Prețul untului îi joacă feste lui Putin

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Inflația împinge prețul untului în Rusia la cote alarmante, în ciuda promisiunilor lui Putin de stabilitate economică.

Inflația galopantă din Rusia duce la creșterea semnificativă a prețurilor alimentare, în special la unt, deși președintele Vladimir Putin susține că economia de război a țării este suficient de echilibrată pentru a asigura atât apărarea, cât și nevoile de consum. Prețul unui pachet de unt a crescut cu 25,7% din decembrie 2023, iar în Moscova pachetul de unt de calitate „Brest-Litovsk” costă acum cu 34% mai mult față de începutul anului, ajungând la 239,96 ruble (aproximativ 2,47 USD), scrie Reuters.

Untul, un „lux” protejat cu sisteme antifurt

Creșterea abruptă a prețului untului a dus la o serie de furturi în supermarketuri, iar unii retaileri au început să securizeze pachetele de unt în containere din plastic pentru a descuraja hoții. Popularul canal de Telegram din Rusia, MMI, a avertizat că „Armageddonul untul se intensifică”, făcând o comparație cu situația de anul trecut, când prețul ouălor a crescut brusc, îngrijorând consumatorii.

Autoritățile intervin pentru a tempera prețurile

Dmitri Patrușev, vicepremier responsabil de agricultură, a declarat pe 23 octombrie că guvernul va monitoriza atent prețurile la unt. Într-o întâlnire cu producători și retaileri din industria lactatelor, acesta a anunțat că Rusia va crește importurile de unt, având în vedere că livrările din Belarus nu sunt suficiente pentru a acoperi cererea. Rusia se pregătește acum pentru un import major de unt din Turcia și chiar din Iran și India, conform presei ruse.

Prețurile urcă pe fondul cheltuielilor record pentru apărare

Creșterea cheltuielilor de apărare din Rusia, care a ajuns la cel mai înalt nivel de la Războiul Rece, reprezintă un factor major de presiune asupra inflației. În ciuda sancțiunilor economice severe impuse de Occident, economia rusă s-a dovedit surprinzător de rezistentă, cu o creștere economică prognozată de 3,6% pentru acest an, potrivit Fondului Monetar Internațional. Totuși, creșterea prețurilor a determinat banca centrală să majoreze rata dobânzii cu 200 de puncte de bază, la 21%, cel mai înalt nivel de la primul mandat al lui Putin, în 2003.

Perspective economice îngrijorătoare

Jim O'Neill, fost economist-șef la Goldman Sachs și creatorul conceptului „BRICs”, a exprimat îndoieli cu privire la durabilitatea acestei situații, avertizând că economia ar putea deveni vulnerabilă pe termen lung. „Toată această situație este rezultatul cheltuielilor masive pentru apărare ale Rusiei”, a declarat O'Neill pentru Reuters.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Contabili / Foto: Freepik
Ghișeu
ANAF / Foto: Oana Pavelescu
Banca Naționala a României
Vagon de tren

Transportul călătorilor cu trenul, luat la puricat de ANPC

Calitatea transportului pe calea ferată a intrat în...

OMV Petrom
Leva / Foto: DCBusiness
Președintele Donald Trump face declarații pentru jurnaliști
RCA
Consiliul Fiscal, nu foarte optimist privind reducerea deficitului
Florin Barbu
Bursa de la București
Miniștrii cabinetului Bolojan / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Freepik.com
Foto: Freepik.com

Rusia raportează un deficit bugetar de 1,7% din PIB

 Deficitul bugetar a ajuns la 1,7% din PIB, nivelul...

Dolari. Freepik.com
Elon Musk / Foto: Casa Albă / Flickr
Câmp petrolier / FOTO: Freepik
Casă de schimb valutar
Contor electric
Gabriel Biris
Factură energie electrică
ROBOR
Protest al angajaților MIPE
Ștampilă de vot / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Aramco

Surpriză totală, saudiții scumpesc petrolul

Arabia Saudită majorează prețurile la țiței pentru toate...


pixel