Previziunile managerilor. Ce se întâmplă în industrie, comerț și servicii

Autor: Antonia Popescu
Data actualizării:
Data publicării:
Activitatea derulată în industria prelucrătoare, comerţul cu amănuntul şi servicii va înregistra o relativă stabilitate în următoarele trei luni, în timp ce preţurile vor creşte în industria prelucrătoare şi construcţii, conform tendinţelor pe care managerii români le anticipează pentru perioada decembrie 2019 - februarie 2020, potrivit anchetei de conjunctură publicată de Institutul Naţional de Statistică (INS).

În cadrul anchetei de conjunctură din luna decembrie 2019, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni o relativă stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural -5%). Pentru activitatea de fabricare a altor mijloace de transport se estimează creştere (sold conjunctural +18%).

Un sfert din managerii IT habar nu au dacă sistemele lor au fost atacate cibernetic

Referitor la numărul de salariaţi, se estimează o relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de -4% pe total industrie prelucrătoare. Pentru preţurile produselor industriale se prognozează o creştere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +8%). Potrivit estimărilor din luna decembrie 2019, în activitatea de construcţii se va înregistra, în următoarele trei luni, o scădere a volumului producţiei (sold conjunctural -32%).

Managerii estimează scădere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural -15%). În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii, se preconizează o creştere moderată a acestora (sold conjunctural +9%). În sectorul comerţ cu amănuntul, managerii au estimat pentru următoarele trei luni o tendinţă de relativă stabilitate a activităţii economice (sold conjunctural +3%).

Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra o relativă stabilitate (sold conjunctural -2%). Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni o creştere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +14%). Pentru următoarea perioadă, managerii societăţilor comerciale estimează creştere a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +26%).

Conform estimărilor din luna decembrie 2019, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte o relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural +3%). În sectorul de servicii se estimează o relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +2%). Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de relativă stabilitate (sold conjunctural +5%).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Mihai Daraban, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României
Casă de schimb valutar
Declarația unică - Foto ilustrativ
Indicele ROBOR la 3 luni a început să scadă
Cristian Popa, BNR
Calendar fiscal

Modificări în declarația 100. Apare o nouă obligație fiscală

ANAF actualizează formularul 100, apare o nouă obligație...

OECD
București interbelic
Indici bursieri
Ședință de Guvern
Deficit comercial / Foto: Freepik
BVB / FOTO: Pagina de Facebook a BVB
Foto ilustrativ: Freepik.com
Jocuri de noroc
Bună dimineața! /FOTO: Freepik
Gazprom / Foto: Gazprom
BVB

Bursa de Valori București începe săptămâna cu evoluții mixte

BET și BET-NG în scădere, BET-FI și BET-BK în ușoară...

Strângere de mână / FOTO: Freepik
Casă de schimb valutar
Investitorii români sunt îngrijorați
Indici bursieri
Autoturisme noi, transportate pe un trailer / Foto: Freepik

Furnizorii auto își joacă viitorul la bursă

Sectorul furnizorilor de echipamente auto traversează o...

Marcel Boloș
Bani

Băncile au împrumutat statul cu peste 540 milioane lei

Împrumuturi mai reduse în luna mai față de aprilie.


pixel