El precizează că măsurile de carantinare aplicate în majoritatea localităţilor vizate, inclusiv în Timişoara, nu au fost niciodată măsuri dure, care să limiteze mişcarea şi deplasările sub o formă de închidere totală şi că s-au luat măsuri care să permită pe mai departe sectorului economic să-şi continue activităţile, dar cu mici excepţii, acolo unde impactul în domeniul sănătăţii publice poate fi unul semnificativ.
"Astfel de măsuri de carantinare pot duce la reducerea incidenţei şi a impactului asupra sectorului sanitar, însă ele au nevoie de o perioadă de timp, care de regulă durează mai mult de 14 zile, mai ales când măsurile luate nu se înscriu la capitolul unei închideri totale. De asemenea, îmbunătăţiri nu vom putea vedea, dacă măsurile nu sunt respectate şi implementate în totalitate", completează Arafat.
Cazul Timișoara. Elena Cristian: O BÂLBÂIALĂ în DECIZII
Şeful DSU oferă exemplul municipiilor mari care au mai fost carantinate, cum ar fi Alba-Iulia, Sibiu, Baia Mare, care au necesitat prelungiri succesive ale măsurilor iar incidenţele din ultimele patru zile din Timişoara arată un platou cu cifre foarte apropiate, ceea ce ar putea însemna ca în următoarea perioadă să înceapă scăderea treptată a ratei de infectare.
"Având în vedere cele explicate mai sus, am luat decizia de a păstra măsurile stabilite acum 14 zile pentru încă 72 de ore. Această măsură reprezintă un răgaz care să permită luarea unei decizii definitive la nivelul comitetului judeţean sau al celui naţional. Astfel, juriştii pot analiza speţa pentru a propune o soluţie, luând în considerare recomandările venite din partea specialiştilor din domeniul sanitar", a mai scris Arafat.
Potrivit acestuia, decizia DSU a fost luată în urma mai multor discuţii şi consultări, inclusiv cu Ministerul Sănătăţii şi INSP şi nu a fost luată "ca un afront la adresa autorităţilor din Timiş", ci ca o măsură de prevenire, pentru a nu pierde impactul carantinării din ultimele 14 zile.
"În concluzie, atacurile şi reproşurile nu îşi au locul în astfel de situaţii. Noi, cu toţii, instituţii centrale, judeţene sau locale, dar şi populaţia, trebuie să lucrăm împreună pe cele două direcţii, şi anume, reducerea impactului şi limitarea infectărilor, în paralel cu vaccinarea unui număr cât mai mare din populaţie, în următoarea perioadă", a subliniat Arafat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...
Bitcoin, cea mai mare...
Suedia este pregătită să...
Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...