Arieratele bugetului general consolidat au scăzut la 520 milioane de lei
Arieratele bugetului general...
Acesta a apreciat că una din problemele majore cu care se confruntă industria cărnii din România este lipsa acută de personal specializat, care a apărut odată cu desfiinţarea şcolilor profesionale.
"Salariile în industrie au crescut. Am discutat cu producători care sunt dispuşi să le ofere peste 1.000 de euro unor măcelari buni, dar chiar şi aşa nu găsesc oameni specializaţi. Mulţi angajaţi se califică la locul de muncă, iar apoi pleacă în Vest, pe un salariu de 2.000 de euro, din care jumătate se duce pe chirie şi transport. Ceea ce angajatorii de la noi trebuie să facă este să îmbunătăţească modul de comunicare cu oamenii. Să le vorbească despre avantajele şi dezavantajele pe care le are munca departe de casă, pentru ca fiecare să ia decizia în cunoştinţă de cauză. Apelul nostru se adresează şi autorităţilor, cărora le cerem să găsească soluţii pentru a-i motiva pe români să se reîntoarcă în ţară", a declarat directorul Carnexpo.
Acesta a sugerat autorităţilor să ia în calcul reducerea taxelor pentru tinerii care se întorc să muncească în ţară.
"Avem modelul Poloniei, care şi-a propus reducerea taxelor pe venit pentru tinerii care se întorc să muncească în ţară. O soluţie pentru acoperirea deficitului de personal calificat este şi tehnologizarea. E o tendinţă normală până la urmă această automatizare. Poate părea costisitoare în primă fază, însă investiţia se va dovedi rapid profitabilă dacă ţinem cont de randamentul obţinut, de productivitate", a adăugat Eugen Capră.
Salarii în IT: Cele mai mici din Europa de Est sunt în România
Directorul Carnexpo a cerut şi reînfiinţarea de urgenţă a şcolilor profesionale.
"E nevoie uriaşă de specialişti în această industrie. În ultimii 30 de ani nu s-au mai format fermieri, spre exemplu. Suntem pur şi simplu defavorizaţi fiindcă nu avem educaţie în domeniu. Şcolile de meserii trebuie reînfiinţate urgent dacă vrem să mai salvăm ceva. E important ca şi tinerii să îşi dorească să se specializeze în acest domeniu, iar aici mai avem de lucrat pentru schimbarea unei mentalităţi învechite. Pe de altă parte, şi agenţii economici trebuie să dea dovadă de deschidere, să fie dispuşi să accepte studenţi pentru efectuarea stagiilor de practică. Avem deja câteva exemple de procesatori care fac asta, lucru care a mai dat puţin avânt pieţei muncii pe această zonă", a opinat directorul CARNEXPO.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Arieratele bugetului general...
Conform sondajelor la ieșirea de la urne, CDU/CSU au...
România, în fruntea producției...
Favoriți în sondaje,...
După o serie impresionantă de...
Litiul, cobaltul și nichelul...
Autoritățile din Grecia monitorizează situația seismică
Angajații federali obligați să...
Ursula von der Leyen merge luni la Kiev, iar Emmanuel...
SUA apără acordul propus de...
O decizie dificilă pentru...
Președintele argentinian Javier...
Care este țara europeană care plătește abonamentul...
Despre ultimele decizii ale președintelui Trump, despre...
Rating susţinut de apartenenţa...
Cum poți obține 500 de lei de...
Un avertisment adresat în...
Ministrul Finanțelor se află la...
Declinul social-democraților...
Portofoliul Berkshire Hathaway,...
SUA reacționează la taxele...
Reciclarea textilelor,...
Pe de altă parte, Bitpanda, a...
Rețea extinsă de conducte...
Termenele de livrare care ar putea determina...
Cel mai bogat om din lume, devenit mâna dreaptă a...
Aplicația de inteligență...