Prețurile au luat-o razna. Va fi cel mai scump Crăciun și în SUA. "Te ia plânsul"

Autor: Antonio Grigore
Data actualizării:
Data publicării:
În acest an, dincolo de a alege dacă fursecurile vor fi făcute în casă sau dacă glazura va fi într-una din culorile tradiţionale - verde, alb sau roşu -, multe familii vor fi surprinse de costul ingredientelor, care a crescut vertiginos în ultimele luni, scrie Agerpres.

Şi totul este consecinţa tensiunilor economice provocate de pandemia de coronavirus şi a problemelor în reţelele de distribuţie la nivel mondial.

În noiembrie, inflaţia a ajuns în SUA la 6,8%, cel mai mare nivel din ultimele patru decenii şi cu 0,8 procente mai mult faţă de octombrie.

Dar dacă intrăm în detalii, vedem că în noiembrie creşterea preţului la ouă a fost de 6,2%, la făină de 5% şi de 3,4% la zahăr, un alt ingredient necesar înainte de a aprinde cuptorul, tot cu grijă, deoarece şi preţul energiei electrice a crescut cu 6,5%, aminteşte EFE.

Iar această situaţie nu se limitează doar la SUA. Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimente şi Agricultură (FAO) a avertizat încă din noiembrie cu privire la o creştere interanuală de 38% a preţurilor mondiale la grâu şi de 40% la zahăr, la care se adaugă o creştere "pronunţată" a preţurilor produselor lactate.

 

Cum va fi Crăciunul? - "Te ia plânsul"


”Preţurile sunt mult mai mari anul acesta. Va fi, cu siguranţă, cel mai scump Crăciun", spune un american intervievat de EFE.

Într-o situaţie similară se află şi firmele care fabrică produse pentru evenimente speciale.

Citește și: Economist britanic. Cum va fi 2022? Greu de spus, dar oricum va fi HAOTIC

Zissy Castillo, originară din Salvador, care este manager la firma de catering Food Cart Party, recunoaşte că se simte creşterea preţurilor.

"Te ia plânsul", a declarat ea pentru EFE şi dă ca exemplu cel mai folosit ingredient în industria alimentară, uleiul vegetal, al cărui preț este mai mult decât dublu la o distanță de doar câteva luni.

”Bidonul 18 litri a ajuns să coste 54 de dolari, în condiţiile în care acum câteva luni aceeaşi cantitate costa între 17 şi 22 de dolari. Uleiul, zahărul, fructele pentru prăjiturile de Crăciun şi-au dublat preţul", se plânge ea, adăugând că această situaţie a obligat-o "să jongleze cu preţurile", să-şi reducă marja de profit şi să nu accepte evenimente de Crăciun cu număr mic de participanţi.


Cele mai scumpe fursecuri de Crăciun



Zissy Castillo lucrează în Los Angeles, California, stat în care costurile de producţie a fursecurilor sunt mai mari decât în alte state americane. Să coci o tavă de fursecuri de Crăciun costă în Miami în medie 6,67 dolari, în schimb oraşul californian San Diego este locul în care este cel mai scump să produci aceeaşi cantitate, unde o tavă de fursecuri de Crăciun ajunge să coste 12,4 dolari.

Datele au fost furnizate de producătorul de kit-uri de hrană HelloFresh, care a publicat un studiu privind costurile coacerii unor fursecuri de Crăciun tradiţionale în 60 de oraşe din SUA şi în 30 de ţări plecând de la preţul ingredientelor de bază pentru această reţetă: făină, zahăr, unt, ouă şi bicarbonat de sodiu.

Costurile medii în SUA sunt de 6,10 dolari, foarte departe de cei 12,83 dolari necesari pentru a coace o tavă de fursecuri în Suedia, cea mai scumpă ţară din lume în această privinţă, dar şi de Republica Dominicană (11,74 dolari) sau Danemarca (10,97 dolari).

Însă în ciuda costurilor, potrivit Federaţiei Naţionale a Comercianţilor (NFR), americanii plănuiesc să cheltuiască, în medie, 1.000 de dolari în această lună în care se sărbătoresc Crăciunul, Hanuka (Sărbătoarea luminilor, festival evreiesc) sau Kwanzaa (sărbătoare a culturii negre, între 26 decembrie şi 1 ianuarie).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE

pixel