMC și-au "reafirmat angajamentul" față de acordul încheiat în octombrie, care îi angaja la o reducere drastică a producției de două milioane de bpd pentru a susține prețurile. Aceasta a fost cea mai mare reducere de la începutul pandemiei Covid-19.

Această nouă reducere a producției, care se adaugă celei decise în octombrie, intervine în ciuda apelurilor Statelor Unite de a crește volumul producției zilnie, în condițiile unei inflații care până acum s-a dovedit greu de frânat și în timp ce China, țara cu cel mai mare apetit pentru aurul negru, își redeschide economia după ce s-a închis în sine în timpul pandemiei Covid-19. Anunțul din octombrie a fost văzut ca o palmă dată de Washington, care se temea de o creștere a prețurilor la carburanți pe fondul unei inflații ridicate.

Noua reducere "intervine după ce prețul petrolului a atins în martie un minim al ultimilor doi ani (...) la mai puțin de 80 de dolari pe baril pentru petrolul Brent, un nivel inacceptabil pentru membrii Opec", a declarat pentru AFP Ibrahim al-Ghitani, un expert în piața petrolieră stabilit în Emiratele Arabe Unite. Reducerile "vor schimba mecanismele pieței și vor susține prețurile dincolo de nivelul lor actual", a spus el.

Cererea de petrol este amenințată de "perspectiva unei inflații ridicate și a presiunilor recesioniste", a declarat Yesar al-Maleki, analist la Middle East Economic Survey, acuzând, de asemenea, turbulențele provocate de prăbușirea băncii americane SVB și de salvarea Credit Suisse. În timp ce noua reducere "nu este complet neașteptată", spune expertul, aceasta "are un element de surpriză, în ceea ce privește volumele", deoarece acestea "vin în plus față de reducerea de 2 milioane de bpd convenită în octombrie 2022 și prelungită până la sfârșitul anului 2023. 

Citește și Crește prețul energiei electrice pentru clienții Hidroelectrica 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de la București / FOTO: Facebook
Prof. Mircea Coșea
Biroul unui judecător / Foto: Freepik
Hidroelectrica
Mircea Fechet / FOTO: Gov.ro
Miliardarul și invetitorul american Ray Dalio / FOTO: Wikipedia
Boeing
Eolian offshore / FOTO: Freepik

Energia eoliană offshore: Ce a rămas din gloria de altădată?

Carnajul bursier continuă pentru actorii din acest...

Platformă petrolieră / FOTO: Freepik
Sebastian Burduja / Foto: gov.ro
Casa de schimb valutar: Foto: Oana Pavelescu
Criză economică / Foto: Freepik

Norvegia pierde o avere: Zeci de miliarde au fost spulberate

Fondul suveran al Norvegiei, afectat de declinul pieței...

Donald Trump vorbește la telefon
Panouri fotovoltaice /FOTO: Pagina de Facebook a AFM
Unifarm / Foto: Agerpres
Camioane/ Foto: Freepik

RO e-Transport, frânat de Guvern care amână sancțiunile

Guvernul amână sancțiunile pentru e-Transport până la...

Lucrător la spații verzi / Foto: Freepik
Mașini / Foto: Freepik
La bancă
Familie / Foto: Freepik
Cristian Popa, BNR
Steagul Bulgariei
Donald Trump și Elon Musk
Donald Trump / Foto: Flickr
Bani / Foto: DCBusiness
Comisarul european pentru Buget, luptă antifraudă şi administraţie publică, Piotr Serafin
Bună dimineața! / FOTO: Freepik
Grafic bursă / FOTO: Freepik

Rulaj de aproape 13,67 milioane de euro la BVB

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a încheiat sesiunea de...


pixel