Producătorii agricoli şi operatorii economici, obligați să raporteze stocurile
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Silozuri / Foto: Unsplash
Silozuri / Foto: Unsplash
Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, miercuri, un proiect de lege prin care producătorii agricoli şi operatorii economici sunt obligaţi să raporteze lunar stocurile la produsele agricole şi alimentare.

Proiectul de lege privind reglementarea modalităţii de raportare a stocurilor la produsele agricole are ca obiect de reglementare adoptarea unor măsuri pentru crearea cadrului legislativ care să vizeze raportarea stocurilor la produsele agricole şi alimentare de către producătorii agricoli, depozitarii, procesatorii la nivel naţional şi comercianţii, în contextul unei situaţii conflictuale, de criză sau de urgenţă.

Proiectul de lege stabileşte modalitatea de raportare a stocurilor la produsele agricole şi alimentare de către producătorii agricoli, depozitarii, procesatorii la nivel naţional şi comercianţii, "denumiţi în continuare operatori economici din sectorul agroalimentar".

"Măsurile de reglementare instituite prin prezenta lege privesc domeniile de activitate de producţie agricolă, depozitare, procesare şi comercializare a produselor agricole şi alimentare şi sunt obligatorii pentru toţi operatorii economici din sectorul agroalimentar", se arată în text.

Cine este exceptat

Excepţie de la aceste prevederi vor face comercianţii care deţin structuri de vânzare cu suprafaţă de vânzare de până la 400 de metri pătraţi inclusiv, fără spaţiile destinate depozitării şi producţiei mărfurilor, comercianţii ambulanţi, comercianţii care desfăşoară activităţi de servicii de alimentaţie publică, precum şi care desfăşoară activităţi de comercializare în zone publice.

"Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale este responsabil cu aplicarea măsurilor de centralizare a stocurilor de produse agricole şi alimentare, cu respectarea confidenţialităţii datelor care privesc aceste produse. Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale dezvoltă un sistem informatic de colectare a datelor statistice raportate de operatorii economici din sectorul agroalimentar. În vederea asigurării trasabilităţii produselor agricole şi alimentare pe piaţă, operatorii economici din sectorul agroalimentar au obligaţia furnizării de date statistice de evidenţă a stocurilor de produse agricole şi alimentare, o singură dată pe lună, până în data de 15 a lunii pentru luna precedentă, către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale", se arată în proiect.

Amenzi

Nerespectarea prevederilor acestui proiect constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 5.000 lei la 20.000 lei.

Producătorii şi comercianţii vor fi obligaţi să raporteze stocurile de legume-fructe, cereale şi produse pe bază de cereale, seminţe de oleaginoase şi produse pe bază de oleaginoase, leguminoase furajere, seminţe certificate: cereale, orez, oleaginoase şi proteaginoase, carne şi produse din carne, conserve din carne şi mixte, lapte şi produse din lapte, produse de morărit şi panificaţie, produse prelucrate, procesate, conservate din legume-fructe, grăsimi şi uleiuri, apă, inclusiv apă minerală naturală, apă de izvor şi toate celelalte ape îmbuteliate sau ambalate, orez, plante aromatice, sare şi condimente, ceaiuri, zahăr, miere, drojdie.

Proiectul a fost adoptat şi de Senat, iar Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz. 

Citește și:

Importul masiv de cereale din Ucraina lovește în fermieri. România, între țările care cer măsuri de la UE

Șase state din Europa Centrală, între care și România, au cerut Uniunii Europene să ia măsuri pentru a atenua problemele cauzate de creșterea importurilor de cereale ucrainene în regiune, spunând că afluxul a redus prețurile și a afectat fermierii locali, au declarat oficiali guvernamentali.

Ucraina este un important producător și exportator global de cereale, dar producția și exporturile au scăzut de când Rusia a invadat țara în februarie anul trecut și a început să blocheze porturile sale maritime.

Pentru a ajuta grânele ucrainene și alte produse agricole să ajungă pe piețe, UE a inițiat anul trecut așa-numitele "benzi de solidaritate" pentru a facilita transporturile.

Zsolt Feldman, secretar de stat în cadrul Ministerului ungar al Agriculturii, a declarat luni seara târziu că Ungaria, Polonia, Republica Cehă, Slovacia, România și Bulgaria au făcut o solicitare comună în cadrul Consiliului Agricultură și Pescuit al UE, reunit la Bruxelles, pentru măsuri imediate.

"Dacă UE acționează în unitate pentru a ajuta exporturile de cereale pe cale terestră, atunci și povara ar trebui să fie împărțită în mod egal între statele membre", se arată în declarația ungară. Feldman a declarat că UE nu a promis nicio măsură pentru a atenua perturbările de pe piață.

Ministrul polonez al agriculturii, Henryk Kowalczyk, a declarat luni agenției poloneze de știri de stat PAP: "Suntem gata să continuăm să ajutăm Ucraina... Dar dorim, de asemenea, să includem întreaga UE în acest ajutor... astfel încât fermierii polonezi sau fermierii din alte țări vecine să nu sufere doar efectele, ci ca aceste efecte să poată fi atenuate". Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Care sunt autovehiculele pentru care nu se datorează impozit

În anumite situații legea prevede că nu proprietarii...

Motorina continuă să fie mult mai ieftină decât benzina

Până acum câțiva ani, motorina era mai ieftină decât...

De ce americanii vor să interzică TikTok

TikTok și proprietarul rețelei de socializare,...

Porturile belgiene, invadate de mașini electrice chinezești

Consecință a volumului impresionant de producție al...

Bijuterii: Richemont achiziționează grupul italian Vhernier

Gigantul elvețian Richemont, proprietar printre altele...

Rusia intenționează să reia exporturile de benzină

Rusia intenționează să ridice interdicția privind...


pixel