Prețul petrolului și pandemia. Cum pariază fondurile speculative

Autor: Ciprian Dumitrache
Data publicării:
Prețul petrolului, în continuare afectat de pandemie
Prețul petrolului, în continuare afectat de pandemie
Fondurile de hedgeing prognozează o stagnare a nivelului producției de petrol, care nu va putea ține pasul cu cererea, aflată în ușoară creștere. În opinia acestora, prețul petrolului ar putea crește, anul acesta, până la 70-80 de dolari/baril.  

Fondurile speculative pariază că pandemia a afectat grav capacitatea companiilor de a crește producția, fapt ce ar putea duce prețurile la niveluri ridicate și le vor menține acolo timp de doi ani sau chiar mai mult, potrivit unor reprezentanți ai fondurilor de investiții speculative.

Se constată, astfel o inversare a tendinței de anul trecut, barilul de țiței Brent crescând cu 59% de la începutul lunii noiembrie, de când au apărut știrile despre vaccinurile de succes, săptămâna aceasta, prețul petrolului atingând nivelurile înregistrate înainte de pandemie, de 60 de dolari pe baril.

David D. Tawil, care reprezintă un fond de investiții speculative a prognozat prețuri de 70-80 de dolari pe baril pentru țițeiul Brent până la sfârșitul anului 2021.

Pariurile optimiste ale fondurilor speculative vin în ciuda avertismentului din ianuarie a Agenției Internaționale a Energiei, care specifica că o creștere a noilor cazuri de coronavirus va încetini cererea de petrol din acest an, iar o redresare economică lentă ar întârzia o revenire completă a cererii mondiale de energie, proces care ar putea dura până în 2025.

În mod normal, producătorii de petrol ar crește producția pe măsură ce prețurile cresc, dar o atitudinea investitorilor orientați spre mediu (care pariază pe trecerea de la combustibili fosili la surse regenerabile), precum și prudența investitorilor îi determină să amâne decizia de creștere a producției.

După ce producția mondială de țiței a scăzut în 2020 cu 8%, anticipata imunitate de turmă ce se așteaptă a fi dobândită de SUA va contribui la stimularea cererii de petrol, a declarat pentru Reuters, Jean-Louis Le Mee, șeful fondului de hedging,Westbeck Capital Management. 

Totuși, ritmul de recuperare a producției în Statele Unite, primul producător mondial de petrol, este prognozat să fie lent și va depăși recordul său din 2019 de 12,25 milioane de barili pe zi abia în anul 2023.

Citește și: COMPLOT pe Wall Street? Analiștii vorbesc despre un adevărat RĂZBOI

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Eolian
Cercetători/ FOTO: Freepik
Donald Trump / Foto: Agerpres / Mark Peterson POOL / EPA
Banca Centrală Europeană
Antrenament / FOTO: Captură ecran
Lucrător
Conducte de gaze / Foto: Freepik
Mar-a-Lago / FOTO :Wikipedia
Animale de companie / FOTO: Freepik
Raiffeisen Bank / FOTO: https://www.rbinternational.com/en/raiffeisen.html
Freepik.com
Foto: Freepik.com
Kristalina Georgieva / Foto: FMI
Donald Trump
Semnarea unui document / Foto: Pexels.com
Vama Giurgiu
Transgaz
Boeing
Foto: Freepik.com
Panouri fotovoltaice
Google
Bursa de Valori București
Oameni pe stradă / Foto: DCBusiness
Știrile dimineții / Foto: Freepik
Cresc SALARIILE și PENSIILE speciale ale magistraților
UE are nevoie de forță de muncă
BCE
Casă de schimb valutar / Foto: Oana Pavelescu

Furnizorii de energie, luați la control de ANPC

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor...

Termocentrala

pixel