Primul transport de cereale ar putea părăsi Ucraina luni, susține Ankara
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Logic, acest lucru ar trebui să domolească tensiunile de pe piețe și să conducă la o scădere a prețurilor la burse
Logic, acest lucru ar trebui să domolească tensiunile de pe piețe și să conducă la o scădere a prețurilor la burse
Un prim transport de cereale ucrainene pentru export ar putea părăsi luni porturile din Marea Neagră, a declarat duminică un purtător de cuvânt al președintelui turc Recep Tayyip Erdogan.

"Dacă toate aranjamentele sunt finalizate până atunci, se pare că există o mare posibilitate ca prima navă să plece mâine (luni)", a declarat Ibrahim Kalin pentru canalul turc Kanal 7.

Turcia, care controlează strâmtoarea Mării Negre, a ajutat Națiunile Unite să ajungă la un acord, semnat la 22 iulie între Rusia și Ucraina, privind reluarea exporturilor de cereale blocate de războiul din Ucraina, care a fost invadată de forțele rusești la 24 februarie.

Acordul ar trebui să asigure trecerea liberă a navelor de cereale către și dinspre porturile Chornomorsk, Odessa și Pivdennyi. "Vom vedea nave care vor părăsi porturile cel târziu", a dat asigurări Ibrahim Kalin.

Citește și Petre Daea confirmă: Pâinea se va scumpi în România

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, estimează că pâinea va costa mai mult în acest an, întrucât toate costurile de producţie sunt mai mari, inclusiv cele de obţinere a recoltei de grâu.

Potrivit ministrului, fermierii vor vinde grâul la un preţ majorat pentru a putea să îşi acopere cheltuielile de până acum şi a continua să cultive terenurile agricole.

"Grâul este mai scump acum pentru că s-a produs mai scump. Eu nu sunt adeptul celor care spun că piaţa face preţul. Nu, piaţa stabilizează preţul, dar preţul este făcut din elementele de cost, iar fermierii lucrează cu o motorină mai scumpă, cu îngrăşăminte mai scumpe, cu insectofungicide mai scumpe, cu forţă de muncă mai scumpă. (...) Fermierii sunt extrem de ponderaţi în a solicita preţuri mari. Ei nu solicită preţuri mari că doresc, ei solicită doar preţul prin care să poată să îşi recupereze cheltuielile pe care le-au făcut, în aşa fel încât să poată lucra în continuare terenul respectiv. Pentru că, dacă se opreşte producătorul, sigur că nu avem pâine în România. Şi să nu oprim producătorul, să avem pâine în România - e adevărat, mai scumpă, datorită procesului tehnologic şi elementelor de cheltuieli respective, care se înmănunchează în costul de producţie la sfârşitul realizării produsului ca atare", a declarat Daea sâmbătă, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la primăria comunei Sânmihaiu de Câmpie din judeţul Bistriţa-Năsăud.

Ministrul Agriculturii a mulţumit fermierilor pentru efortul din acest an şi a reiterat faptul că producţia de grâu obţinută acoperă necesarul intern şi permite inclusiv exportarea unor cantităţi. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Bosch avertizează asupra unui posibil nou val de concedieri

Orice reduceri de personal vor fi efectuate "cu simţul...

Mai multe servicii BRD nu vor fi disponibile. Anunţul băncii

BRD anunţă noi lucrări de mentenanţă a sistemelor...

De ce România riscă să piardă banii din PNRR. Răspunsul MIPE

Comisarul european Celine Gauer, responsabil în cadrul...

Alți doi Arnault intră în board-ul grupului LVMH

În vârstă de 31 și 29 de ani, Alexandre și Frédéric...

Prețul petrolului s-a stabilizat după o scădere abruptă

Prețurile la cele două referințe de petrol au recuperat...

CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar

CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la...

Miliardarul care râvnește la Royal Mail, Poșta britanică

Este vorba de miliardarul ceh Daniel Kretinsky care a...


pixel