Prima cooperativă care obține certificarea „produs montan" pentru lactate

Autor: Olimpia Nicolae
Data publicării:
Prima cooperativă care obține certificarea „produs montan" pentru lactate
Prima cooperativă care obține certificarea „produs montan" pentru lactate
Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a anunțat că un grup de producători din Sîngeorz-Băi, județul Bistrița-Năsud, au obținut dreptul de utilizare a menţiunii de calitate facultativă "produs montan" pentru şase produse lactate , informează Agerpress.

Cooperativa Agricolă de Gradul I Grupul de Producători Sîngeorz-Băi a înscris la Registrul naţional al produselor montane produsele „Caşcaval", „Telemea", „Smântână", „Urdă", „Caş din lapte de vacă" şi „Brânză frământată, în urma Deciziei nr. 59/09.09.2019 eliberată în baza Ordinului 52/2017, cu modificările ulterioare, devenind astfel prima unitate cooperativă care obține certificarea de „produs montan” pentru lactate. Activitatea cooperativei se bazează pe prelucrarea laptelui crud de vacă, pasteurizare, obţinerea smântânii, caşului şi brânzeturilor cu „pastă opărită”. Laptele folosit de cooperativă provine de la gospodăriile din localitate.

Pericolul ascuns din spatele etichetelor lactatelor

Denumirea de „produs montan" este stabilită ca menţiune de calitate facultativă şi este atribuită produselor destinate consumului uman, în cazul cărora materiile prime, dar şi furajele pentru animalele de fermă provin în principal din zone montane.

Dreptul de utilizarea a menţiunii de calitate facultative „produs montan" poate fi obţinut pentru produsele de origine animală, care sunt prelucrate în aceste zone şi de la animale crescute în zona montană, de animale crescute cel puţin în ultimele două treimi ale vieţii lor în zone montane, dacă produsele sunt prelucrate în aceste zone şi de la animale transhumante, crescute cel puţin o pătrime din viaţă în transhumanţă şi care au păscut pe păşuni din zone montane.

De asemenea, certificarea de „produs montan" poate fi solicitată şi pentru produsele apicole, dacă albinele au colectat nectarul şi polenul doar în zone montane, dar şi pentru produse de origine vegetală, doar dacă plantele sunt cultivate în zone montane. Ministerul Agriculturii are înregistrate până la această dată 234 de produse montane, ce provin de la 55 de producători.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Justiție
Ilie Bolojan / Foto: Florin Răvdan
Palatul Victoria
Friedrich Merz și Nicusor Dan
Casă de schimb valutar
Inspecție fiscală / Foto: Freepik
Lucrări de canalizare
Femeie la cumparaturi in supermarket
Contabil
Angajați / Foto: Freepik
Romaero

Marshall și Romaero bat palma pentru mentenanță strategică

Marshall şi Romaero au anunţat vineri o colaborare ce...

BVB
ANAF / Foto: Oana Pavelescu
Ștefan Nanu, Alexandru Nazare, Alexandru Petresci și Radu Hanga
Ghișeu / Foto: Freepik
Montare de panouri solare / Foto: Freepik
Spital / Foto: Freepik
Urs pe șoseaua Transalpina
Podul Băneasa
Furtună / Foto: MTI
Irigații / Foto: Freepik
O femeie vorbește cu un angajat al unei benzinării / Foto: Freepik
Minitari / Foto: Laurentiu Turoi / MApN
Camp petrolier / Foto: Freepik

pixel