Primăriile din România își fac propriile parcuri solare și economisesc milioane

Autor: Monika Baciu
Data publicării:
Primăriile din România își fac propriile parcuri solare și economisesc milioane. Ce înseamnă pentru comunitățile locale.

România marchează un record istoric în tranziția către energia regenerabilă. Peste 1.000 de contracte de finanțare au fost semnate pentru construirea de parcuri solare destinate consumului propriu al instituțiilor publice din întreaga țară. Aceste investiții, finanțate prin Fondul pentru Modernizare, vor transforma radical modul în care comunitățile locale își produc și își gestionează energia.

Sute de școli, spitale și primării vor deveni producători de energie curată

"Sute de entități publice vor deveni producători de energie curată pentru consum propriu. Am mai adăugat săptămâna aceasta câteva zeci de proiecte importante pe listă – parcuri fotovoltaice care vor alimenta școli, spitale, primării și alte instituții din toată țara", a anunțat ministrul Energiei, Sebastian Burduja, într-o postare pe Facebook.

Potrivit oficialului, doar în această săptămână au fost semnate 47 de noi contracte, în valoare totală de aproximativ 325 milioane lei (peste 65 milioane euro), dintre care 296 milioane lei reprezintă finanțare nerambursabilă. Capacitatea instalată cumulată prin aceste proiecte va depăși 47 MW.

Energie verde în 27 de județe

Noile contracte implică unități administrativ-teritoriale din 27 de județe: Arad, Argeș, Bacău, Botoșani, București, Brașov, Caraș-Severin, Călărași, Cluj, Constanța, Dolj, Galați, Giurgiu, Gorj, Ialomița, Ilfov, Maramureș, Neamț, Olt, Prahova, Sălaj, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș, Vâlcea și Vrancea. În multe cazuri, aceste parcuri fotovoltaice vor acoperi până la 70% din consumul instituțiilor beneficiare.

"Asta înseamnă facturi mai mici, bani mai mulți pentru dezvoltare și autonomie locală reală", a subliniat ministrul Energiei.

Un bilanț fără precedent: investiții de peste 550 milioane euro

Prin aceste noi semnături, bilanțul total al apelului finanțat prin Fondul pentru Modernizare ajunge la 1.010 contracte. Valoarea totală a proiectelor depășește 2,75 miliarde lei (peste 550 milioane euro), din care peste 2,4 miliarde lei sunt fonduri nerambursabile deja angajate. Capacitatea totală instalată prin aceste investiții va depăși 390 MW.

"Este un record absolut de investiții în energie regenerabilă, cu finanțare din Fondul pentru Modernizare. Vorbim despre o transformare de substanță: entități publice care vor plăti mai puțin pentru energie, economii care vor rămâne în bugetele locale și vor putea fi direcționate spre investiții și servicii publice mai eficiente", a mai declarat Sebastian Burduja.

Energia viitorului se produce local

Ministrul Energiei subliniază că "energia începe să se producă local, în comunități, ieftin și fără poluare". Fondul pentru Modernizare devine, astfel, "cel mai puternic instrument de investiție în comunități, pentru viitorul nostru energetic".

România face astfel un pas hotărât în direcția independenței energetice, demonstrând că poate atrage și gestiona fonduri europene "cu eficiență și inteligență, acolo unde contează cu adevărat: în sprijinul oamenilor", a concluzionat Burduja.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Dragos Anastasiu / Foto: gov.ro
Contabilă la calculator / Foto: Freepik

RO e-Factura a devenit obligatorie pentru aceste entități

RO e-Factura devine obligatorie pentru ONG-uri și...

Alexandru Nazare
ANAF

ANAF urmează să aibă un nou șef

Adrian Nicușor Nica a fost desemnat pentru a prelua conducerea Agenției...

Bancnote
Noile telefoane Nothing
Bogdan Ivan și partenerii kazahi
Bursa de Valori București
Registrul Auto Roman
Ciprian Tătărușanu și Alin Dobre
George-Sergiu Niculescu
Foto: Freepik.com
Stradă din București, noaptea / Foto: Lawrence Krowdeed / Unsplash
Banca Națională a României

Cât aur şi valută are Banca Naţională în rezerve

La 30 iunie 2025, rezervele valutare la Banca Naţională...

DGAF
Foto: Facebook Finanțe Sed Lex
La birou / FOTO: Freepik
Emmanuel Macron / Foto: Banca Mondială / Flickr
Renault / FOTO: Unsplash

Guvernul prorogă RO e-Factura pentru două domenii economice

Guvernul a adoptat, prin Ordonanță de Urgență, abrogarea...

Freepik.com

ANAF intră şi în cimitire: Fraudă cu monumente funerare

ANAF informează că a identificat o fraudă de peste 1,3...

Strângere de mână / FOTO: Freepik

BBVA nu renunţă la preluarea Sabadell

Grupul bancar spaniol BBVA a anunţat luni că va merge...

Bursa / Foto: Freepik
Protest spontan al unor angajați ai ANAF din Cluj-Napoca
Dragoș Pîslaru

pixel