În prezent, OUG 119 a fost aprobată de Senat cu modificări, iar Camera Deputaţilor este decizională.
"Este foarte interesant ce s-a aprobat în Senat, din punct de vedere legislativ nu are niciun impact, pentru că trebuie să fie aprobat în Camera Deputaţilor. Cert este că impactul OUG 27, cu toate modificările ulterioare, în sistemul energetic este unul semnificativ pentru toţi actorii pieţei. Eu salut în primul rând încercările de a simplifica şi a clarifica nişte semne de întrebare încă neclare în OUG 27 şi OUG 119, vă dau un exemplu: este absolut necesară o modificare în sensul specificării codurilor CAEN pentru care plafonarea se aplică consumatorilor noncasnici", a spus Bege, în conferinţa "Provocări în criza energetică", organizată de Profit.ro
Printre modificările aduse în Senat se află şi prevederea potrivit căreia de preţ plafonat vor beneficia şi familiile cu cel puţin trei copii.
"Invit furnizorii să vină cu propuneri în Camera Deputaţilor (pentru implementarea acestei prevederi - n.r.). O variantă ar fi o cerere pe proprie răspundere, există şansa să se vină cu completări şi dezbaterea de acolo va fi importantă", a completat vicepreşedintele ANRE.
Se distruge piața de energie
În acest context, Asociația Furnizorilor de Energie din România, ce reuneşte 37 de membri, furnizori şi traderi licenţiaţi şi activi pe piaţa de energie electrică şi/sau de gaze naturale, a apreciat, într-un comunicat, că modificările aduse în Senat la OUG 119/2022 vor crea disfuncţionalităţi şi mai mari pe piaţa de energie.
"Se distruge piaţa de energie prin OUG119 şi modificările aduse proiectului de lege în Senat! Atragem atenţia că OUG 119/2022 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 27/2022 privind măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022 - 31 martie 2023, cu modificările aprobate de către Senat la proiectul de lege de aprobare a OUG, va crea disfuncţionalităţi şi mai mari, aproape insurmontabile, în activitatea operatorilor din întreg sectorul energetic, cu riscul de a distruge funcţionarea pieţei energiei. Situaţia în piaţa energiei va fi una dramatică, dacă nu va exista o transparenţă şi o consultare reală a participanţilor la aceasta, în special prin vocea asociaţiilor de profil, la dezbaterile din cadrul Comisiilor de specialitate din Camera Deputaţilor, respectiv o clarificare şi modificare a unor prevederi legale", a afirmat Laurenţiu Urluescu, preşedinte AFEER.
AFEER apreciază că punerea în aplicare a noilor prevederi legale va crea probleme şi mai mari şi costuri suplimentare din partea furnizorilor, precum şi a altor operatori din piaţa energiei.
Furnizorii au nevoie de timp
"Dorim să subliniem, încă o dată, că sunt necesare măsuri de sprijin pentru o serie de consumatori, care au reală nevoie. Este bine că se acordă sprijin consumatorilor vulnerabili, spitalelor, instituţiilor de învăţământ, de cultură, bisericilor, înţelegem demersul senatorilor în acest sens. Nu este însă clar modul de aplicare a acestor măsuri. Furnizorii au nevoie de timp pentru a se pregăti şi a aplica noile prevederi, dar, mai ales, este necesar să li se pună la dispoziţie o serie de date care sa le permită aplicarea noilor prevederi, cum ar fi lista familiilor cu trei sau mai mulţi copii, beneficiare ale plafonării", se mai arată în comunicat.
De asemenea, este necesar ca autorităţile statului să pună la dispoziţia furnizorilor date legate de activitatea companiilor. De exemplu, de plafonarea preţurilor beneficiază şi farmaciile. Dar, cele mai multe dintre acestea funcţionează în spaţii închiriate de la persoane fizice sau juridice iar în portofoliul furnizorilor un astfel de loc de consum nu apare că este farmacie. Doar o instituţie a statului poate afla sau poate să aibă acces la aceste informaţii şi este absolut necesar să le pună la dispoziţia furnizorilor, pentru ca furnizorii să poată respecta legea şi să emită o factură corespunzătoare unui astfel de consumator, subliniază sursa.
La Senat s-a adoptat şi prevederea conform căreia furnizorii care au în portofoliu cel puţin 100.000 de clienţi şi un consum de cel puţin 500 GWh în anul 2021 sunt obligaţi să cumpere 70% din necesarul de energie prin contracte bilaterale pe minimum 3 ani.
Blocarea comercială a importurilor de energie electrică
În plus, furnizorii sunt obligaţi să cumpere energie pentru portofoliul de clienţi din anul 2021, în condiţiile în care orice client, casnic sau industrial, se poate muta la alt furnizor în 21 de zile. Din anul 2021 până în prezent, un client îşi putea schimba furnizorul de câteva zeci de ori.
O altă prevedere se referă la obligativitatea producătorilor de a vinde 70% din energia electrică produsă doar prin contracte bilaterale negociate direct, adică în afara pieţelor centralizate, cu cantităţi şi preţuri complet netransparente; cum legislaţia nu detaliază, înseamnă că toţi producătorii - mari şi mici, ba chiar şi prosumatorii - sunt obligaţi să vândă 70% din energia produsă către furnizori, distribuitori, Transelectrica şi marilor consumatori, arată AFEER.
De asemenea, ordonanţa duce la blocarea comercială a importurilor de energie electrică şi gaze naturale în prag de iarnă. "Cantităţi mari de energie sunt scoase forţat din platformele de piaţa centralizată care este transparentă, ceea ce duce la scăderea lichidităţii pieţei şi lipsa unui preţ de referinţă corect. Se induc costuri suplimentare şi se îngreunează activitatea furnizorilor", se mai arată în comunicat.
Statul iese în câștig
Taxarea cu 98% din marja brută face comercial imposibile activităţile de import - export, deoarece costurile aferente acestor activităţi - de transport, financiare etc. - depăşesc cu mult 2%. În nicio ţară europeană nu există o astfel de suprataxare ca în România, care riscă să ajungă o ţară de tranzit, subliniază documentul.
Taxarea cu 100% a exportului, în condiţiile în care România este net importator este un nonsens şi va duce la creşterea apetitului ţărilor vecine să aplice acelaşi lucru, ceea ce, pentru România, va fi dezastruos, pentru că nu se vor mai putea face importuri deloc.
Potrivit estimărilor AFEER, prin aplicarea prevederilor legislative anterioare (fără OUG 119/2022), statul ar urma să încaseze din sectorul energetic cel puţin 42 miliarde de lei şi conform declaraţiilor proprii ale diverselor autorităţi ar trebui să ramburseze aproximativ 30 miliarde de lei pe întreg anul 2022. Până în prezent, s-au decontat doar 4 miliarde de lei către furnizori.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Alegerea lui Donald Trump în...
Agenția Națională de...
România a primit un semnal...
Rusia a capturat două dintre...
Comisia Europeană a lansat, pe...
Bitcoin crește pe fondul...
Novo Nordisk, compania daneză...
Nou-alesul președinte al...
Curs valutar BNR, 21 ianuarie...
Semnal îngrijorător privind...
Evoluţii mixte la Bursa de...
Sindicatul Funcţionarilor...
Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...
Adrian Câciu, fost ministru al...
Donald Trump începe al doilea...
Erdogan negociază cu Putin...
Astăzi vă aducem în atenție subiecte de mare impact din...
Șeful Fondului Suveran al...
Într-un comunicat al Haier...
Piețele financiare au...
Națiunile care utilizează pe...